Koronavirüs döneminde bilgisayarda artı zaman geçirenler dikkat

Fizik Çare ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.

Koronavirüs döneminde bilgisayarda artı zaman geçirenler dikkat

Fizik Çare ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır koronavirüs döneminde bilgisayarda pozitif vakit geçirenleri uyardı. Doç. Dr. Ahmet İnanır, evlerde epeyce artı zaman geçirilen şu dönemde bilgisayar başında pozitif süre geçmek Boyun fıtığı, bel fıtığı, Fibromiyalji, boyun düzleşmesi, bel düzleşmesi, Ulnar Tünel, Cubital tünel ve Karpal Tünel Sendromu'nu tetiklediğini belirtti.

Doç. Dr. Ahmet İnanır şu bilgileri verdi:
“Karpal tünel sendromu; el bileğinden geçen sinirin, geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Vücuttaki en manâlı organlarından biri olan elimizin en büyük siniri olan median sinir, parmaklara içten seyri esnasında el bileği seviyesinde karpal tünel adıyla bilinen vücut yapısı içerisinde yüksek basınçlara maruz kalabilmektedir. Bu gelişen basınç zaman içerisinde parmakların hissinde ve başparmak hareketlerinde azalmaya ve kayba sebep olabilecek median sinir hasarına yol açabilmektedir.

Karpal tünel avuç içinde yer alan, bileğin ön yüzünde yer alan, bilek kemiklerince çatısı oluşturulmuş, transvers karpal ligament denen kalınca bir bono ile tabanı oluşturulan, içinden tendonlar ve median sinirin geçtiği iki ucu açık tünel sanki bir yapıdan oluşur.

Çare edilmediği takdirde elde daimi hasarlar yaratıcı, 20 kişiden 1'inde görülen ve 45 ile 60 yaş bayanlarda daha sık ortaya meydana çıkan Karpal tünel sendromudur. Bilhassa masa başı çalışanlarda epeyce sık görülür ve tekrar hamilelikte de oluşabilecek bir bozukluktur.

Karpal Tünel Sendromu belirtileri arasında; median sinirin duyusunu bölge özellikle başparmak, göze çarpan parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının orta parmağa bakan yarısında görülen karıncalanma, anestezi, yanma yarı hislerdir. Nadir olarak el bileğinde sancı ve algı gücünde azalma gibi şikayetlerde görülebilir.

Karpal Tünel Sendromu sebepleri nelerdir ?
El bileğini avuca doğru sürekli tutan işler yerine getirmek veya tavır haline getirmek, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, romatoid artrit, gut ve fazla şişmanlık sebepler aralarında sayılabilir.

Tanısı nasıl konulur ?
Tetkik ile tanı konulur ama bazı vakalarda ultrasonografi, MR, EMG gerekiyor.

Tedavisi nedir ?
Tedavide Nöral terapi, Proloterapi, steroid tedavisi, manuel terapi, kinezyolojik bantlama, alıştırma, eğitim, cupping therapy, stimülasyon tedavileri yapılabilir, cevap vermeyen nadir olgularda cerrahi çare düşünülmelidir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER