Kireçlenme belirtileri nelerdir?

Kalsiyumunun takriben yüzde 99’u dişlerde ve kemiklerdedir.

Kireçlenme belirtileri nelerdir?

Kalsiyumunun takriben yüzde 99’u dişlerde ve kemiklerdedir. Öteki yüzde 1'i ise kan, kas, hücresel dışındaki sıvı ve öteki vücut dokularındadır. Bir Takım kalsiyum birikimi zararsızdır. Enfeksiyonlar, hiperkalsemiye niçin olan kalsiyum metabolizması bozuklukları, iskelet sistemini ve tahvil dokularını etkileyen kalıtımsal ya da otoimmün bozukluklar ve daimi iltihap gibi nedenler kireçlenmede rol oynar. Peki, kireçlenme belirtileri nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

KİREÇLENME NEDİR?

Millet aralarında kireçlenme olarak bilinen hastalık veya tıbbi adı ile “artroz” ya da “osteoartrit” eklemlerde meydana gelen aşınma ve aşınma sonucu ortaya çıkar.

Vücudunuz tarafından emilen kalsiyumun çoğu, en fazla gereksinim duyulan kemiklerde ve dişlerde bulunur. Fazla kalsiyum çoğunlukla idrarda atılım için kan dolaşımında çözülür, ama ceset dokularının bir bölgesinde kayıtlı bir miktarın toplanması normaldir; bu kalsiyum birikimi sonradan dokuyu sertleştirir.

Kireçlenme, vücudun yaralanmaya aleyhinde koruyucu yanıtı, enfeksiyon, travma ya da otoimmün bozukluklara aleyhinde doğal bir enflamatuar reaksiyonun bir parçası olabilir. Hem, tümörler (kanserli ya da kanserli olmayan) bitkiler dokusu içinde kireçlenmeye niçin olabilir.

KİREÇLENME TÜRLERİ

Kireçlenmeler, aşağıdakiler dahil olmak üzere vücudunuzdaki çoğu yerde oluşabilir:

– Ufak ve büyük arterler
– Yürek kapakçıkları
– Beyin (kranial kalsifikasyon olarak bilinir)
– Diz eklemleri ve rotator manşet tendonları gibi eklemler ve tendonlar
– Göğüsler, kaslar ve yağ gibi yumuşak dokular
– Böbrek, mesane ve safra kesesi

Bu birikimlerin vücudun iltihaplanma, yaralanma ya da bazı biyolojik süreçlere yanıtı olduğuna inanılmaktadır. bununla beraber, bazı kireçlenmeler organ fonksiyonunu bozabilir ve kan damarlarını etkileyebilir.

Foto: shutterstock

KİREÇLENME BELİRTİLERİ

Kireçlenme belirtileri, etkilenen eklemlere ve rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak değiştirme gösterir. aynı zamanda en sık karşılaşılan belirtiler sızı ve sertliktir. Bilhassa sabahları ya da dinlendikten sonradan eklemlerde sertlik ve sızı sık olarak görülür. Etkilenen eklemler, özellikle de uzun süreli faaliyetlerden daha sonra şişebilir. Belirtiler, bir anda su yüzüne çıkmak yerine vakit içinde yavaşça gelişme eğilimi gösterir.

Kireçlenmenin belirtilerinden en sık karşılaşılan belirtileri şunlardır:

– Hareket etmekle azalan eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı,
– Bir eklem büküldüğünde eklemeden tıkırtı veya çıtırtı sesi gelmesi,
– Eklem etrafında hafif şişme,
– Aktivite sonrasında ya da gün sonuna doğru kötüleşen eklem ağrısı.

Kireçlenmede vücudun bambaşka bölümlerinde ortaya çıkan bir takım belirtiler ise;

Kalça: Kasık bölgesi veya kalçada, ara sıra de diz veya uylukta sızı hissedilir.

Dizler: Diz hareket ettirilirken “gıcırdama” sesi veya “kazıma” hissi oluşur.

Parmaklar. Eklem kenarında kemik çıkıntı, parmaklarda şişme, hassasiyet ve kızarıklık görülebilir. Baş parmak taban ekleminde ağrı olabilir.

Ayaklar: Ayak baş parmağının tabanındaki büyük eklemde ağrı ve hassasiyet hissedilir. Bacak bilekleri veya üçgenin taban olmayan kenarı parmaklarında şişkinlik olabilir.

İLGİLİ HABERKireçlenme nedir? Belirtileri ve tedavisi…Kireçlenme nedir? Belirtileri ve tedavisi…
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER