Dr. Ebadi stres ve kaygıyı azaltmanın yollarını anlattı

Beykent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Birim Başkanı Dr.

Dr. Ebadi stres ve kaygıyı azaltmanın yollarını anlattı

Beykent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Birim Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ebadi, Covid-19 salgınının psiko-sosyal etkilerini değerlendirdi. İnsanın biyo-psiko-sosyal ve kültürel bir varlık olduğunu gösteren ebadi, “En esas ihtiyaçlarımızdan olan yeme, içme, barınma ve uyku gibi faktörler varken bununla birlikte sevme, hürmet ve güven duygusu da elzemdir. Tarih boyunca ademoğlu, her koşulda ve durumda hayatta kalmayı başarmış, ‘yeni' dünyasına adapte olabilmiştir. bu nedenle diyebiliriz oysa, insan beyni her türlü problemi çözmeye ve yeni olan her şeye ahenk sağlamaya muktedirdir” dedi.

Geleceğe vesvese ile bakmayın

Günümüz şartlarında bir takım bireylerin, yeni yaşama biçimini kabullenmekte zorluk yaşadığını bildiren Dr. Ebadi, “Bu bireyler, psikolojilerinin olumsuz yönde etkilenmesine izin verirler ve geleceğe kaygı ile bakarak anksiyete, panik hücum, obsesiyon ve hatta depresyon gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebebiyet verirler. Bir özdeyiş der ama ‘Kötü günün ömrü kısa olur'.  Yani, her karanlık gecenin ardından bir gün doğar ve her gün yeni bir güne daha inançlı ve daha ümit verici başlamak için bir sebeptir. Alıştığımız yaşantımıza ve rutinlerimizi bu dönemde gerçekleştirememek her ne dek zorunlu olsa da, evde kaldığımız süreçte kendimizi dinlemek, hoşlanmak, şükretmek ve  yeni bir ben oluşumu için kendi benliğimize bir yolculuktur” diye konuştu.

Zihninizi meşgul edin

Stres ve vesvese seviyesini eksilmek ya da minimumda yakalamak için, zihnin öğretici-eğitici ve dinlendirici, özendirme edici aktivitelerle meşgul edilmesi gerektiğini ifade eden Ebadi, ''Bunlar, balkonlarda yapabileceğimiz basit nefes ve gövde egzersizleri olabileceği gibi, aylar önce aldığımız lakin evin bir köşesinde duran yeni bir kitaba açtırmak, ya da fazla önceden okuduğumuz eski bir dostumuzu ziyaret etmek de olabilir'' ifadelerini kullandı.

Ünlü İtalyan sanatçı Andrea Bocelli'nin Milano kentinde bulunan Duomo Katedralinden vermiş olduğu canlı konserin İtalyanları hapsoldukları durumda uzaklaştırdığına dikkat çeken Ebadi, “Bu konser, dil, din, halk, hesaplı ve sosyal koşul ayrım etmeksizin evrensel bir dil ile umudun kapısını aralayıp, bu karanlık günlerin geçeceğine bizleri gözyaşlarıyla inandırmıştır” dedi.

Umut en iyi arkadaşınızdır

Ebadi, yalnızca ülkemizde yok, birçok ülkede bu krizin derinleştirdiği vefat korkusu, endişe ve geleceğe dair kararsızlık aleyhinde vatandaşlara şu önerilerde bulundu: “Günümüzün önemli üniversitelerinin açmış olduğu online-kurslara katılmak, yeni bir dil öğrenmek, yeni hobiler ve uğraşılar edinerek ve en önemlisi düş kurarak, imgeleyerek ruh sağlığımızı koruyabilir ve oluşabilecek duygu-şart değişkenlerini kontrol altına alabiliriz. Dinç dikkate almak, umut etmek ve mutlu olmayı çalışmak bu engebeli süreçte en iyi arkadaşlarımızdır. Biz iyiysek, ailemiz, çevremiz, telefonla irtibat kurduğumuz sevdiklerimiz de iyi olurlar. Unutulmamalıdır ancak, sevinç bulaşıcıdır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER