İstanbul Tabip Odası: Üç, beş maskeyi bile dağıtamaz duruma düşmek hicap vericidir

İstanbul Tabip Odası (İTO), maske dağtımının yetersizliğiyle ilgili tespitlerini paylaşarak, konuyla ilgili çözüm önerilerini sundu.Maske satışlarının herhangi bir hukuki dayanağı olmadığı halde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kadar “fiili olarak

İstanbul Tabip Odası: Üç, beş maskeyi bile dağıtamaz duruma düşmek hicap vericidir

İstanbul Tabip Odası (İTO), maske dağtımının yetersizliğiyle ilgili tespitlerini paylaşarak, konuyla ilgili çözüm önerilerini sundu.

Maske satışlarının herhangi bir hukuki dayanağı olmadığı halde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kadar “fiili olarak” yasaklandığını ifade eden İstanbul Tabip Odası, “Önce PTT, daha sonra eczanelerden bedava maske dağıtılacağı duyuruldu, oysa aradan geçen iki haftaya karşın uyumlu ve yeterli dağılım yapılamıyor, eczanelerden maske alabilen yurttaşlar ise maskelerin kalitesizliğinden şikayet ediyor” açıklamasını yaptı.

“STOKLARIN AZALMASI YURT DIŞI YARDIMLARINDAN KAYNAKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜRMEKTE”

İTO'nun açıklamasında, “Son olarak da Sağlık Durumu Bakanlığı'nın yayımladığı “Tıbbi Maske İç İmkanlarla Imal Kılavuzu”na göre millet hastanelerinin kendi ihtiyaçları için maske üretmeye başlatılacak olmaları stokların azaldığına göstermekte ve bu azalmanın yurt dışına yapılan yardımlar ve ihracattan kaynaklandığını düşündürtmektedir” ifadeleri yer aldı.

ÜÇ, BEŞ MASKEYİ BİLE DAĞITAMAZ DURUMA DÜŞMEK HİCAP VERİCİDİR

“Üç, beş maskeyi bile dağıtamaz duruma düşmek hicap vericidir. Heybetli bir dokuma sektörüne sahip olan Türkiye'nin olanakları, sağlık durumu çalışanlarının ve bütün vatandaşlarının maske ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilmek için yeterli; doğru bir yönetimle “maske sorunu”nun rahatça çözümü mümkündür” açıklamalarında yer alan İTO, konuyla ilgili şu çözüm önerilerini sundu:

* Bugünlerde yoğun olarak Koronavirüs pandemisiyle  uğraş yürüten hastanelerimizin maske üretimi ile uğraşması içten değildir.

* Dünyanın başka ülkelerine kişisel koruyucu ekipman ve hap yardımı yapmak kuşkusuz halklar arası dayanışma açısından manalı, öte yandan da “siyaseten prestijli” bir iştir; fakat bunun için başta sıhhat çalışanlarımızın ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir.

* Sosyal Emniyet Kurumu Sağlık Kullanım Tebliğinde değişikliği yapılmalı, yurttaşlar ve sağlık çalışanlar için kişisel koruyucu teçhizat ve hijyen malzeme paketi pandemi sona erene dek kurumca bedeli karşılanacak tıbbi malzemeler listesine alınabilir.

* Maskelerin başvuru formu süreleri vatandaşların yaşlarına ve hastalıklarına göre belirlenmeli, yurttaşlar T.C Kimlik Numaraları ile eczanelerden SGK medulla girişi yapılarak maskelerin de içinde yer aldığı paketlerini alabilirler. (Bu şekilde maske dağıtımı peşine düşüp takip edilebilir.)

* Eczanelerin yeterli olmadığı koşullarda ilk önce belediyeler almak üzere öteki ulus kurumları devreye sokulabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER