Kene vakaları geçen senelere tarafından 7 kat arttı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof.

Kene vakaları geçen senelere tarafından 7 kat arttı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, KKKA hakkında açıklamalarda bulundu.

KKKA hastalığının Türkiye’de başlangıçta Tokat’ta bir hemşirede rastlandığını söyleyen Prof. Dr. İlhan Çetin, “KKKA bizim bölgemizin çok önemli bir hastalığıdır. Özellikle Tokat, Sivas, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan ve Yozgat illerini içerisine bölge bir bölgelerde fazla yoğun bir şekilde kene popülasyonu ve bu keneden kaynaklanan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilhassa bu bölgede olmasının sebebi kenenin yaşam alanlarının bu bölgede daha çok olumlu koşulların oluşmasından kaynaklanmaktadır” dedi.

‘VAKALARIMIZ HIZLA ARTTI’

Bu sene vakaların normalden daha erken görülmeye başladığını açıklayan Prof.Dr. Çetin, ”KKKA vakalarını nisan sonu veya mayıs başı gibi görmeye alışkınız. Oysa bu yıl maalesef 1,5 ay önce bir sürede KKKA vakaları gelmeye başladı. Bilhassa Yozgat Akdağmağdeni, Yıldızeli civarı ve yukarıdaki Kelkit Vadisi civarından vakalarımız geldi. Bizim geçen sene bu dönemde olgu sayılarımız 7 ila 8 iken derhal 40’ları bulan vakalarımız var. Bunların takriben 8-9’u çocuk. Bu zamana dek 1 can kaybımız oldu. Mevcut hastalarımızın tedavisi mükemmel bir şekilde devam ediyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’de bu noktada dünyadaki en iyi tedaviyi yapan hastane konumundadır. acilen 35 yatan hastamız var. Bunların tedavileri yapılmaktadır. Geçen yıldan 1,5 ay daha erken bir şekilde kene popülasyonu ve vakalarımız fazla hızla arttı. Geçen yılki rakamlarımızın 6-7 katı daha artı vakamız var. Geçen sene 122 vakamız vardı ve 5 birey hayatını kaybetmişti. Bu sene şu asıl değin vakamız 40’ı buldu. Eğer önlem alınmaz ise bu yıl kene vakalarının fazla fazla sayıda göreceğimizi ve hasta sayımızın da yine benzer şekilde çok yüksek olacağını ön görüyoruz” diye konuştu.

‘ÇİFTÇİLER EN BÜYÜK RİSK GRUBUNDA’

Aşı çalışmaları hakkında bilgi veren Çetin, “Kene popülasyonu fazla süratli ürüyor. 1 keneden 300-500 kenenin ürediğini biliyoruz. Bununla uğraş çabuk yapılmazsa kene bizim mücadelemizden daha süratli bir şekilde çoğalır ve olgu sayımız artar. Bu müşteri hastalıklara aleyhinde aşı geliştirme epeyce yavaş ilerliyor. Çünkü normalde bunlar hayvanlarda rahatsızlık yapan oysa insanlarda yapmaması gereken bir süreçken maalesef insanlarda da hastalık yapmaya başladılar. Bundan dolayı da aşının geliştirilmesi uzun sürüyor” diye konuştu.

Alınması gereken önlemler hakkında da veri veren Çetin, “KKKA, Covid-19 gibi fazla seri yayılmaz. Çünkü Covid-19 çok merkezlidir. KKKA yalnızca kenelerden olduğu için önceliğimiz kenelerle mücadeledir. Bilhassa hayvancılık ve tarımla uğraşan millet bu konuda en büyük tehlike altındaki gruplardır. Bu hastalıktan korunmamız için kene popülasyonunun düşürülmesi lazım. Hayvanların kontrol edilmesi gerekir. İnsanların kendilerine dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle tabiata meydana çıkan insanların uyarı etmeleri gerekiyor. İnsanlar mutlaka eve geldiğinde kene kontrolünü yapması lazım. Eğer bir kene yapışmış ise bunu kuşkusuz kendilerinin çıkarmaması hastaneye başvurup acele servislerde çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘CORONA VİRÜSÜ ETKİLEDİ’

Prof.Dr. Çetin, bu sene kene popülasyonunun artmasında tarımsal ve hayvansal ilaçlamanın azalmasının da etkili olduğunu belirterek, ”Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin azalması ve tatmin edici ilaçlamaların yapılmamasının da kene sayısını artırdığını düşünüyoruz” dedi.

HALK TEMKİNLİ

Öte yandran takriben 20 yıldır kene ısırmasına tabi KKKA vakalarının rastalndığı bölgede ahali, uzmanların uyarılarına muhtemel olduğunca uyarı etmeye çalıştıklarını söyledi. Vatandaşlar, bilhassa piknik ya da kırsal alanlara gittiklerinde paçaları çorabın içine yatırma ve dönüşte ceset kontrolü yapmayı alışılmışlık haline getirdiklerini ifade etti. DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER