'Fibromiyalji kesinlikle bir romatizmal hastalık değildir'

Fizik çare ve rehabilitasyon Uzmanı Doç.

'Fibromiyalji kesinlikle bir romatizmal hastalık değildir'

Fizik çare ve rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, fibromiyalji hastalığı hakkında hakkında manâlı bilgiler verdi. Fibromiyaljinin kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı ve kayıtlı anatomik bölgelerde hassas bölgelerin varlığı ile karakterize bir çeşitlilik olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. İnanır, “Yöresel veya yaygın ağrıya, sabahtan yorgunluğu, anksiyete, buhran, uyku bozukluğu eşlik etmektedir. Belirtiler herhangi bir testle ölçülemez, nesnel bir bilgi yoktur. Kuşkusuz bir romatizmal rahatsızlık değildir.” dedi.

Fibromiyalji nedenleri ve belirtileri nelerdir?
Fibromiyaljiye neyin yol açtığı az önce bütün olarak saptanamadığını kaydeden Doç. Dr. İnanır, "Ama uzun yıllar süren incelemeler neticesinde bir takım faktörlerin hastalığı tetiklediği anlaşılmıştır. Şahsiyet yapısı, daha fazla hassas yapılı, mükemmeliyetçi ve olaylardan ivedi etkilenen şahsiyet yapısına sahip bireylerde görülür. Enfeksiyonlar fibromiyaljiyi ortaya çıkarabilir veya belirtileri kötüleştirebilir. Fibromiyalji belirtiler dermansızlık, uyku problemleri, uzun süre uykuya karşın dinlenmiş hissetmemek ve yataktan kalkmakta zorlanmak, baş ağrısı, depresif ruh hali, endişe, odaklanma ya da konsantrasyon güçlüğü, karın ağrısı, kulaklar çınlaması, egzersize karşı isteksizlik ve tez yorulma, sindirim problemleri, kol ve bacaklarda şişlik şehvetli, uyuşma ve karıncalanma olarak sıralanabilir." şeklinde konuştu.

Fibromiyalji tanısı nasıl konur ve risk faktörleri nelerdir?
Fibromiyaljinin toplumun yüzde 1-2'sini etkilediğini ve 40-55 yaş arası kadınlar çoğunluğu oluşturduğunu gösteren Doç. Dr. Ahmet İnanır, "Güncel bilgilere kadar üç ay veya daha uzun süredir devam eden ve tıbbi bir nedene dayandırılamayan yaygın sızı şikâyeti olan hastalara fibromiyalji tanısı konulur. Fibromiyaljiyi saptama edebilen bir laboratuvar testi yoktur." ifadelerini kullandı.

Fibromiyalji tedavisi nasıl yapılır?
Doç. Dr. Ahmet İnanır, hastalığın tedavisi için yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: "Fibromiyalji tedavisinde hedef ağrıyı artı hissettiren somut algılayıcıları (reseptör), algılayıcıları uyarıcı iç ve dış etmenleri yönetmek ve yaşam kalitesini arttırmaktır, başa çıkma yöntemlerini ilerletmek, yeni bir bakış açısı sağlamaktır. Genetik aşinalık da söz konusudur. Yüzü kırışmaya yatkın kişilerin daha artı cilt bakımı yapmaları gerektiği gibi veya dizi kireçlenmeye meyilli kişilerin kilo almaktan, ağır faaliyetlerden kaçınmaları gerektiği gibi daha evvelden tecrübe ettikleri ve kendilerini etkileyen stresörlerden uzak durmaları ve bakımlarını yeterince yaptırmaları gerekmektedir. Bunun yanında; osteopatik manual terapi, nöral terapi, proloterapi, ozon terapi (özellikle ozon terapi hayatlarının bir parçası haline getirilmelidir), hacamat, kinezyolojik bantlama, bilişsel davranışçı terapi yanına başa çıkma metodları hayatlarına kazandırılmalıdır. Akupunktur, kuru iğneleme, meditasyon, masaj, dengeli ve sağlıklı bir beslenme tarzı, uyumlu egzersiz, kaliteli uyku uyumak da çare etkinliğine katkı maddesi sağlayacaktır. Tedavi için konuya başat bir uzman doktor ile işbirliği şarttır. Sadece ilaç ile tedavi etmenin beceriksiz kaldığı defalarca tecrübe edilmiştir. Mutlaka kombine tedavi metodları ile tedaviye başlanmalı ve devam ettirilmelidir."

Fibromiyalji egzersizleri
Fibromiyaljinin semptom ve atakların kontrolünde çalışma yapmanın manâlı ölçüde fayda sağladığının altını çizen Doç. Dr. İnanır, "Vücutta akıcı bir postür karşılayan, kasları kuvvetlendiren ve dayanıklılığını arttıran egzersizler fibromiyalji tedavisinin ayrılmaz bir parçası elde etmek zorundadır. Çalışma yapanlarda sızı ve yorgunlukta azalmaya uyku problemlerinde düzelme olduğu hissedilir durumdadır. Lakin yoğun çalışma gerçekleştirmek fibromiyalji belirtilerini tetikleyebilir. Aerobik, germe ve güçlendirme egzersizleri, yüzme yürüyüş yapma yaşam tarzı haline getirilmelidir." dedi.

Fizik Çare ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanır, son olarak fibromiyaljiden korunma yolları da şöyle açıkladı: "Fibromiyalji hayat kalitesini negatif etkileyen hastalık verici bir durumdur. Fibromiyalji ve negatif etkilerinden korunmak için düzenli çalışma yerine getirmek, uyumlu olarak karanlık odada uyuklamak, Nehir, kahve gibi uyku düzenini bozabilecek içecekleri dozunda edinmek, stresli durum ve ortamlardan uzakta durmak ve başa çıkma yöntemlerini öğrenip kullanmak, sağlıklı beslemek, uyumlu bir terapi bakımı aşağı almak, kendine süre karışıklığa itmek, sevdiği arkadaşlarla vakit aşmak ve hobiler edinmek gibi yaşam biçimi değişikliklerinden yarar görmektedirler."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER