Covid-19’la ilgili 7 soru 7 yanıt

1 – Covid-19'da genetik faktörlerin etkisi var mı?Bu konuda herhangi bir bilimsel bilgi değil.

Covid-19’la ilgili 7 soru 7 yanıt

1 – Covid-19'da genetik faktörlerin etkisi var mı?

Bu konuda herhangi bir bilimsel bilgi değil. 22 ülkede 35 bilimsel heyet bu konuyu kalıtımsal olarak araştırıyor. Amerika ve İsveç'te yapılan çalışmalar HIV virüsüne kesin direnç sağlayan insanların varlığını göstermişti. Bu kişiler korumasız cinsel ilişki ve uyuşturucu iğne paylaşımlarına karşın hasta olmuyorlardı. böylece Covid-19'a aleyhinde dayanıklılık sağlayan ya da cereyan yaratan genlerin olup olmadığı araştırılmaya devam ediyor. Bir Takım bilim adamları hastalığın ağır seyretmesinde genetik faktörlerin etkisinin olduğunu iddia ediyor.

2 – Covid-19'da kan grupları manâlı mi?

Bu konuda da çalışmalara devam ediliyor. Çin'de 2 bin 200 Covid-19 hastası üstünde yapılan çalışmalarda 0 kan grubunda hastalığın daha hafif, A kan grubunda ise hastalığın daha ağır seyrettiği gösterilmiştir. Ama iştirakçi sayısı eksik olduğu için bu sonucun güvenilirliği azdır.

Prof. Dr. Osman Erk

3 – Astım hastalarında daha mı ağır seyreder?

Toplumdan topluma tarafından görülme sıklığı değişen lakin çoğunlukla yüzde 10-15 sıklıkla saptanan astım hastalarında Covid-19 hastalığının daha az ve daha hafif seyrettiği ile ilgili veriler mevcuttur. Bağışıklık sistemini baskılayan hap kullanmayan lakin sıradan inhaler ilaçlarını kullanan astım hastalarında riskin artmadığı söylenebilir.

4 – Bu virüs laboratuvarda mı üretilmiştir?

Bilimsel çalışmalar bu virüsün laboratuvar ortamında değil, doğal evrim sonucu geliştiğini gösteriyor. Bu konuda birçok alıştırma önemli dergilerde yayınlandı. Danışıklı Dövüş teorilerine inanmamak gerekli. Virüsün genetik yapısı büyük ölçüde yarasalardaki ve pangolinlerdeki virüslerle benzerlik gösteriyor. Yarasalarda keza bin 500 dek diğer corona virüsü mevcuttur. İleride bu virüslerden de kaynaklanan salgınlar beklenebilir.

5 – Sadece kanser ve kronik hastalığı olanları mı etkiler?

Covid-19 bu hastalığı olanları, erkekleri ve yaşlıları daha artı etkiler. Ama diyabet olup, HbA1C'si 9'dan daha yüksek olanlarda ve obezitesi olanlarda da rahatsızlık ağır seyrediyor.

6 – Yemek, poşet, paket, deniz ve havuzdan geçer mi?

Covid-19 yüzde 90 olasılıkla damlacık yolu ile geçmektedir. Topluluk, kapalı, havasız mekanlarda bulunmak tehlike faktörüdür. Hastalığın yemek yemek, poşet, paket, deniz ve havuz suyundan geçtiğine dair belirlenmiş bir bilimsel veri yoktur. gerçi paketli ürünlerin dıştan havalandırılıp, dezenfekte edilmesinde fayda var. Havuz ve deniz suyundan hastalık bulaşmasa bile deniz ve havuzda yakın temas ile hasta bir kişiden virüs bulaşabilir.

7 – Covid-19 hayvandan insana bulaşır mı?

Mart ayında Nature dergisinde yayınlanan kayda değer bir bilimsel çalışmada virüs eğer doğal evrimini yarasada tamamladıysa hayvanlardan insanlara geçebileceği, doğal evrimini insanda tamamladıysa hayvanlardan insanlara geçmeyeceği şeklinde bir bilimsel veri var. Vizondan insanlara geçtiği ile ilgili bir manâlı bilgi paylaşıldı. Bu dürüst ise öteki hayvanlardan da insanlara geçebilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER