Kireçlenme nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde en sık olarak görülen ve kronik olan kireçlenme (osteoartrit), eller, kalça, diz ve omurga gibi eklemleri etkilemektedir.

Kireçlenme nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde en sık olarak görülen ve kronik olan kireçlenme (osteoartrit), eller, kalça, diz ve omurga gibi eklemleri etkilemektedir. Kadınları erkeklere oranla daha pozitif etkileyen kireçlenme nedir? Belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.

KİREÇLENME (OSTEOARTRİT) NEDİR?

Ahali aralarında “Kireçlenme” olarak ifade edilen rahatsızlık ya da tıp dilinde “artroz” ya da “osteoartrit” eklemlerde meydana gelen eskime ve aşınma sonucu ortaya çıkar. Bunun sonucu olarak eklem kıkırdağının altındaki kemik dokusunda şansın dönmesi meydana kazanç. Kemikteki büyümeler ve eklem kenarındaki çıkıntılar eklemlerin sıradan yapısını bozarak, hareketlerde kısıtlanmaya ve ağrıya niçin olur.

KİREÇLENME BELİRTİLERİ

Kireçlenme belirtileri genelde ağır ağır gelişir ve hayatın herhangi bir döneminde belirginleşerek şiddetlenebilir. Sızı en en sık şikayettir. Özellikle sabahları veya dinlendikten sonra eklemlerde sertlik ve ağrı sık olarak görülür. Etkilenen eklemler, özellikle de uzun süreli faaliyetlerden sonra şişebilir.

Diğer belirtiler şunlardır:

Tutukluk; sabahları ya da uzun süren hareketsizlikten sonra ortaya çıkar. Oldukça kısa sürer, arada bir 15 dakikanın üstüne çıkar.

Eklem hareketlerinde kısıtlanma; hastalığın ileri dönemlerinde görülebilir ve kişinin jurnal hayat işlevlerini aksatacak düzeylere ulaşabilir. Kemik çıkıntılara tabi olarak eklem şiş gibi görülebilir. Oysa reel şişlik ve sıcaklık artışı ara sıra görülür. Epeyce nadir olmakla birlikte deformiteler (şekil bozuklukları) görülebilir. Osteoartrit ilerleyici bir hastalıktır. Yakınmalar ara sıra azalır veya geçerse de yıllar içinde problemler artarak sürebilir.

Foto: shutterstock

KİREÇLENME TEDAVİSİ

Osteoartrit tersine çevrilebilen ve bütünüyle tedavisi olan bir rahatsızlık değildir. Tedavide niyet belirtileri yönetmek ve ağrıyı azaltarak daha iyi hareket etmenize muavin olabilmektir.

Diğer çare seçenekleri şunlardır:

– Uyumlu alıştırma

Eklemi çevreleyen kaslar güçlendirilir. Böylece ekleme binen yükün azaltılması sağlanmış olur. Ama uygulanacak egzersiz programının mutlaka hekiminiz tarafından düzenlenmesi gerekir.

– Kilo tahsis etmek

Aşırı kilolu olmak eklemlerinizi zorlayabilir ve ağrıya niçin olabilir. Kilo devretmek bu basıncı hafifletmeye tezgâhtar olur ve ağrıyı azaltır. Sağlıklı bir kilo, diyabet ve yürek hastalığı gibi öteki afiyet sorunları riskinizi de azaltabilir.

– Tatmin Edici uyku

Kaslarınızı dinlendirmek şişliği ve iltihabı azaltabilir. Yeterince uyumak, ağrıyı daha etkin bir şekilde yönetmenize asistan olabilir.

– Fizik çare uygulamaları

Doktorunuzun önerisiyle etkilenen ekleme sıcak ya da soğuk uygulamaları, ağrı kesici cereyan tedavileri ve derin ısıtıcı tedaviler uygulanabilir.

– İlaç tedavisi

Osteoartritte analjezik ve cerahat dağıtıcı ilaçlar hastalığın belirli dönemlerinde hekim kontrolü aşağı kullanılmaktadır. Kıkırdağı güçlendiren ilaçların kullanımı da son yıllarda artmaktadır.

– Eklem içi enjeksiyon

Doktor tavsiyesine göre eklem şişliğinin olduğu dönemlerde eklem içine kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Bunun yanı sıra eklem içine eklem kayganlığını arttıran ilaçlar enjekte edilebilir. Bu sanılan tedavi yöntemlerinden menfaat görmeyen ve hastalığı günlük hayat aktivitelerini ileri derecede bozan hastalara cerrahi çare (ameliyat) önerilebilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER