Karantina yüzünden sokağa çıkamayan yaşlılar için hayati 5 tavsiye

Corona virüsünden en fazla etkilenen kesim 65 yaş ve üstü grup oldu.

Karantina yüzünden sokağa çıkamayan yaşlılar için hayati 5 tavsiye

Corona virüsünden en fazla etkilenen kesim 65 yaş ve üstü grup oldu. Peki bu yaş grubundaki bireylerin sadece evden çıkmamaları hastalıktan korunmak için tatmin edici mi?  Diğer nelere uyarı etmeli, nasıl beslenmeliler? İşte Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Suna Erdinçler'in yanıtları…

Prof. Dr. Deniz Suna Erdinçler

1 – Yaşlı bireylerin kendilerini ve sevdiklerini korumaları için en manâlı adım, salgın teftiş altına alınana dek evden çıkmamaları ve davetli kabul etmemeleri gerekiyor.

Çünkü, mikrobun bulaştığı kişilerle benzer ortamda bulunulduğunda karşıdaki kişi öksürmese, hapşırmasa bile virüs kolaylıkla bulaşabiliyor. Bilhassa 15 dakikadan uzun ve 1 metreden yakın temaslarda virüsün bulaşma riski artıyor.

2 – Topluluk ailelerde bilhassa dışarıyla bağlantı edenlerin varlığında yaşlılar tehlike aşağı oluyor. Bu riski üye indirmek için ev içinde bir plan oluşturulmalı.

Bilhassa dışarıdan gelen kişiler ayakkabılarını haricen çıkarmalı ve mümkünse girişe en yakın odayı benekli odası olarak belirleyerek dıştan giydiği bütün kıyafetleri burada çıkartıp dezenfeksiyonunu yapmalı. Benekli odası her gün uyumlu havalandırılmalı. Dezenfeksiyon ardından eller yıkanmalı.

3 – Yaşlılar da günlük 1.5-2 litre istikrarsız tüketimine itina göstermeli. Suyun yanında ayran, limonata gibi faydalı içecekler de tüketilmeli.

Dengeli beslenin

4 – Corona virüsü enfeksiyonundan korunmak için bağışıklık sisteminin zinde olması çok büyük yük taşıyor. Bunun için ilk olarak dengeli ve uyumlu beslemek gerekiyor. Birinci amaç, sebze, meyve ve proteinden zengin, çeşitlilik içeren öğünler halinde beslenme olmalı.

Kalsiyum fazlalığı ve ileri böbrek yetersizliği olmayan yaşlılarda günlük 800-1000 ünite D vitamini kullanımı kemik sağlığı için yararlı görülmektedir, enfeksiyonlardan korunmada da yararlı etkileri olabilir. Düzenli ve yeterli zaman uyku da vücudun dinlenmesi ve kendini onarması için çok gereklidir.

Egzersiz yapın

5 – Yaşlanmayla birlikte tüm organlarımızda olduğu gibi kaslarımızda da değişim olur, adale miktarı ve kuvveti azalır. Hareketsiz kalmak kas miktarı ve adale kuvvetimizi azaltabilir. böylece konut içinde rahatlıkla uygulanabilecek kolay egzersizler düzenli olarak yapılmalı. Bu dönemde kaslar kuvvetsiz kalmamalı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER