Covid-19 kalbi nasıl etkiliyor?

Corona virüsünün neden olduğu Covid-19'a karşı kronik yürek hastalarının normale tarafından fazla daha tedbirli olmaları gerekiyor.

Covid-19 kalbi nasıl etkiliyor?

Corona virüsünün neden olduğu Covid-19'a karşı kronik yürek hastalarının normale tarafından fazla daha tedbirli olmaları gerekiyor. Kalp-damar hastalıkları tehlike faktörleri olarak tanıdık yaş, hipertansiyon, obezite, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara ve gerginlik Covid-19'un daha sık ve daha ağır geçirilmesine yol açıyor.

Prof. Dr. Osman Erk

Pandemiden en çok etkilenen ve ölüm oranı en yüksek grup, bu tehlike faktörlerine sahip, bilinen kalp-damar hastalığı olan 65 yaş ve üzerindekiler oluyor. Bundan Başka kronik kalp hastaları, virüsten kronik akciğer hastalarından daha pozitif etkileniyor.

HANGİ SORUNLAR OLUŞUR?

Covid-19 enfeksiyonu sırasında yürek ve damarlar farklı şekilde etkilenir. Ilk Olarak bu hastaların yeni ve ağır kalp krizi geçirme riskleri artar. Yürek kasının iltihaplanmasına tabi şikayetler de oluşur. Hastalık sırasında miyokard denilen kan pompalamaya yarayan kas kitlesinin negatif etkilenmesi sonucu ortaya çıkan miyokardit denilen rahatsızlık tablosunda kalbin kasılma fonksiyonu azalır ve yürek yetmezliği tablosu ortaya çıkar.

KALP RİTMİNİ DE BOZAR

Covid-19 değişik ritim bozukluklarına ve ani yürek durmasına yol açabilir. Ritim bozuklukları enfeksiyon sebebiyle yürek tutulumuna veya Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlara tabi olabilir. Tedavide sık kullanılan sıtma ilacı hidroksiklorokin, azitromisin ve öteki antiviral ilaçlar ritim bozukluğuna niçin olabilir. bu nedenle Covid-19 esnasında yürek hastalarının sık sık elektrolarının çekilmesi gerekir.

İLAÇLARINIZI AKSATMAYIN

65 yaş üzerindeki kalp damar hastalarının evde kaldıkları dönemde uyarı etmeleri gereken kayda değer kurallar var. Evde dingin kalmak, sigara içmek, ilaçları topallamak riski artırır. Bu hastaların evde olabildiğince maddi aktivite ve alıştırma yapmaları şarttır. Kolesterol ve tansiyon ilaçları kesin olarak kullanılmaya devam edilmelidir. Kolesterol ve tansiyon ilaçlarının bağışıklık sisteminin zayıflatıcı herhangi bir etkisi yoktur. Aksine bu ilaçlar bağışıklık sistemini kuvvetlendirirler.

RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT!

Covid-19 geçirenlerde uzun dönemde kalp damar hastalığı riski artar. bu nedenle hastaların tehlike faktörlerini ortadan kaldıracak şekilde beslenmeleri, sigara içmemeleri, varsa ilaçlarını ahenkli ve özenli şekilde kullanmaları gerekir. Obez kişilerde bağışıklık zayıflar, dolayısıyla kilo vermeleri gerekir. Şeker hastalarının son 3 aylık kan şekeri değerini belirten hemoglobin A1C'ye uyarı etmeleri gerekir. Bu değer asla 9'un üstünde olmamalıdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER