Covid-19 testleri ne zaman yapılmalı?

Corona virüsü (Covid-19) hastalığının laboratuvar teşhisi için PCR ve antikor (serolojik) testleri uygulanıyor.

Covid-19 testleri ne zaman yapılmalı?

Corona virüsü (Covid-19) hastalığının laboratuvar teşhisi için PCR ve antikor (serolojik) testleri uygulanıyor. Uygulanan bu iki testle ilgili açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, “PCR testleri hastalığın birincil döneminde, vücutta daha antikor oluşmadığı dönemde yapılan testlerdir. Hastanın boğaz, burun ve genzinden sürüntü alınarak yapılır.

Pozitif değerinde, emin tanı olarak kabul edilir. Sonucun negatif çıkması ise kesinkes hastalığın olmadığı anlamına gelmez.Hâlâ kişide Covid-19 rahatsızlık bulguları görülüyorsa, her yerde değerlendirilip icabında ikinci defa sürüntü alınarak bir deneme daha yapılır” diye konuştu.

10. GÜNDE TESPİT EDİLİYOR

Dr. Mustafa Ekici, antikor (serolojik) testleri için ise şu bilgileri verdi:
“Covid-19 hastalığını semptomatik ya da asemptomatik (rahatsızlık belirtisi olmadan) geçirenlerde bir vakit daha sonra kan (IgM, IgA, IgG) yapısında antikorlar oluşur. Hastalığın erken döneminde yeterli antikor oluşmadığında bu testler, erken dönemde tanı amaçlı kullanılmaz.

IgMantikorları, hastalığın 6-7'nci gününden sonradan pozitifleşmeye başlar. Genelde 10'uncu günde keskin ülkü kazanç. IgM antikorları, kişinin virüsle karşılaştığını ve hastalığı geçirmekte olduğunu gösterir. IgG antikorları, hastalığın 2. haftasında genelde 10-14'üncü günlerinde saptama edilmeye başlanır.

IgG antikorları, hastalığa karşısında bağışıklığı gösterir. IgA antikorları da kanda saptama edilebilir. Ama rutinde teşhiste sık kullanılmaz. Serolojik (antikor) testleri (IgM, IgG, IgA) kandan bakılarak yapılır. Bu testler, ELISA ya da süratli kart deneme yöntemiyle yapılabilmektedir.”

ASEMPTOMATİK KİŞİLER NASIL TESPİT EDİLEBİLİR?

Mevcut bilgilere tarafından hastalığı geçiren kişilerde gelişen antikorların koruyuculuk sürelerinin bilinmediğini de vurgulayan Uzm. Dr. Mustafa Ekici, “Hastalığı geçirip güçsüz antikor gelişenlerde ya da antikor oluşturmayanlarda baştan hastalığa yakalanma ihtimali oluşabileceği, oysa hafif seyirli olabileceği düşünülmektedir.

Serolojik testler tarama ya da toplum bağışıklığını saptamak nedeniyle yapılabilir. Asemptomatik kişiler serolojik testler ile saptama edilerek toplumdaki yaygınlık oranı saptanabilir. Mevcut kullanılan antikor testlerinin performansları, üretici firmaların verdiği bilgilerle sınırlıdır.

Testlerde palavracı pozitif veya yalancı negatif sonuçlar olabilmektedir. neticede klinik şikâyetleri olan hastalarda ilk önce PCR testi yapılmalıdır. Asemptomatik vak’alarda ve toplum taramasında antikor testleri kullanılabilir. Asemptomatik ya da fark etmeden hastalığı geçirmiş kişilerde IgG antikorları fazla bulunursa, immün plazma yönünden değerlendirilebilir. Bu kişilerde PCR testinin mutlaka negatif olması şartıyla başka hastalar için serum alınabilir” ifadelerini kullandı. İHA

İLGİLİ HABERELİSA testi ile hem corona virüsü hem de antikorun düzeyi tespit ediliyorELİSA testi ile keza corona virüsü keza de antikorun düzeyi saptama ediliyor
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER