Kurallara uyarsan bahçe de güvenli

Pandemi sürecinde hobilere süre dağıtmak, en etkin terapiler arasında yer aldı.

Kurallara uyarsan bahçe de güvenli

Pandemi sürecinde hobilere süre dağıtmak, en etkin terapiler arasında yer aldı. Bilhassa bahçeyle veya balkondaki saksı çiçekleriyle uğraşmak, keza vücudumuzun durağan kalmasını engelledi hem de psikolojimize iyi geldi.

Peki, bahçe işleriyle mücâdele etmek virüse yakalanmak açısından güvenli olmayan mi? Virüs, topraktan ya da bitkilerden bulaşır mı?Nelere dikkat etmeliyiz? Bu soruları ve daha fazlasını Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil'e sordum. İşte yanıtları…

EL HİJYENİ FAZLA ÖNEMLİ

“Bahçe işleriyle uğraşırken el hijyenine dikkat etmek gerekiyor. Eğer tek başına kendi bahçemizde çalışıyorsak maske takmamız gerekmeyebilir oysa bahçe işlerinden sonradan mutlaka ellerimizi en düşük 20 saniye sabunla yıkamamız gerekir. Bahçede çalışırken elimizde bahçe eldiveni olsa da olmasa da elimizle yüzümüze, gözümüze, ağzımıza, burnumuza dokunmamalıyız.”

MASKE TAKMALIYIZ

“Corona virüsünün bitki hücresinde yaşamadığını biliyoruz. Dolayısıyla virüsün çiçeklerle, bitkilerle bulaşmasının söz konusu olmadığını düşünmekteyiz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüsün sivrisinekler veya öteki haşereler yoluyla insana bulaştığı yönünde veri olmadığını belirtti. Oysa bahçede uğraşırken yanımızda aile üyeleri dışarıya başkaları varsa maske takmalıyız.”

BANKLARI TEMİZLEYİN

“Kamuya açık parklardaki, bahçelerdeki masa, sandalye ve bankların temizliğinden emin olmalıyız. Oturmadan önce mutlaka temizlemeliyiz. Kendi bahçemizdeki masa ve sandalyelerin ise rutin kurallara tarafından temizlenmesi yeterlidir. 3 aydır corona virüsüyle yaşamayı öğrendik. Uyguladığımız tüm kurallara bahçe işleriyle uğraşırken de alıntı yapmak durumundayız. Hijyene ve sosyal mesafeye uyarı etmeliyiz.”

Çocuklara öğretin

“Çocukların bahçe işleriyle uğraşmasında can sıkıntısı bulunmuyor. Fakat zorunlu hijyen kuralları onlara da öğretilmeli. Çocukların, bir yetişkinin gözetimi aşağıda olmasına da itina gösterilmeli.”

Açık alanlara çıkarken uyarı

Covid-19 enfeksiyonuna aleyhinde normalleşme sürecine girmeye başlamakla birlikte alınan önlemlerin gevşetilmeden sürdürülmesi gerekiyor. Bilhassa ağır ağır açık alanların daha yoğun kullanıldığı bugünlerde uyarı edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanabilir:

– Çocuk, ihtiyar veya genç demeden açık alanlarda mutlaka maske takılmalı.

– Çocuklar, mümkünse evin bahçesinde oynatılmalı.

– Oyun parkı ya da sitelerin müşterek alanlarında da sosyal uzaklık kurallarına uyulmalı.

Oyun parkları pak olmalı

– Çocuklar birbirleriyle temas ederse mutlaka elleri temizlenmeli.

– Çocuklara ellerini yüzlerine götürmemeleri için uyarılarda bulunulmalı.

– Sitelerdeki oyun parklarının ahenkli temizlendiğinden muhakkak olunmalı.

Açık alanlarda bir şey yemeyin

– Çocukların elleri aralıklarla el dezenfektanı ile temizlenmeli.

– Karşılıklı kullanılan park veya bahçelerde herhangi bir şey yememeye dikkat edilmeli.

– Yaşlılar parkta otururken veya yürürken sosyal mesafe kurallarına uymalı ve maske takmalı.

– Yaşlılar da ahenkli olarak el hijyeni sağlamalı.

– Maskeler eve geldikten daha sonra mutlaka uygun olarak çıkarılarak atılmalı.

– Mümkünse çocuklara duş aldırılmalı, değilse ellerinin su ve sabunla temizlenmesi sağlanmalı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER