KOAH hastalarına çok önemli uyarı

Akciğer hastalığına niçin olabilen ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu gibi hastalıklara yol açabilen corona virüsü, KOAH hastaları için de tehdit oluşturuyor.

KOAH hastalarına çok önemli uyarı

Akciğer hastalığına niçin olabilen ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu gibi hastalıklara yol açabilen corona virüsü, KOAH hastaları için de tehdit oluşturuyor. KOAH'ın bütün dünyada kalp damar hastalıkları ve felçten sonra üçüncü en sık ölüm nedeni olduğuna uyarı çeken Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım, Covid-19'a karşısında hastalara şu tavsiyelerde bulundu:

Hiçbir hasta kuşkusuz sokağa çıkmamalı. KOAH hastalarının kendilerini izole etmeleri fazla kayda değer. Konuk kabul etmemeleri gerekiyor. Eğer çevrelerinde ateşli, öksüren erişkin ya da çocuk varsa onlardan uzak kalmalılar.

Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım

KOAH tedavisinde hastaların ilaçlarını ahenkli almaları da fazla kayda değer… Hastalar doktorlarının önerisi olmayan antibiyotik dahil herhangi bir ilacı kuşkusuz kullanmamalılar. İlaçlar birbirleri ile etkileşime girebileceğinden hastaların sağlığı için risk oluşturabilir. Oksijen tedavisi bölge hastaların bu tedaviyi bütün gece olmak üzere günde en düşük 15 saat uygulaması gerekiyor.

Beslenmeye uyarı edilmesi ve doktorlarının önerisi doğrultusunda alınan sıvının benzer şekilde devam etmesi de fazla kayda değer. Keza viral ve bakteriyel enfeksiyonların artmasıyla birlikte KOAH hastalarının hayatını tehdit eden alevlenmeler çoğaldı. Bu dönemde hastaların paniğe kapılmadan kendi doktorlarını ya da 184 hattını aramaları gerekiyor.

HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ

KOAH hastalarının daha artı tedbir almaları durum. Hijyen çok manâlı. Hastalar, öksürükleri artarsa mutlaka maske takmalı ve maskeyi 3-4 saatte bir değiştirerek ağzı bağlı öbür bir torbayla çöpe atmalı. Evi düzenli olarak havalandırmalılar. El hijyeni çok büyük önem taşıyor. Su ve sabunla yıkama imkanı olmayan durumlarda eller yüzde 60-70 alkol taşıyan materyallerle temizlenebilir. Dıştan eve dönüldüğünde de kıyafetler mutlaka değiştirilip, yıkanmalıdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER