Hastaneye gitmek ne kadar riskli?

Tetkik edinmek ya da kontrollerini yaptırmak isteyen hastalar, artık hastanelere gidebilir.

Hastaneye gitmek ne kadar riskli?

Tetkik edinmek ya da kontrollerini yaptırmak isteyen hastalar, artık hastanelere gidebilir. Burada kayda değer olan ‘yeni normal' anlayışı doğrultusunda maske, eldiven, hijyen koşullarına yerinde hareket etmektir.

Gerekli bütün önlemleri, nereye gidersek gidelim, sokağa her çıktığımızda almalıyız. Bilhassa, yürek, mide, bağırsak problemleri gibi ciddi rahatsızlıklar ve kronik hastalıklarla ilgili sorunlarda geç kalmadan hekime başvurulması gerekir.

Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu

‘TEDBİRLİ OLUN'

Sıhhat sorunları olan kişiler için hastanelerde özel alanlar açıldı. Bu noktada akla “Açılan bu alanlar pak mi?” sorusu geliyor. Hastanelerde girişler ilk günden itibaren kontrol altına alındı. Her ince detayda deha, böylece ayrıntılı önlemler alınıyor ki; kimi zaman hastalar ya da yakınları bunların hepsini fark edemeyebilir.

Hastaneye hangi amaçla gelinirse gelinsin, cümbür cemaat kontrolden geçiriliyor, şikayetleri sorgulanıyor ve triyajı (ayrımı) gerçekleştiriliyor. Hastaların girdikleri kapılar, bölümler ayrıştırılmış durumda.

Sağlıklı hasta ile coronavirüsü şüphesi olan hasta çok net ayrılıyor. bununla beraber hijyen ve temizlik kuralları çok kayda değer. Hastanelerde uyumlu olarak tıbbi hijyen kurallarına uygun temizleme yapılıyor.

SIKI ÖNLEMLER ALINIYOR

Covid-19 salgını sebebiyle alınan önlemlerin başında, seçici sağlık durumu işlemlerinin ertelenmesi olmuştu. öte taraftan, izolasyon ve enfeksiyon teftiş önlemlerine uyarı ederek, kronik hastalığı olan hastalara hizmet sunmaya devam edildi.

Mart ayından itibaren hastanelerde alanlar sınırlandırıldı. Covid-19 hastalarının bakıldığı yerler ve diğer sıhhat sorunlarına sahip olan hastaların tedavi edildiği alanlar birbirinden ayrıştırıldı.

Hastaneler, keza hastaya tanı ayarlamak, keza de hastanelere gelenleri gözetmek namına iyi yapılandı. Covid-19 hastalarının bir bölümü evde çare edildi. Bilim Kurulu'nun önerdiği milli rehberler bize yol gösterdi. Aldığımız önlemler, ABD ve Avrupa ülkelerinden çok daha iyi noktalarda olmamızı sağladı.

ESKİ UYUM OLMAYACAK

Covid-19 hastaları öbür klinik tablolarla gelmeye devam edecek. O yüzden kapı triyajı ve her çalışanın maske kullanımı, tüm hastanelerde devam edecek.

Tam olarak eski harmoni olmayacak ama tedbirlerle yaşam normale dönmeye başlayacak. Sıhhat Bakanlığı'na tabi millet hastaneleri de dahil edinmek üzere artık tüm hastaneler online işlemlere başlıyor. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde birçok değişime hazırlıklı olmalıyız.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER