Lenfoma hastalarına corona umudu: Kanserli hücreleri yok ediyor

İngiltere’de yayınlanan bir makalede, lenfoma tanısı konulan 61 yaşındaki bir hastanın, coronaya yakalanması ve tedavisi sonrası kanseri yendiğinin belirlenmesi kaleme alındı.Hastanın, corona tedavisi sürecinde kortizon almadığı ve lenfoma tedavisine de başlanmadığı anlatılan.

Lenfoma hastalarına corona umudu: Kanserli hücreleri yok ediyor

İngiltere’de yayınlanan bir makalede, lenfoma tanısı konulan 61 yaşındaki bir hastanın, coronaya yakalanması ve tedavisi sonrası kanseri yendiğinin belirlenmesi kaleme alındı.

Hastanın, corona tedavisi sürecinde kortizon almadığı ve lenfoma tedavisine de başlanmadığı anlatılan makalede, 4 aylık süreç sonrası kişinin lenf kanserini de tamamen yendiği ifade edildi.

Bilim insanları ise coronayla savaşması için güçlendirilen bağışıklık sisteminin, aynı zamanda kanserli hücrelere saldırdığını ve onları da etkisiz hale getirdiği üzerinde duruyor.

“KANSERLİ BÖLGE KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞTİ”

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yakın zamanda İngiltere’de lenf kanseri teşhisi konulan ve sonrasında coronaya yakalanarak tedavi edilen yaşlı bir kişide, kansere ilişkin tedavi uygulanmamasına rağmen kanserli bölgenin kendiliğinden iyileştiği rapor edildi. Bu gözlemlerin arkası gelecek olursa coronayla mücadele kapsamında geliştirilen bağışıklık sisteminin bazı tümörlerle mücadele etmesi ve onları yok etmesi kanser hastalarına yeni bir umut ışığı oldu.”

Prof. Dr. Serdar Turhal

“Lenfoma tümör hücrelerinin yüzeyindeki belirteçler değişken olmayan tümör türüdür. Vücudun güçlenen bağışıklık sisteminin, sabit tümör hücrelerine karşı başarılı olma ihtimali daha yüksektir. Coronayla etkin mücadele için geliştirilen bağışıklık sistemi, benzer bir şekilde lenfoma kanserine de etki ediyor olması ihtimalini doğurur. Daha sık gördüğümüz akciğer, kalın bağırsak ve meme kanseri gibi hastalıklarının bazılarında da corona hastalığına karşı geliştirilen bağışıklığın etkili olmasını ümit etmek istiyoruz.”

“DİĞER KANSER TÜRLERİ İÇİN AYNI DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL”

“Bağışıklık sisteminin tümör hücrelerine etki edebilmesi için tümör hücrelerinin hepsinin birbirine benziyor olması gerekiyor. Sık rastlanılan akciğer, kalın bağırsak ve meme kanserinde tümör hücreleri birbirine çok benzemez. Coronaya karşı geliştirilen bağışıklık sistemi bu tür kanser türlerinde başarılı olma ihtimali daha düşüktür. Bu konuda gözlemlerimize devam ediyoruz.”

Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde Türkiye’de kanser tanısı konulan ve coronaya yakalanan 1523 hastanın tedavi süreçlerini yakından izlediklerini anlatan  Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu hastalar aktif tedavi alan hastalarımızdı. Çin ve İtalya’da kanser teşhisi konuldıktan sonra coronaya yakalananların ölüm oranları yüzde 40’lar ile telaffuz edilirken Türkiye’de ise bu oran yüzde 5’lerde kaldı” dedi. (DHA)

İlginizi Çekebilir'Aşı toplumun büyük kesimini 6 ay içinde bağışık hale getirecek''Aşı toplumun büyük kesimini 6 ay içinde bağışık hale getirecek'İlginizi ÇekebilirCoronaya iyi geliyor diyerek bal arılarına kendilerini sokturuyorlarCoronaya iyi geliyor diyerek bal arılarına kendilerini sokturuyorlar

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER