KLİMİK: Ülkemiz ve insanlığı kötü günler bekliyor

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği KLMİK, Türkiye’nin, OECD ülkeleri arasında kişi başına antibiyotik tüketiminin en fazla olduğu ülke olduğunu, on reçetenin en az üçünde antibiyotik olduğunu belirterek, “Bu yoğun tüketimin sonucu olarak da diren

KLİMİK: Ülkemiz ve insanlığı kötü günler bekliyor

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği KLMİK, Türkiye’nin, OECD ülkeleri arasında kişi başına antibiyotik tüketiminin en fazla olduğu ülke olduğunu, on reçetenin en az üçünde antibiyotik olduğunu belirterek, “Bu yoğun tüketimin sonucu olarak da direnç oranları diğer ülkelere kıyasla oldukça yüksek. Antibiyotik kullanımı akılcı şekilde yapılmazsa ülkemizi ve insanlığı kötü günler bekliyor” uyarısı yaptı.

Yaklaşık 80 yıldır ölümcül hastalıkların iyileştirilmesi için kullanılan antibiyotikler sayesinde son 75 yılda ortalama insan ömrünün uzadığı, milyonlarca hayatın kurtulduğunu açıklayan KLİMİK, “Ancak antibiyotiklerin kullanılmasıyla birlikte bakteriler direnç geliştirmeye başladı. Bir bakterinin bir antibiyotiğe dirençli hale gelmesi, artık o antibiyotiğin o bakterinin yol açtığı infeksiyonların tedavisinde kullanılamayacağı anlamına geliyor. Bakteriler direnç geliştirmek konusunda o kadar yetenekli ki artık günümüzde tıbbin geliştirdiği tüm antibiyotiklere dirençli bakterilerle karşılaşılıyor. Tüm ilaçlara dirençli bu bakteriler ölümlere neden oluyor. Günümüzde dirençli bakteriler nedeniyle yılda yaklaşık 700 bin kişi hayatını kaybediyor” uyarısı yaptı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER