Dünyanın birincil rahim nakli yapılan Derya Sert anne oldu

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.

Dünyanın birincil rahim nakli yapılan Derya Sert anne oldu

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, AÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Prof. Dr. Ömer Özkan, Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, Prof. Dr. Özlenen Özkan ve bilirkişi ekiplerin katılımıyla, basın toplantısı düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, özellikle organ nakli elde etmek üzere tüm branşlarda yetkin hekimlere sahip bir hastane olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

* Fazla sağlam laboratuvar altyapısı ve hastanenin bütün modern çare seçeneklerini hastalarımıza sunmaktayız. Bölgemizin ve şehrimizin en kayda değer sağlık durumu merkezlerinden bir her birine. 2011 yılında Ömer Özkan hocamızın başkanlığındaki bir ekip kadavradan rahim nakli yapmıştı Derya Sert isimli hastamıza.

* O zamandan beri hastamız takip ediliyordu. İlk cenin transferle gebeliği, 2013 yılında ben başhekimdim ve sizlerle paylaşmıştım. Lakin daha sonra o doğuma kadar yaşamamıştı. Bugünkü paylaşacağımız hoş haber, Derya Sert hastamız embriyo transferinden daha sonra fazla başarılı bir gebelik geçirdi ve 4 Haziran'da dinç bir bebek dünyaya getirdi.

* Bu başarıda emeği geçen bilhassa Ömer Özkan hocamız ilk kez olmak üzere, ekipte yer alan tüm hekim arkadaşlarımıza personelimize, dıştan bu sürece takviye veren öteki hekimlerimize fazla teşekkür ediyorum, üniversitemiz adına. Ayrıca ülkemiz için ayrıca de bütün dünya ölçeğinde böyle bir başarıya imza attıkları için.

DÜNYADAKİ İLK NAKİL

Sürecin 8 Ağustos 2011 tarihinde başladığını belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, şu ifadeleri kullandı:

* Özüne bakarsanız bu süreç içerisinde Derya Sert'in özeli, dünyada kadavradan yapılan başarılı ilk rahim naklidir. 2000 yılında Suudi Arabistan'da yapılan ve 99 gün sonradan başarılı olmayarak alınan rahim naklinden daha sonra o süreçteki tecrübelerimizi, klinik çalışmalarımızı kliniğe yansıttık ve Derya Sert'e o tarihte naklimizi yaptık.

* Alt dünyada önemli güzel bir tepki topladı ve Avrupa, Japonya, Endonezya'ya değin tutun, dünyanın çoğu merkezinden ziyaretler oldu ve o kliniklere yardımlarımız, mevzuat çıkarmaları ameliyat olması için her türlü teknik desteği ve bilgi birikimimizi yansıttık. Hastamızı ziyaret ettiler. Ameliyat tekniğimizi mümkün olduğunca keza klinik literatürde hem de canlı olarak sunumlarımızı yaptık.

SAĞLIK BAKANLIĞI VE DERYA SERT'E TEŞEKKÜR

Sonraki süreçte gebelikler olduğunu anlatan Prof. Dr. Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

* Fakat ayrıca hastayı sıkmayacak, hasar vermeyecek şekilde ayrıca de biz literatüre katkımız olacak şekilde çalışmalarımıza devam ettik süreç içerisinde bağlı manâlı çalışmalar oldu. Herkesin büyük oranda katkısı oldu. En son yaptığımız transferden sonraki durumda da bugün karşınızda mutlu şekilde buradayız.

* Bilhassa o süreçte dünyada yapılmayan rahim nakline bize müsade veren Türkiye Cumhuriyeti Sıhhat Bakanlığına teşekkür ediyorum. Her türlü altyapıyı, teknik desteği ve kanuni mevzuatlarla gerekli bütün destekleri özel izinle verdiler.

* Bu süreci yakından takip ederek, hastayla ilgili bilgileri aralıksız bizden alarak takip ettiler. Ayrıca Derya Sert'i de bize olan inancından dolayı teşekkür ediyorum. Hem bize inandı ve sonuçta mutlu bir şekilde bugünleri gördük.

FOTO: SÖZCÜ

TÜRK TIBBINA ÖNEMLİ KATKILARI OLACAK

Süreçteki tüm ekip arkadaşlarına da teşekkür eden Prof. Dr. Özkan, “Burada mutlu olduğumuz kısım, bir sevinci yaşıyoruz, Derya da anne olmanın sevincini yaşıyor. Lakin daha önemlisi Derya 10 sene her tarafında bu sevinci edinmek için yaşadığı süreçte gerçekten tıbba koskocoman katkıda bulundu. Bunu tabi bilimsel yayınlarda sunacağız. Hamilelik süreci, rahmi bile olsa hamilelik yaşamamış birçok anneye umut olabilecek bazı bulgular saptadık. Yıllardır söylerdim moleküler araştırmalar devam ediyor, bu çalışmalarla ilgili güzel bulgular var. Bunları inşallah bilimsel literatürde kadın doğum uzmanlarımız takip edecek ve Türk tıbbına kayda değer katkılarımız olacak” diye konuştu.

‘SERT BEBEK' DİYORUZ

Eşi ve bölüm başkanı Prof. Dr. Özlenen Özkan ile bu süreci başından beri peşine düşüp takip ettiklerini de anlatan Prof. Dr. Özkan, “Dinç bir şekilde çocuğumuzu doğurtma imkanı bulduk. 4 Haziran günü 28 haftalık olarak 760 gram doğurttuk. Ufak bir bebek olmasına rağmen fazla güzel bir takiple literatüre uygun. Cinsiyeti erkek, anne babası karar verecek. Biz şu anda ‘Sert bebek' diyoruz. Takiplerini de böyle yapıyoruz. Doğduktan sonradan rahmi almış olduk ve bu konuda anne de fazla gevşemiş oldu” dedi.

22 JURNAL OLDU

Yeni doğan servisinden yoğun bakım uzmanı Dr. Hakan Ongun, 28 haftalık olarak 760 gram doğan bebeğin hemen 22 günlük ve 910 gram olduğunu belirterek, “Doğduğu andan itibaren hiç entübe olmadı. derhal da yeni doğan yeni bakım ünitesinde göğüs içerisinde takviye tedavisine devam ediyoruz. Tamamen anne sütüyle sonda yoluyla beslenmeye devam ediyor. Büyümesine gelişmesine bütün yeni doğan ekibi olarak takviye olmaya çalışıyoruz, takipteyiz” dedi.

TEK BİR EMBRİYO TRANSFERİ

Prof. Dr. Ömer Özkan ve Özlenen Özkan'ın bu işin mimarı olduğunu bildiren bayan doğum uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, “Biz de elimizden geldiği kadar katkıda bulunduk ve bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak gurur duyuyorum. 4.5 senedir beraber çalışıyoruz. Bu süreçte birtakım denemeler yaptık, eksikler neler, bunları bulduk ve daha sonra da son dönemde transferini yaptık. Tek bir cenin transfer ettik. Bundan önce kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerini uygulayarak bu hasta için en uygun neyin olduğunu bulmaya çalıştık. Ve bunun sonucu bir embriyoyu aktarma ettik ve sonuçta 4 Haziran günü bir canlı doğumla emeğimizin karşılığını gördük” diye konuştu.

PROF. ÖZLENEN ÖZKAN: ÇOK AĞLADIM

Bu projenin çok özel bir proje olduğunu gösteren Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Biz birçok defa karşınıza çıktık, ama benim için ola ki de hayatımın en güzel projelerinden bir tanesiydi. Ben de doğum yaptım lakin Derya'nın yaptığı doğumda çok ağladım. Çok ciddi emek var, 10 yıl içinde biz başka nakiller yapabilirdik ama Derya üstüne eğildik ve fazla ciddi bulgulara ulaştık. En büyük emek hekim Ömer Özkan'ın, bize verdiği ışıkla dünyada rahim nakillerine bundan sonra sahip olacak anneleri ve bebeklerinin vesilesi odur. Onunla hedeflemek bizim için çok büyük keyif. Çalışma arkadaşı ve bir bayan olarak çok teşekkür ediyorum kendisine. Sıhhat Bakanlığı bize birincil günden itibaren çok büyük yardım verdi. Fazla güzel bebeğimiz oldu. İnşallah Derya ve Mustafa Sert ailesi büyüdü, iri bir aile oldu. Küçük bebek Sert de inşallah Ömer Özkan gibi insanlık için şanslı bir karakter olur” dedi.

DOĞUM SEZARYENLE YAPILDI

Dünyadaki ilk başarılı rahim naklinden daha sonra böyle mutlu bir haber vermekten sevinç duyduklarını gösteren kadın doğum uzmanı Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, “Uzun vakit bu hastamızın takibinde bulundum. Muhtemel risklere aleyhinde gerekli bilgiye sahiptik. Çok sıkı takip yaptık ve pandemi süreci de eklendiğinde risk azıcık daha arttı. Gebemizin takibinde 28'inci haftada anne ve bebeğin sağlığı için doğumun uygun olduğunu defalarca beraber tartışarak karar verdik ve 28'inci haftada doğurttuk. Sezaryenle bir doğum oldu ve ardından herhangi bir sorun olmadı. şu anda bebeğimiz stabil bir şekilde takipte. Türk ve dünya tıbbına bahtı açık olsun” diye konuştu.

Çok kayda değer tıp olaylarıyla basın mensuplarının karşısına çıktıklarını dile getiren Başhekim Prof. Dr. Bülent Aydınlı, “Organ nakli merkezinin başarısı emin. Kuruluşundan bu yanlamasına çok önemli işler yapıldı. Ömer Özkan hocamız ve ekibinin bu kompozit doku nakilleriyle beraber aslında dünyada en değişik ve en bambaşka nakil yapılan merkezlerden biri haline geldik” dedi.

Mersin'in Anamur ilçesinde yaşamış ve doğuştan rahmi olmayan Derya Sert'e, 8 Ağustos 2011 tarihinde kadavradan alınan rahim, Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi kadar 7 saat süren ameliyatla nakledildi. Afiyet Bakanlığı'nın özel izniyle yapılan nakil sonrası Mustafa Sert ile evli olan Derya Sert, bebek sahibi olması için birkaç kez denenen embriyo transferi sonucu gebe kaldı. Ancak kese büyüyemediği için gebelik sonlandırıldı. Geçen 4 Haziran'da ise 28 haftalık 760 gram erkek bebek dünyaya geldi.

İLGİLİ HABERİleri yaşlarda tüp bebek tedavisi ile gebe kalınabilir mi?İleri yaşlarda tüp bebek tedavisi ile hamile kalınabilir mi?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER