Kırık yürek sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Fazla gerginlik altındaki bireylerde görülme olasılığı daha yüksek olan kırık yürek sendromunun nedeni tamamen bilinmemektedir.

Kırık yürek sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Fazla gerginlik altındaki bireylerde görülme olasılığı daha yüksek olan kırık yürek sendromunun nedeni tamamen bilinmemektedir. Adrenalin gibi stres hormonlarının artmasının bu duruma niçin olabileceği ve kalbin büyük ya da minik arterlerinin geçici bir daralmasının rol oynadığından şüphelenilmektedir. Peki, kırık kalp sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

KIRIK YÜREK SENDROMU NEDİR?

Kırık yürek sendromu, genelde stresli durumlar ve fazla yoğun duygular kadar tetiklenen kalbin sol bölgesindeki pompalama işlevinde geçici bir bozukluktur. Şart keza önemli bir bedensel rahatsızlık ya da ameliyatla tetiklenebilir. Stres kardiyomiyopati, takotsubo kardiyomiyopati ya da apikal balon sendromu olarak da adlandırılır.

Kırık yürek sendromu olan kişilerde ani göğüs ağrısı gelişebilir veya yürek krizi geçirdiğini düşünebilir. Kırık yürek sendromu kalbin sadece bir kısmını etkiler ve kalbinizin bayağı pompalama işlevini geçici olarak bozar. Kalbin geri kalanı olağan şekilde çalışmaya devam eder ya da daha dinç kasılmalar olabilir.

Kırık kalp sendromu çoğunlukla tedavi edilebilir. Bunu yaşamış birçok insanda haftalar içinde bütün bir iyileşme sağlanır ve bunun tekrarlanma riski düşüktür (nadir durumlarda ölümcül olabilir).

KIRIK KALP SENDROMU BELİRTİLERİ

Kırık yürek sendromu belirtileri kalp krizini taklit edebilir.

Yaygın semptomlar şunlardır:

– Göğüs ağrısı
– Nefes darlığı

Kırık yürek sendromunda da aritmiler (düzensiz kalp atışı) veya kardiyojenik şok görülebilir. Kardiyojenik şok, kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak dek kan pompalayamadığı ve hemencecik tedavi edilmezse ölümcül olabileceği bir durumdur. (kardiyojenik şok kalp krizinde en yaygın ölüm nedenidir.)

Herhangi bir uzun süreli veya kalıcı göğüs ağrısı yürek krizinin de işareti olabilir, bu yüzden ciddiye olmak ve göğüs ağrısı yaşıyorsanız acele yardım istemelisiniz.

Foto: shutterstock

KIRIK KALP SENDROMU NEDENLERİ

Kırık kalp sendromunun emin nedeni belirsizdir. Adrenalin gibi stres hormonlarının artmasının kalbe geçici olarak zarar verebileceği düşünülmektedir. Bu hormonların kalbe nasıl zarar verebileceği veya diğer bir şeyin sorumluluk sahibi olup olmadığı tamamen net değildir.

Kalbin büyük veya minik arterlerinin geçici bir daralmasının rol oynadığından şüphelenilmektedir. Kırık kalp sendromu olan kişilerde kalp kasının yapısında da çeşitlilik olduğu da düşünülebilir. Kırık kalp sendromu genellikle yoğun maddi ya da şehvetli bir olaydan önce gelir.

Kırık kalp sendromunun bir takım potansiyel tetikleyicileri şunlardır:

– Sevilen birinin ölümü
– Korkutucu bir tıbbi teşhis
– Aile içi baskı
– Fazla para kaybetmek veya galip gelmek
– Şiddetli bir kavga
– Sürpriz bir parti ya da hediye
– Kalabalık önünde konuşma
– İş kaybı veya finansal zorluk
– Boşanma
– Astım krizi, kemik kırığı veya büyük cerrahi işlem gibi maddesel gerginlik faktörleri
– Hırsızlık olayları
– Kaza ve travma
– Epilepsi
– Depresyon ya da psikolojik rahatsızlıklar

KIRIK YÜREK SENDROMUNUN KALP KRİZİNDEN FARKI NEDİR?

Yürek krizlerine genelde bir yürek arterinin tamamen veya neredeyse iyice tıkanması niçin olur. Bu tıkanma, arterin duvarındaki yağ birikmesinden (ateroskleroz) nedeniyle daralan bölgede oluşan bir kan pıhtısından kaynaklanır. Kırık yürek sendromunda, yürek arterleri tıkanmaz, ama arterlerdeki kan akışı azalabilir.

KIRIK KALP SENDROMU TEDAVİSİ

Kırık yürek sendromu için standart bir çare yoktur. Çare, tanı netleşene değin kalp krizi tedavisine benzer. Çoğu insan iyileşene değin hastanede kalır. Hastanın durumuna kadar değişebilmekle birlikte hekimler göre çoğunlukla beta blokörler, ACE inhibitörleri ve diüretikler ile ilaç tedavisi uygulanalarak akut semptomlar giderilir ve sendromun tekrarlama ihtimaline karşısında koruma sağlanır.

Çare sürecinde kalbin sistolik fonksiyonu ve ventrikül duvarı hareketine ilişkin bozukluklar, bir ile dört hafta aralığında adamakıllı düzelir. Kırık kalp sendromu hastalarında kalp yetmezliğinin görülme riski de daha yüksek olduğundan hastalar bu açıdan da değerlendirilmeli ve zorunlu görüldüğünde kalp kasılmasını iyileştiren ajanlar kullanılmalıdır. Belirtiler iyice ortadan kalktıktan sonra ise hastalar hekim tarafından önerilecek aralıklarla uyumlu olarak sağlık durumu kontrolünden geçirilmelidir.

İLGİLİ HABERYaşlılarda 'kırık kalp sendromu' uyarısı!Yaşlılarda 'kırık yürek sendromu' uyarısı!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER