Covid-19’la ilgili 7 soru 7 yanıt

1 – Covid-19'da kalıtımsal faktörlerin etkisi var mı?Bu konuda herhangi bir bilimsel veri yok.

Covid-19’la ilgili 7 soru 7 yanıt

1 – Covid-19'da kalıtımsal faktörlerin etkisi var mı?

Bu konuda herhangi bir bilimsel veri yok. 22 ülkede 35 bilimsel heyet bu konuyu genetik olarak araştırıyor. Amerika ve İsveç'te yapılan çalışmalar HIV virüsüne emin dayanıklılık karşılayan insanların varlığını göstermişti. Bu kişiler korumasız cinsel ilişki ve uyuşturucu iğne paylaşımlarına rağmen hasta olmuyorlardı. böylece Covid-19'a karşı direnç karşılayan ya da akıntı yaratan genlerin olup olmadığı araştırılmaya devam ediyor. Bazı bilim adamları hastalığın ağır seyretmesinde kalıtımsal faktörlerin etkisinin olduğunu iddia ediyor.

2 – Covid-19'da kan grupları kayda değer mi?

Bu konuda da çalışmalara devam ediliyor. Çin'de 2 bin 200 Covid-19 hastası üzerinde yapılan çalışmalarda 0 kan grubunda hastalığın daha hafif, A kan grubunda ise hastalığın daha ağır seyrettiği gösterilmiştir. Ancak katılımcı sayısı az olduğu için bu sonucun güvenilirliği azdır.

Prof. Dr. Osman Erk

3 – Astım hastalarında daha mı ağır seyreder?

Toplumdan topluma tarafından görülme sıklığı değişen lakin genellikle yüzde 10-15 sıklıkla saptanan astım hastalarında Covid-19 hastalığının daha az ve daha hafif seyrettiği ile ilgili veriler mevcuttur. Bağışıklık sistemini baskılayan hap kullanmayan ama normal inhaler ilaçlarını kullanan astım hastalarında riskin artmadığı söylenebilir.

4 – Bu virüs laboratuvarda mı üretilmiştir?

Bilimsel araştırmalar bu virüsün laboratuvar ortamında değil, doğal evrim sonucu geliştiğini gösteriyor. Bu konuda çoğu çalışma önemli dergilerde yayınlandı. Entrika teorilerine inanmamak gerekli. Virüsün kalıtımsal yapısı büyük ölçüde yarasalardaki ve pangolinlerdeki virüslerle benzerlik gösteriyor. Yarasalarda ayrıca bin 500 kadar başka corona virüsü mevcuttur. İleride bu virüslerden de kaynaklanan salgınlar beklenebilir.

5 – Sadece kanser ve kronik hastalığı olanları mı etkiler?

Covid-19 bu hastalığı olanları, erkekleri ve yaşlıları daha pozitif etkiler. Lakin diyabet olup, HbA1C'si 9'dan daha yüksek olanlarda ve obezitesi olanlarda da hastalık ağır seyrediyor.

6 – Yemek, poşet, paket, deniz ve havuzdan geçer mi?

Covid-19 yüzde 90 muhtemelen damlacık yolu ile geçmektedir. Kalabalık, kapalı, havasız mekanlarda bulunmak tehlike faktörüdür. Hastalığın yemek yemek, poşet, paket, deniz ve havuz suyundan geçtiğine dair kesin bir bilimsel bilgi yoktur. yine de paketli ürünlerin açık havada havalandırılıp, dezenfekte edilmesinde fayda var. Havuz ve deniz suyundan hastalık bulaşmasa bile deniz ve havuzda yakın bağlantı ile hasta bir kişiden virüs bulaşabilir.

7 – Covid-19 hayvandan insana bulaşır mı?

Mart ayında Nature dergisinde yayınlanan önemli bir bilimsel çalışmada virüs eğer doğal evrimini yarasada tamamladıysa hayvanlardan insanlara geçebileceği, doğal evrimini insanda tamamladıysa hayvanlardan insanlara geçmeyeceği biçiminde bir bilimsel veri var. Vizondan insanlara geçtiği ile ilgili bir kayda değer bilgi paylaşıldı. Bu doğru ise öteki hayvanlardan da insanlara geçebilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER