CRP nedir? CRP yüksekliği belirtileri nelerdir?

Yüksekliği vücutta enflamasyon ya da enfeksiyon, inme ya da kalp krizi riski, yakın zamanda geçirilmiş bir kalp krizi, doku ölümü ya da tümöre muhabere eden CRP nedir? CRP yüksekliği belirtileri nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…CRP (C-REAKTİF PROTEİN) NEDİR?C-reakti.

CRP nedir? CRP yüksekliği belirtileri nelerdir?

Yüksekliği vücutta enflamasyon ya da enfeksiyon, inme ya da kalp krizi riski, yakın zamanda geçirilmiş bir kalp krizi, doku ölümü ya da tümöre muhabere eden CRP nedir? CRP yüksekliği belirtileri nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

CRP (C-REAKTİF PROTEİN) NEDİR?

C-reaktif protein (CRP), inflamasyona cevap olarak karaciğer tarafından üretilen bir maddedir. CRP için diğer isimler yüksek duyarlıklı C-reaktif protein (hs-CRP) ve ultra-aklıselim C-reaktif proteinlerdir (hafıza-CRP). Kandaki yüksek düzeyde CRP, inflamasyonun bir göstergesidir. Enfeksiyondan kansere kadar çok dağıtılmış nedenlerden kaynaklanabilir.

CRP YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

CRP, vücudun bir bölgesinde irin olduğunu göstermektedir. Yüksek CRP seviyeleri de yürek arterlerinde iltihaplanma olduğunu gösterebilir, bu da kalp krizi riskinin artması anlamına gelebilir. bununla beraber, CRP testi son derece nonspesifik bir testtir ve CRP seviyeleri herhangi bir inflamatuar (İLTİHAP) durumda yükselebilir. Ama iltihabın nerede olduğu bilinmemektedir. Damar sorunları olduğunda da CRP yükselir. İltihaplı bağırsak hastalığı, eklem iltihapları ve bağışıklık sistemi hastalıklarında da CRP yüksek çıkmaktadır.

CRP YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

– Açıklanamayan yorgunluk hali.
– Ağrı
– Kas sertliği, ağrısı ve zayıflığı
– Düşük ceset sıcaklığı
– Titreşim.
– Baş ağrısı
– Bulantı, iştahsızlık ve sindirim güçlüğü.
– Uyumakta güçlük veya uykusuzluk.

CRP düzeyi fazla yüksek olan şahısların, akut bakteriyel enfeksiyona sahip olması muhtemeldir.

Akut enfeksiyon belirtileri ise şunlardır:

– Yüksek gövde sıcaklığı
– Hızlı kalp atış hızı
– Denetim edilemeyen terleme, titreşim ya da sarsılma
– Denetim edilemeyen veya sürekli kusma, öğürme veya – ishal
– Nefes almada güçlük
– Döküntü veya kurdeşen
– Kuru dudaklar, ağız ve deri
– Şiddetli baş ağrısı, vücut ağrısı, sertlik ya da ağrı
– Bilinç kaybı

İLGİLİ HABERKırık kalp sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi…Kırık kalp sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi… İLGİLİ HABERKalp hastalığına bağlı ölümlerde en kritik saatlerKalp hastalığına ast ölümlerde en kritik saatler
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER