Kanser hastalarına hayati uyarılar

Kanser hastalarının corona virüsle ilgili bilmesi ve uyarı etmesi gereken çoğu kayda değer nokta var… Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof.

Kanser hastalarına hayati uyarılar

Kanser hastalarının corona virüsle ilgili bilmesi ve uyarı etmesi gereken çoğu kayda değer nokta var… Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Karanlık, bu konuda merak edilenleri ve uyulması gereken önemli kuralları şöyle anlattı:

RİSKLER ARTTI

Kanser hastaları bu virüs ile enfekte olduğunda hayati tehlike riskleri arttı. Alışılagelmiş dönemde şikayeti olmayan kişilerde rutin taramalar baştan sona yüzde 10-25 arasında vaka tespit edilirken, Covid-19 salgını ile birlikte vakalar durma noktasına geldi.

Prof. Dr. Hasan Karanlık

TARAMA YAPILMALI

Gelecek dönemde kanser tanısı konamayan kişilerin ileri aşama kanser vakası olma riski var. Tarama doğru yakalanan erken aşama kanser vakaları salgında değil olmadı yalnızca tarama yapılamadığı için teşhis konması ertelendi. Normalleşme ile birlikte rutine dönüp, bir lahza önce taramalara bitmiş başlatmak gerekiyor.

HAYALET TAŞIYICILAR ARAMIZDA DOLAŞIYOR

‘Yeni Olağan' süreci asla Covid-19 pandemisi her yerde olarak algılanmamalıdır. Kısıtlamalarla, karantinalarla bulaşma sıklığı kontrol altına alındı, hasta sayısının aniden yükselmesi engellendi. Ama belirti göstermeyip virüs taşıyıcısı olan hayalet taşıyıcılar hâlâ aramızda dolaşıyor ve bulaştırma riskleri hâlâ var. Tehlike devam ediyor, tedbirler birincil günkü gibi uygulandığı takdirde toplum olarak bu sürecin üstesinden gelebiliriz. Yeni olağan-kontrollü bağlantı olmalı. Çünkü henüz Covid-19'un etkisini azalttığı ve daha eksik kişiye bulaşacak biçiminde bir araştırma sonucu yok.

MUTLAKA MASKE TAKIN

Tedavisi tamamlanmış kişilerin; herkesin uyarı ettiği noktalara itina göstermesi yeterlidir. Tedavisi süren hastalar ise kanser tedavisi bağışıklık sistemini baskıladığı ve Covid-19 da bir enfeksiyon hastalığı olduğu için yakalanma riskleri daha yüksektir. böylece kanser hastalarının mutlaka maske takmaları, hijyene ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerekir. Hastalar, AVM ve kuaförlerden uzaktan durmalı, yersiz seyahat yapmamalıdır. Pak ortamlarda bulunmalı, kapalı alanlarda sıkça pencere açarak ortamı havalandırmalı ve yüzey temizliklerine itina göstermelidir. Çok kullanılan eşyaların bilhassa de cep telefonu hijyenine uyarı etmelidir.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER