Kemik erimesine karşı önlem alın

SÖZCÜ’ye kayda değer açıklamalarda yer alan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.

Kemik erimesine karşı önlem alın

SÖZCÜ’ye kayda değer açıklamalarda yer alan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık şöyle konuştu:

65 yaş üzerine sokağa çıkma yasağı uzun süredir devam ederken, bu grup ‘hareketsizlikle' ilişkili olarak kemik sağlığı açısından çok riskli. Yaş gereği düşen hormon seviyeleri, yaşlıların kemiklerinde yıkımın artmasına, yapımın azalmasına sebep olur. Bu duruma aşırı durağanlık, yukarıdan aşağıya kemiklerin önem almasının azalması da eklenirse osteoporoz (kemik erimesi) mecburi olur. şu anda yaşlılarımız uzun süredir evlerde dingin ve kemikleri aşırı kırılgan. bu nedenle korona salgını sonrası osteoporotik kırıklarda önemli bir artış olabilir.

Op. Dr. Adnan Bağrıaçık

MUTLAKA YÜRÜYÜN

Kemik erimesi ve ona yan kırıklardan korunmak için her saat başı ayağa kalkın, 5-10 dakika da olsa yürüyün. Odayı sıkça havalandırın, derin nefes alıp verme veya balon egzersizleri (şişirme) gibi aktiviteler gerçekleştirin. Ayaktayken iki elinize 1-2 şer kiloluk su şişelerini alıp, kaldırıp indirerek önem çalışmasını yapın. Bunu günde iki kere 10'ar dakika yapın. Sert adımlarla yürüme, kemikleri normal yürüyüşten daha fazla uyarır. Tek etap üstünde gözleri kapalı durmak hem kemikler, keza beyin için egzersizdir. Ellerinizi duvara dayayıp, duvarı itmek ya da ayaklarınızı duvara dayayıp (yatar pozisyonda) duvarı itmek de kemiklerin üretim için uyarılmasını teşvik eder.

LİMONLU SU TÜKETİN

Evde olduğumuz bugünlerde yeterince güneş alamadığınız için D vitamininden mahrum kalmak ayrıca kemik kalitesini negatif yönde etkiler, ayrıca de eğer Kovid-19 bulaşırsa hastalıkla uğraş gücünü düşürür. Olası olduğunca “daha fazla beden hacminizin” açıkta kalacağı bir şekilde sırık güneşten faydalanın. D vitamini camdan geçmez. O nedenle güneş ışınlarının yoğun olduğu saatler hariç cümbür cemaat için günde 20 dakika balkona, bahçenize çıkarak ya da pencereyi açarak güneşlenin. Diz kireçlenmeniz varsa güneşlenme sırasında dizlerinize saf zeytinyağı sürüp güneşlenirseniz ağrılarınıza iyi kazanç. Hem kalsiyum almayı ihmalkârlık etmeyin. Sütlü ürünlerden, yeşil sebzelerden ve balıktan varlıklı beslenin. Özellikle alkali karakterde (pH'ı 7.6'nın üzerindeki) su markalarını seçim edin ya da bir sürahi suya bir ince dilim limon ekleyip için.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER