Kadınlar daha çok depresyona giriyor

Psikiyatri uzmanı Dr.

Kadınlar daha çok depresyona giriyor

Psikiyatri uzmanı Dr. Sabri Yurdakul, bazı hastaları tarafından uğradığı saldırı sonrası karate ve kick boks dersleri almaya başladı. Yurdakul, “Dünyada ve ülkemizde şiddete uğramamış bir psikiyatrist yoktur.

Birçok kez saldırıyla karşılaştığı için aldığı eğitim, karşı tarafa zarar vermeden kendini korumaya yönelik.Şimdiye kadar birçok kez saldırganlıkla karşılaştığım için aldığım eğitim tamamen saldırıları savuşturmaya ve karşı tarafa zarar vermeden kendimi korumaya yönelik” dedi. Dr.Yurdakul, ekonomik tablodaki olumsuzlukların ruhsal sorunları artırdığını bunların da en başında depresyon geldiğini belirtti. Kadınların erkeklere göre daha çok depresyona girdiğini kaydeden Yurdakul, sorularımızı şöyle yanıtladı:

HER 4 KADINDAN BİRİ DEPRESYONA GİRİYOR

Size gelen hastaları gruplandırır mısınız?

En çok gelen hasta gruplarını, gençlerde dikkat eksikliği ve sınav kaygıları, ders başarısı sorunları, erişkinlerde ise takıntılar, depresyonlar ve panik bozukluklar.

En çok yaygın üç hastalığın sebepleri için neler söylersiniz?

Birinci sırada depresyon geliyor. Depresyon üst solunum yolu hastalıklarından sonra en fazla görülen hastalıktır. Her 4 kadından birinde yaşam boyu depresyon gözlenirken, bu oran erkeklerde 5 te birdir. Depresyon mutsuzlukla çok yakından ilişkilidir. İş hayatımızda, evimizde, ilişkilerimizde, ekonomimizde yaşadığımız herşey depresyonu tetiklemektedir. İkinci olarak en fazla karşımıza çıkan hastalık ise obsesif kompulsif bozukluktur. En büyük özelliği kişiyi en rahatsız edecek duygu ve düşüncelerin aklına gelmesidir. Üçüncü sık karşılaştığımız hastalık ise panik bozukluk. Ölüm korkusu, aklını yitirme kaygısı ile kişinin yaşamını bir anda cehenneme çeviren panik bozukluk da ülkemizde çok görülüyor.

Psikiyatri bilimi insanların hastalıklarını çözmede başarı oranı yüzde kaç?

Psikiyatri bilimi zeka geriliği, otizm, şizofreni, organik beyin sendromu denilen hastalıklara bağlı psikiyatrik bozuklukların dışında ki bunun içine demansta girmektedir çok iyi sonuçlar almakta ve %100 lere varan oranda başarı elde edebilmektedir. Bazı hastalıkların tedavisi biraz daha uzun sürmesine karşın sonuçta mutlaka tedavi olmaktadır. En çok şikayetlerini giderdiğimiz ve dramatik iyileşme sağladığımız hastalıklar olarak baktığımızda panik bozukluklar, depresyon, uyku bozuklukları, psikolojik kökenli cinsel sorunlar, dikkat eksiklikleri ve sınav kaygılarını saymak mümkün.

İŞSİZLİK DEPRESYONU TETİKLİYOR

Uyuşturucu tedavisinde başarı oranınız nedir?

Uyuşturucu tedavisinde başarı oranı kişinin isteğine bağlıdır. Ancak sorun aynı başarıyı tekrar başlamasını engellemekte yaşanabilmekte kişi bir süre sonra kötü arkadaşlar ya da ortam nedeniyle buna tekrar dönebilmektedir. Bu yüzden başarı kullandığı maddeyi bırakması kadar ona hiç dönmediği sürenin uzamasıdır.

Ekonomik tablo, hastalıkları nasıl etkilemektedir?

Ekonomik tablo ruhsal hastalıkların sayısını arttırmaktadır. Ödenemeyen borçlar, geçim sıkıntısı ve yoksulluk insanların ruhsal sağlıklarını kaybetmelerine neden olmaktadır. Bunların başında depresyon gelmektedir. Depresyonun ilerlediği ve kişinin geleceğini umutsuz gördüğü durumlarda intihara yönelebilmektedir.

Her gün düzenli spor yaptığını belirten Yurdakul, “Spor benim vazgeçilmezim” dedi.

Şiddete uğradığı için kick boks eğitimi aldı

Riskli bir görev yaptığını ve zaman zaman da hastalar tarafından şiddete uğradığını belirten Dr. Yurdakul, “Hastalarımızın içinde saldırgan, şüpheci, paranoid hastalar olunca onların hedefi haline geliyorsunuz. Rahmetli hocam hastasının başına kezzap dökmesi sonucu hayatını kaybetti. Benim de şiddete uğradım zamanlar oldu, kendimi korumak adına savunma sporlarını öğrendim” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER