Coronaya aleyhinde probiyotik kalkanı

Corona virüsü sadece solunum sistemini etkilemekle kalmıyor.

Coronaya aleyhinde probiyotik kalkanı

Corona virüsü sadece solunum sistemini etkilemekle kalmıyor. Amerikan Gastroenteroloji Dergisi'nde yayınlanan ve Çin'de 206 kişinin dahil edildiği araştırmada ishalin bazı Covid-19 hastalarının yaşadığı ilk ve tek semptom olabildiğini gösterdi.

Ayşe Gül Güven

İngiliz Tıp Dergisi'nde yayınlanmış ve Çin'de Covid-19 olan 96 kişiyi içeren çalışmada da corona virüsünün bir takım hastaların dışkılarında solunum sistemlerinden daha uzun yaşayabildiği görüldü. Hayvanlar üstünde yapılan çalışmalarda psikolojik
stres faktörlerinin kısa süreli streslerde bile bağırsak florasını bozabileceğini gösterdi.

Covid-19'a sebep olan corona virüsünün insan bağırsak hücrelerine bulaşıp çoğalabileceğini destekleyen araştırmalar da yapıldı. Özet Olarak akciğerler kadar bağırsakları da etkisi altına alabilen bu hastalıkta bağırsak sağlığımızı da adaleli tutmamız
alınacak önlemlerin ilk sıralarında geliyor.

BU GIDALARI TÜKETİN

Bağırsak sağlığımız sindirim sistemimizde yaşayan mikroorganizmaların dengede olması ile açıklama edilir. Bağırsaklarımızdaki
faydalı bakteri veya probiyotikleri doğal yollarla artmak için fermente besinler seçim edilmelidir. Kefir, yoğurt, peynir, sirke, turşu, boza, şalgam, tarhana bunlara misal olarak verilebilir.

PREBİYOTİK DE ÖNEMLİ

Probiyotikler, prebiyotik adı verilen sindirilemez karbonhidratlarla beslenir. Bu işlem yardımsever bakterilerin bağırsakta çoğalmasını özendirme eder. Bağırsak sağlığını geliştirmek isteyenler beslenmelerine başlıca prebiyotik kaynakları olan pırasa, kereviz, yer elması, bamya, enginar, bezelye, patates, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, domates, hindiba gibi sebzelere, muz, elma, armut gibi meyvelere, kuru baklagillere, yağlı yemişlere, yulaf, bulgur, karabuğday ve bütün tahıllı karbonhidrat kaynaklarına daha fazla yer vermelidir.

BUNLARA DİKKAT

– Çalışma yapmak bağırsaklardaki bakteri çeşitliliğini artırır. Yetişkinlerin her hafta 150 dakika orta yoğunluklu çalışma yapmaları önerilir.

– Düzensiz ve düşük kalite uyku bağırsak florasını olumsuz etkiler. Her gün aynı saatte yatıp kalkarak uyumlu uyku alışkanlığı edinin.

– Çok artı şeker ya da suni tatlandırıcı harcamak, sigara kullanımı da bağırsak mikroorganizma dengesizliği olarak da tanıdık bağırsak disbiyozuna niçin olabilir. Uzakta durun.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER