Johnson and Johnson aşısı Amerika’dan sonra Avrupa’da da askıya alındı

Corona virüsüne karşı geliştirilen aşılarla ilgili farklı haberler gelmeye devam ediyor.

Johnson and Johnson aşısı Amerika’dan sonra Avrupa’da da askıya alındı

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANIMINDA DA GÖRÜLÜYOR

Bu oranın ne kadar düşük olduğunu vurgulamak için, bazı uzmanlar istatistiği doğum kontrol hapı kullanan kadınlar arasındaki kan pıhtılaşma oranlarıyla karşılaştırdı. 10 yıllık bir süre içinde doğum kontrolü hapı alan her 100 kadından biri pıhtı yaşayabiliyor.

Araştırmalar, her yıl bir milyon kişiden yaklaşık beş kişinin bu durumu yaşadığını gösterse de doğum kontrolü hapı kullanan kadınların, erkeklerden ve hap kullanmayan kadınlardan daha yüksek CVST riski ile karşı karşıya oldukları da belirtiliyor.

AŞI NEDENİYLE OLUŞAN PIHTININ BELİRTİLERİ

Aşılar mı bu pıhtılara yol açıyor yoksa sadece bir tesadüf mü yaşanıyor henüz belirsiz.

Vermont Üniversitesi’nde tıp profesörü olan Mary Cushman, Insider’a verdiği demeçte, genç kadınların aşı durumlarına bakılmaksızın belirli kan pıhtısı türlerini geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Cushman, “Hormonal doğum kontrolü ve hamilelik bu yüksek riskte rol oynayabilir” dedi.

Cushman, obezite ve genetik faktörlerin bir kişinin kan pıhtısı geliştirme riskini de artırabileceğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Aktif kalmak, hareketsiz zamandan kaçınmak, sağlıklı kiloda kalmak ve sağlıklı beslenmek her zaman gerçekten önemli. Ve eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız veya obeziteniz varsa, belki sadece farkındalığınızı biraz artırmak yeterli olacaktır, aşıdan kaçınmanıza gerek yok.”

NADİREN GÖRÜLÜYOR

Nisan ayı başlarında, Avrupalı tıbbi yetkililer, AB’de AstraZeneca’nın vurulduğu 34 milyondan fazla kişiden 169'unda CVST vakası tespit etti. Bu, hala 1 milyonda sadece beş vaka anlamına gelse de bir soruşturma yürütülmesi için yeterli bir sayı.

ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR

FDA’nın Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi direktörü Peter Marks, Amerikan Tabipler Birliği web seminerinde, ABD’nin çift doz mRNA aşısı yaptıran 68 milyon insan arasında sadece üç CVST vakası belirlediğini söyledi.

Moderna ise salı günü yaptığı açıklamada, kendi kapsamlı analizini yaptığını ve aşısı ile CVST veya diğer pıhtılaşma türleri arasında hiçbir ilişki bulamadığını bildirdi.

İlginizi ÇekebilirHong Kong ve Makao'da Pfizer/BioNTech aşısında erteleme kararıHong Kong ve Makao'da Pfizer/BioNTech aşısında erteleme kararıİlginizi ÇekebilirGüney Afrika varyantı Pfizer aşısını aşabilirGüney Afrika varyantı Pfizer aşısını aşabilir
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER