EÜ’de ortopedik tedavide yeni bir model geliştirildi

EÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri göre geliştirilen “Hastaya Özgü 3 Boyutlu Yazıcı ile Kemik Modelleme” çalışmaları ile kırık, kireçlenme, çarpıklık ya da bitkiler ameliyatlarında, şahsi tedavi yöntemleri uygulanıyor.Geliştirilen modellemenin hastaya ve hastalığa öze.

EÜ’de ortopedik tedavide yeni bir model geliştirildi

EÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri göre geliştirilen “Hastaya Özgü 3 Boyutlu Yazıcı ile Kemik Modelleme” çalışmaları ile kırık, kireçlenme, çarpıklık ya da bitkiler ameliyatlarında, şahsi tedavi yöntemleri uygulanıyor.

Geliştirilen modellemenin hastaya ve hastalığa özel çare yöntemleri sunacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde, Ortopedi ve Travmatoloji ile Vücut Yapısı Anabilim Dalları hocalarımızın işbirliğinde, ‘Hastaya Özgü 3D Printer ile Kemik Modelleme' çalışmaları zarfında kırıkların tedavisinde yeni bir model geliştirildi. Tıp Fakültemiz, A Plus hastane olmasının yanı sıra Türkiye'de o kadar fazla prensip imza atmış bir fakültedir. Hocalarımızı çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. EÜ yönetimi olarak fiziksel ve manevi anlamda daima onların yanlarındayız” diye konuştu.

KİŞİYE ÖZGÜ TEDAVİ YÖNTEMİ

3 Boyutlu Yazıcı ile Kemik Modelleme ile ilgili bilgiler veren EÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Gökmen, “Hastaya ve hastalığa özel tedavinin ön plana çıktığı günümüzde, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı bünyesindeki ‘Dijital Görüntüleme ve Üç Boyutlu Modelleme Laboratuvarımız', 2014 yılından bu yanlamasına hizmet veriyor. Laboratuvarımız, bu güne dek o kadar fazla bilimsel yayınlama ve araştırma için proje desteği aldı. Laboratuvarımızın imkanlarıyla çok sayıda hastanın kişiye özgü tedavi planlamasını üç boyutlu bire bir modelleriyle sağlıyoruz.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde yapılan kırık, kireçlenme, eğrilik ya da ot gibi yaşama ameliyatlarda üç boyutlu modelleme tekniğinden yararlanarak kişiye özgü tedavi gerçekleştiriliyor. Kemikte meydana gelen değişmenin anlaşılması, ameliyat öncesi yerinde cerrahi tedavinin planlanması, ameliyat anında kullanılacak implantın büyüklüğü herkeste benzer olmadığından kişiye ve hastalığa özel bulguların belirlenmesi tartma talep ediyor.

Örneğin; kırıklarda, kırık parça sayısının bilinmesi, ur ameliyatlarında çıkarılacak kitlenin yerleşimi, damar asap gibi manâlı yapılar ile komşuluğunun gösterilebilmesi ameliyat derhal oluşabilecek riskleri ortadan kaldırır. 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile hastalıklı kemik yapısının birebir boyutta örneğinin basılması doğru kişiye özgü cerrahi planlamalar model üzerinden yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

KISA SÜREN, KANAMASIZ AMELİYATLAR

Modellemenin, ameliyat sürecini kolaylaştırdığını bildiren Uzm. Öğr. Gör. Murat Öztürk, “Modelimiz, hastalarımızın konforlu bir şekilde, kanamasız ve kısa sürede tamamlanan ameliyatları sonrası meslek ve sosyal hayatına dönebilmesini sağlıyor. Ortopedik Vücut Yapısı Modelleme alıştırma ekibimiz; Prof. Dr. Dündar Sabahtan, Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, Prof. Dr. Figen Gökmen ve Prof. Dr. Mehmet Asım Özer bir yandan hasta tedavi hizmetini en iyi şekilde gerçekleştirirken diğer yana da deneyimlerini yüksek çıtalı milletlerarası bilimsel dergilerde araştırma makaleleri olarak yayınlıyorlar. Hastalarımız, Üniversitemiz ve Ülkemiz adına daha kaliteli sağlık hizmeti ve daha fazla akademik başarı için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Ortopedik Vücut Yapısı modelleme çalışma ekibinin düzenlediği toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün ve Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel ile Ortopedi ve Travmatoloji ve Vücut Yapısı Esas Bilim Dalı akademisyenleri katıldı. İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER