‘Kafe ve restoranlarda bardağın ağzınıza gelecek yerini silin’

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Belli Başlı Bilim Dalı Başkanı Prof.

‘Kafe ve restoranlarda bardağın ağzınıza gelecek yerini silin’

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Belli Başlı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan, corona virüsü vakalarındaki düşüş istenilen düzeye gelmezse eylülde okulların açılıp açılmayacağı konusunu değerlendirdi.

Prof. Dr. Ceyhan, vaka çoğalma dönemlerinin beklenen bir şey olduğunu belirterek, normalleşme ile tedbirleri pat diye kaldırınca olgu sayılarında büyüme gözlendiğini söyledi. Ceyhan, “Tekrar tedbir uyguluyorsunuz sonra azalmayı sağlayınca her yerde kaldırıyorsunuz. Yükselme oluyor, her yerde uyguluyorsunuz. Bunun böyle gitmesi lüzumlu lakin kendi haline bırakırsanız bu artışlar aralıksız yaşanabilir ve vaka sayılarının azalması daha da uzun sürebilir.

Bu nedenle bizim eylülde okulların açılacağı dönemde ne durumda bulunacağımız çok manâlı, bunu şimdiden kestiremiyoruz. Önlemlerin devam ettiği ortamda modelleme yapıp bunun süresini anlatmak kolaydı lakin önlemleri kaldırdıktan sonradan buna bir vakit biçmek maalesef fazla mümkün değil. Fazla ciddi bir risk olursa ertelenebilir ast. Önemli bir risk olmazsa o süre okullar açılacak” dedi.

‘SERVİS EDİLEN ÜRÜNLERDEN CORONA VİRÜSÜ BULAŞIYOR’

Kafe ve restoranlarda servis edilen içecek ve yiyeceklerden corona virüsü bulaşabildiğini bildiren Prof. Dr. Ceyhan, şunları kaydetti:

“Kahveyi getiren ve götürenden koskocoman bir tehlike beklemiyoruz. Çünkü onlar görünüyor, onların maskesini takıp takmadığını, size hizmet ederken kurallara uyup uymadığını görebiliyorsunuz. Lakin bilhassa hem restoranlarda hem de kafelerde onu servise hazırlayanları görmüyorsunuz. Onların içinde corona virüsü taşıyan birileri varsa eğer onlar, bardağı kirletebilir ve o şekilde gelebilir size. Bu şekilde bulaşlar biliniyor.

Çay hazırlayanın, kahve hazırlayanın ya da yemek sevisi hazırlayanın bulaştırması biliniyor. Taşıyıcılardan daha çok bunlardan bulaşıyor. Nehir, kahve içecekseniz fazla muhakkak değilseniz yanınızda bir kolonyalı kaba şaka veya dezenfektanla ıslatılmış kağıt kırpıntı ile ağzınıza gelecek yeri silmek gerek. Elinizi değdirdiğiniz bardağa, çatala, kaşığa bilhassa bu şekilde bulaşıyor, ağzınıza götürmeden mutlaka ellerinizi temizleyin. Aslında bu şekilde bulaşan vakalar var.”

Prof. Dr. Ceyhan, çocuklarda görünen corona virüsü olgu oranlarına ilişkin, “Çocuklarda belirtisiz seyretme olasılığı fazla yüksek. Sadece belirtisi olanlara bakınca düşük çıkıyor. Çocuklar az çok yüzde 20’sini, 25’ini oluşturuyor. Belirtisi olmayanları tararsanız bu oran biraz daha yükseliyor. Bizim merkezimizde aşağı yukarı yüzde 20’si çocuk, yüzde 80’i erişkin” dedi. DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER