Hipotiroidi nedir? Belirtileri nelerdir?

Tiroid hormonun nodüller içerisinde az salgılanmasıyla bilinen hipotiroidi, vücut sistemini olumsuz etkileyen hastalıktır.

Hipotiroidi nedir? Belirtileri nelerdir?

Tiroid hormonun nodüller içerisinde az salgılanmasıyla bilinen hipotiroidi, vücut sistemini olumsuz etkileyen hastalıktır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz'in hastalığa dair açıklamaları…

Hastalığın oluşumu neyden kaynaklıdır?

Tiroit bezinde veya tiroit hormon sentez basamaklarında oluşan bir sorun nedeniyle tiroit hormonları az üretilirse, bu tabloya hipotiroidi deniyor.

Zeka ve büyüme geriliğine sebep oluyor mu?

Doğumsal hipotiroidinin en önemli özelliği ise tedavide gecikildiği takdirde zeka ve büyüme geriliği gibi ciddi tablolar oluşturabilmesi.

Hipotiroidi belirtileri nelerdir?

Büyüme hızının azalmasıUyku hali bozukluğuKilo almaSoğuğa karşı tahammülsüzlükKuru ciltKabızlık

Hastalığın bilinmesinde gecikme olursa ne olur?

Beyin gelişimini sağlayan en önemli hormon, tiroit hormonudur. Dolayısıyla doğumsal hipotiroidi tedavisinde gecikme beyin gelişiminin en hızlı olduğu ilk 3 yaşta ciddi nörolojik etkilenmeye yol açıyor. Örneğin, çocuklarda zeka ve büyüme geriliğine neden olması gibi!

Tiroid fonksiyon bozukluklarının nedeni nedir?

Çocukluk yaş grubunda, özellikle 5-6 yaşından sonra gelişen tiroit fonksiyon bozukluklarının en sık nedeni, Hashimoto hastalığı. Tiroit bezinin otoimmun bir reaksiyonla harabiyeti sonucu oluşan bu hastalık tiroit hormonu üreten hücrelerde atrofi ve yetersiz hormon üretimiyle sonuçlanıyor. Hashimoto tiroiditi oluşumunda pek çok faktör rol oynuyor. Güçlü bir genetik geçiş yanında çocuklarda otoimmüniteyi tetikleyen viral enfeksiyon, kimyasal veya hormonal vb. çeşitli çevresel faktörler de etkili oluyor.

Hipotiroidi Tedavisi var mı?

Hipotiroidi tedavisi, eksik olan tiroit hormonunun yerine konmasıyla gerçekleşiyor. Çocuğun gereksinimi olan miktardaki L- Tiroksin günlük tek doz olarak veriliyor ve düzenli aralıklarla yapılan tiroit hormon testleriyle doz ayarlaması yapılıyor. Geçici olabileceği düşünülen bazı doğumsal hipotiroidi olgularında ise 3. yaşta ilaç kesilerek tablo değerlendiriliyor. Hashimoto tiroiditi olan çocuklarda hipotiroidi oluştuğunda da tiroit hormonu tedavisi uygulanıyor. Düzenli takiple ilaç doz ayarlaması yapılıyor ve eşlik eden diğer hastalıklar varsa bu problemlere yönelik ek tedaviler veriliyor.

TIROID BEZİ NEDİR?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER