CRP nedir? CRP yüksekliği belirtileri nelerdir?

Yüksekliği vücutta enflamasyon ya da enfeksiyon, inme veya yürek krizi riski, yakın zamanda geçirilmiş bir kalp krizi, doku ölümü ya da tümöre işaret eden CRP nedir? CRP yüksekliği belirtileri nelerdir? Merak edilen bütün detaylar haberimizde…CRP (C-REAKTİF PROTEİN) NEDİR?C-rea.

CRP nedir? CRP yüksekliği belirtileri nelerdir?

Yüksekliği vücutta enflamasyon ya da enfeksiyon, inme veya yürek krizi riski, yakın zamanda geçirilmiş bir kalp krizi, doku ölümü ya da tümöre işaret eden CRP nedir? CRP yüksekliği belirtileri nelerdir? Merak edilen bütün detaylar haberimizde…

CRP (C-REAKTİF PROTEİN) NEDİR?

C-reaktif protein (CRP), inflamasyona cevap olarak karaciğer kadar üretilen bir maddedir. CRP için diğer isimler yüksek duyarlıklı C-reaktif protein (hs-CRP) ve ultra-duyarlı C-reaktif proteinlerdir (akıl-CRP). Kandaki yüksek düzeyde CRP, inflamasyonun bir göstergesidir. Enfeksiyondan kansere dek çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

CRP YÜKSEKLİĞİ NE KAVRAYIŞ GELİR?

CRP, vücudun bir bölgesinde irin olduğunu göstermektedir. Yüksek CRP seviyeleri de kalp arterlerinde iltihaplanma olduğunu gösterebilir, bu da kalp krizi riskinin artması anlamına gelebilir. aynı zamanda, CRP testi son derece nonspesifik bir testtir ve CRP seviyeleri herhangi bir inflamatuar (İLTİHAP) durumda yükselebilir. Lakin iltihabın nerede olduğu bilinmemektedir. Damar sorunları olduğunda da CRP yükselir. İltihaplı bağırsak hastalığı, eklem iltihapları ve bağışıklık sistemi hastalıklarında da CRP yüksek çıkmaktadır.

CRP YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

– Açıklanamayan dermansızlık hali.
– Sancı
– Kas sertliği, ağrısı ve zayıflığı
– Düşük karoser sıcaklığı
– Titreşim.
– Baş ağrısı
– Bulantı, iştahsızlık ve dispepsi.
– Uyumakta güçlük ya da uykusuzluk.

CRP düzeyi çok yüksek olan şahısların, akut bakteriyel enfeksiyona sahip olması muhtemeldir.

Akut enfeksiyon belirtileri ise şunlardır:

– Yüksek cisim sıcaklığı
– Süratli yürek atış hızı
– Teftiş edilemeyen terleme, titreme veya sarsılma
– Yoklama edilemeyen ya da sürekli kusma, öğürme ya da – ishal
– Nefes almada zorluk
– Döküntü veya kurdeşen
– Kuru dudaklar, ağız ve cilt
– Şiddetli baş ağrısı, beden ağrısı, sertlik ya da ağrı
– Bilinç kaybı

İLGİLİ HABERKırık kalp sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi…Kırık kalp sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi… İLGİLİ HABERKalp hastalığına bağlı ölümlerde en kritik saatlerKalp hastalığına yan ölümlerde en kritik saatler
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER