Dr. Özer: Covid-19 sıhhat çalışanları için ‘meslek hastalığı’ bildiri edilmeli

Sağlık Durumu Bakanı Fahrettin Koca, 29 Nisan tarihinde Türkiye’de 7 bin 428 sağlık durumu çalışanının corona testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Dr. Özer: Covid-19 sıhhat çalışanları için ‘meslek hastalığı’ bildiri edilmeli

Sağlık Durumu Bakanı Fahrettin Koca, 29 Nisan tarihinde Türkiye’de 7 bin 428 sağlık durumu çalışanının corona testinin pozitif çıktığını açıkladı. Tabip Odası’nın 4 Mayıs’ta hazırladığı rapora tarafından ise sadece İstanbul’da corona virüsü saptama edilen sağlık durumu çalışanı 4 bin 500’ün üzerinde.

Sıhhat Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, tüm dünyada sağlık durumu çalışanları ve sıhhat hizmeti sunucuları için ortaya çıkan risk tablosu karşısında, 7 Mayıs 2020 tarihinde bir genelge yayımladı.

HAK ISTEK ETMELERİNİN ÖNÜ KESİLDİ

Genelgeyle, corona virüsünün bulaşıcı bir rahatsızlık olduğu, salgına maruz kalan ve sıhhat hizmet sunucularına başvuru eden sigortalılara, “meslek kazası ve iş hastalığı sigortalarından değil, 5510 sayılı kanunun 15. maddesi uyarınca meslek kazası ve meslek hastalığı sayılmayan ve meslek göremezliğe niçin olan rahatsızlık zarfında” provizyon alınması ve buna tarafından operasyon yapılması gerektiği bildirildi.

Böylece sağlık çalışanları açısından da bu durumun meslek hastalığı olmadığı, bu bildiriyle birlikte sağlık çalışanlarının hastalık ve ölümü halinde gerek kendileri gerekse ailesinin ve mirasçılarının herhangi bir yargı istek etmesinin önünü kesildi.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Gürsel Özer (FOTO: SÖZCÜ)

COVID-19’LA SAVAŞIRKEN ÖZLÜK HAKLARIMIZDAN AYRICALIK VERMEYECEĞİZ

SGK'nın ilgili genelgesinin sağlık durumu çalışanları ve sağlık durumu hizmeti sunucuları için kabul edilebilir olmadığını belirten Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Gürsel Özer, şunları söyledi:

* Bu genelge iptal edilmeli ve Covid1-9 sağlık durumu çalışanları için iş hastalıkları listesine eklenmelidir. AHESEN olarak söz konusu işlem ile ilgili hukuki çalışmalarımız başlamıştır.

* Toplum sağlığı adına ve pandemiyi sonlandırana dek katiyen kendimizi düşünmeden virüsle savaşmaya devam etmekle birlikte özlük haklarımızdan da imtiyaz vermeyeceğiz.

* Afiyet Bakanımız Sayın Fahrettin Koca'nın da toplum sağlığı için savaşan sıhhat çalışanlarımızın özlük haklarını korumaya yönelik çabaları destekleyeceğine inanıyor ve bu konuda devletimizin zorunlu girişimi yaparak Covid19'u iş hastalığı olarak tanımlamasını istiyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER