'İyot eksikliği 7’den 70’e önemli bir sorun'

Medicana Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Abdülkadir Dağ, iyot eksikliğinin insan sağlığında oluşturduğu korkutma, nedenleri ve tedavileri hakkında önemli bilgiler verdi.

'İyot eksikliği 7’den 70’e önemli bir sorun'

Medicana Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Abdülkadir Dağ, iyot eksikliğinin insan sağlığında oluşturduğu korkutma, nedenleri ve tedavileri hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Dağ, iyot eksikliğinin kısırlığa sebep olabileceğini belirtirken, en sık zeka geriliği sebebi olduğunu söyledi. Dr. Dağ, ''İyot eksikliği 7'den 70'e ciddi bir sorun. Dünya nüfusunun yüzde 72'si iyot eksikliği tehdidi altında'' dedi.

''Dünya nüfusunun yüzde 72'si iyot eksikliği tehdidi altında''

Dünya nüfusunun yüzde 72'sinde iyot eksikliği olduğu aktaran Dr. Abdülkadir Dağ, ''Dünya Afiyet Örgütü (WHO) verilerine tarafından dünya yüzünde 2 milyarı aşkın kişide iyot eksikliği var. Bunlardan 50 milyon kadarı beyin hasarı dahil ciddi semptomlarla karşılaşıyor. İyot eksikliğinden ötürü tiroidin büyümesine bildiğiniz gibi guatr deniyor. İyot eksikliğini önlemenin en iyi yolu, önce idrar testiyle iyot eksikliğinin saptanması ve arkasından uygun gıda destekleriyle ve besinlerle bu eksikliğin tamamlanması. Yapılan incelemeler son 30 sene içerisinde insanlarda iyot düzeylerinin yüzde 50 azaldığını gösteriyor. Yapılan bir çalışmada deneme edilen 5 bin hastanın yüzde 90'dan fazlasında iyot eksikliği bulunması, tekrar WHO verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 72'sinin iyot eksikliğinden etkilenmesi sahiden korkutucu ve bu fark edilmeyen sorunun ciddiyetini belirten rakamlar'' dedi.

''Tiroid hormonlarının üretimi için iyot şart''

Dr. Dağ, sözlerine söyle devam etti: ''Tiroid hormonlarının üretimi için iyot şart.Tiroid bezinin hormon üretimi için iyot vazgeçilmez öneme sahip bir mikromineraldir. Tiroid hormonları ilk önce beyin elde etmek üzere vücutta böylece fazla diğer organ ve yaşamsal süreçlerde kayda değer işlevlere sahip. Bu hormonların eksikliği kaslar, yürek, böbrek ve bilhassa de gelişmekte olan beyni olumsuz etkiliyor''.

''İyot eksikliği kısırlık sebebi olabilir''

İyot eksikliğinin kısırlığa sebep olabileceğini aktaran Dr. Dağ, ''İyot eksikliği ile ilişkili hipotiroidi, yani tiroid bezinin az çalışması doğurganlığı etkileyebiliyor. İyot eksikliğine emrindeki hipotiroidi, kadınlarda regl düzenini, yani yumurtlama periyodunu bozarak doğurganlığı azaltabiliyor. Kritik bir mineral olan iyot tüketimi ne yazık ki gerek doktorlar gerekse insanlar sağlığından sorumlu olanlar göre yeterince önemsenmeyen bir sorun olarak önümüzde duruyor'' şeklinde konuştu.

''Sofra tuzu içindeki iyot uçucu''

Sofra tuzundaki iyota uyarı çeken Dr. Dağ, ''Her ne değin iyotlu tuz kullanımı bu eksiklik için bir tedbir gibi görülüyorsa da bu maalesef birçok zaman yeterli değil zira hava, ısı ve nemle temas eden iyotlu tuzun içerdiği iyot büyük ölçüde buharlaşıyor. Biz de iyotlu tuzdan tatmin edici iyot aldığımızı zannederken vücudumuz iyot eksikliği çekebilir. Dahası günümüzde tuzlu tüketimini azaltma yönünde bir eğilimi olduğu için daha az tuz yiyoruz. Kısaca iyotlu tuzdan yeterli iyot almak garanti olmayabilir'' diye konuştu.

''Ekmekte yer alan brom iyodun vücutta kullanılmasını bloke ediyor''

Ekmekte bulunan bromun, iyodun vücutta kullanılmasını bloke ettiğini gösteren Dr. Dağ, ''Brom içeren kimyasallar tutuşmayı önleyici katkı maddesi maddeleri olarak şiltelerden, döşemelere ve giysilere kadar sayısız tüketim ürününde bulunuyor. İyot eksikliği problemi böcek öldürücüler, yiyecek katkıları gibi iyot emilimiyle etkileşen öyle fazla kimyasalın yaygın olarak kullanılması sonucunda bugünkü boyutlarına ulaştı. Günün birinde herkesin iyot noksanlığından etkilenmesi mecburi bir yazgıya dönüşebilir'' ifadelerini kullandı.

En sık akıl geriliği sebebi

Dünyada önlenebilir akıl geriliğinin en kayda değer nedeninin iyot eksikliği olduğunu gösteren Dr. Dağ, yeterli iyot alımının yükselme ve gelişmedeki önemini vurguluyor ve iyot eksikliğinin hastalıklara niçin olduğuna uyarı çekti. Dr. Dağ, iyot eksikliği sebebiyle yeterli akıl gelişimi gösteremeyen en düşük 30 milyon çocuğunun varlığından bahsetti.

Dengelenmiş besin ile yeterli iyot alımını karşılamak olası

İyot eksikliği oluşmaması için günde 150 mikrogram iyot alınmasını öneren Dr. Dağ, tuzlu su balıkları, yoğurt, patates, süt, karides, fasulye, yumurta, kuru siyah erikve yaban mersininin iyot miktarlarının yüksek olduğunu günlük tüketime dahil edilmesi gerektiğini ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER