Kök hücre nedir, ne işe yarar?

Hastalık nedeniyle hasar görmüş ya da kaybolmuş hücreleri ve dokuları başkalaşmak için kullanılan kök hücre hakkında merak edilen bütün detayları haberimizde sizler için derledik.

Kök hücre nedir, ne işe yarar?

Hastalık nedeniyle hasar görmüş ya da kaybolmuş hücreleri ve dokuları başkalaşmak için kullanılan kök hücre hakkında merak edilen bütün detayları haberimizde sizler için derledik. Kök gözenekli olan nedir, ne işe yarar? İşte cevapları…

KÖK HÜCRELI NEDİR?

Kök hücreler, kas hücrelerinden beyin hücrelerine dek birçok farklı hücreli tipine dönüşme yeteneğine sahip özel insan hücreleridir. Bir Takım durumlarda, hasarlı dokuları onarabilirler. Araştırmacılar, kök hücre bazlı tedavilerin bir gün felç ve alzheimer hastalığı gibi yıkıcı rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılabileceğine inanıyorlar.

Kök hücreli tipleri

Kök hücreler iki asıl forma ayrılır:

Embriyonik kök hücreler ve erişkin kök hücreler. Günümüzde araştırmada kullanılan embriyonik kök hücreler, in vitro fertilizasyon (tüp bebek ) prosedüründen kaynaklanan ve bilime bağışlanan kullanılmayan embriyolardan gelmektedir. Bu embriyonik kök hücreler pluripotenttir, yani ansızın fazla hücre türüne dönüşebilirler.

İki nesil yetişkin kök hücresel vardır:

Bir alıcı beyin, deri ve kemik iliği gibi tamamen gelişmiş dokulardan gelir. Bu dokularda yalnızca eksik sayıda kök hücre vardır ve bunların sadece belirli tipte hücreler üretmesi daha olasıdır. Mesela, karaciğerden türetilen bir kök hücre sadece daha fazla karaciğer hücresi üretecektir.

İkinci tip indüklenmiş pluripotent kök hücrelerdir. Bunlar; bilim adamlarının laboratuvarda yaptıkları kök hücrelerdir.

‘İndüklenmiş’ terimi, cilt ya da kan hücreleri gibi bayağı erişkin hücreleri alarak ve kök hücreler haline gelecek şekilde her yerde programlanarak laboratuvarda yapıldığı anlamına gelir. Embriyonik kök hücreler gibi, bunlar da pluripotenttir.

İndüklenmiş pluripotent kök hücreler embriyonik kök hücrelerden klinik olarak öbür görünmese de, bilim adamları henüz her türlü hücreli ve dokuyu geliştirebilecek bir hücre bulamamışlardır.

Foto: shutterstock

KÖK HÜCRELI NE İŞE YARAR?

Kök hücreler o kadar çok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılır. Yaralandığımızda ya da hastalandığımızda, hücrelerimiz de yaralanır veya ölürler. Bu durumlarda, kök hücreler etkinleşirler. Kök hücreler, hasar görebilen dokularımızı tamir etmek ve rutin olarak ölen diğer hücrelerin yerine yenilerini yapmakla görevlidirler.

Kök gözenekli olan tedavisi özellikle aşağıdaki hastalıkların tedavisinde etkili olarak kullanılmaktadır.

Bunlar:

– Kemik iliği kanserleri
– Lenfoma
– Hodgkin lenfoma
– Lösemi
– Anemi
– Akdeniz anemisi
– Organ kanserleri
– Plazma hücreli hastalıkları
– Kemik iliği yetmezliği
– Multiple myeloma
– Irsi ve doğumsal kan hastalıkları
– İmmün yetersizliğe ast gelişen hastalıklar
– Irsi metabolik hastalıklar

İLGİLİ HABERSaçları yeniden çıkartan kök hücre tedavisiSaçları her tarafta çıkartan kök gözenekli olan tedavisi İLGİLİ HABERCorona virüsü tedavisinde kök hücre umudu: 7 yaşlı hastada denendiCorona virüsü tedavisinde kök hücre umudu: 7 yaşlı hastada denendi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER