Kovid-19 ile mücadelede yeni bir başarı Erzurum'da yapıldı

Ağrı'nın Patnos ilçesinde yaşayan 56 yaşında Fesih Pehlivan yaklaşık 25 gün önce yüksek alev şikayeti ile hastaneye kaldırıldı.

Kovid-19 ile mücadelede yeni bir başarı Erzurum'da yapıldı

Ağrı'nın Patnos ilçesinde yaşayan 56 yaşında Fesih Pehlivan yaklaşık 25 gün önce yüksek alev şikayeti ile hastaneye kaldırıldı. Yapılan tedavilerin arkasında Erzurum Şehir Hastanesine sevk edilen Pehlivan'ın Korona virüs testi fazla çıktı. Akciğer solunumunda zorluk çeken Güreşçi daha önce Türkiye'de yalnızca İstanbul'da ama farklı alanlara yönlendirilmiş hastanelerde üç kez yapılan kalbi ve akciğerleri yaşamı sürdürmek için tatmin edici miktarda gaz değişimi veya perfüzyon sağlayamayan kişilere uzun süreli kardiyak ve solunum desteği sağlamada ekstrakorporeal bir teknik olan Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu (ECMO) tedavisi ile iyileştirildi.

14 gün buyunca yoğun bakımda tutulan Pehlivan'ın son yapılan Korona virüs testi olumsuz çıktı. Pehlivan yarın yapılacak olan son kontrollerinin arından taburcu olacak. öte yandan Pehlivan'ın tedavisi evinde 2 ay daha devam edecek.

Çare boyunca Pehlivan'ın iyileşmesi için uğraş eden sağlık durumu çalışanları ise onun son testinin olumsuz çıkması üstüne Güreşçi'a alkışlayarak destek verdi.

“14 gün ölü gibiydim”

Güreşçi, yapılan tedavinin arkasından sağlığına kavuştuğunu belirterek, “ Ağrı'dayken aniden hastalandım. Beni Erzurum'a getirmişler. Getirdiklerinde ben baygındım. 14 gün burada ölü gibi kaldım. Sağlık Durumu çalışanlarımız muavin oldu, bugün çok iyiyim. 14 gün hiç kendimde olamadım. Daha Sonra bir uyandım hastanedeyim. çok iyi hissediyorum. Yarın taburcu olacağım inşallah” şeklinde konuştu.

“Hastanemizi dünyada duyurmaktan gururluyuz”

Erzurum Büyük Kasaba Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygın ise, “Hastamız bize Ağrı'dan solunum yetmezliği ve Kovid-19 hastalığı ile geldi. ECMO akciğere takviye için takılan bir cihaz. Biz hastamıza derhal ekibimizle birlikte cihazı bağladık. 12 günlük bir işlem peşine düşüp takip ettik. Ardından hastanın iyileşmeye gösterdiği belirtiler sonrası onu cihazdan ayırdık. Şuan hastamız taburcu olma aşamasında. Bu süreçte 24 saatlik takiplerle hastamızı inceledik. Hastane olarak gururluyuz. Hastanemizi dünyada duyurmaktan gururluyuz. Dünya'da Kovid-19 hastalarına bu cihazın takılma oranı takriben yüzde 52 civarında. ABD'de 800 hastaya takıldı, Avrupa'da takriben 300 hastaya takıldı. Ülkemiz 'de bu 7'inci olgu oldu. Her hastaya takılmaz. Hastaya fayda sağlamak yerine zarar verir. Bunu doktorlar olarak karar veriyoruz. Hastanemizde 3 adet bu cihazdan bulunuyor. Yerinde olan hastalarımıza gecikmeden bu işlemi yapabiliriz” dedi.

Sefa Tetik - Çağrı Korkmaz
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER