Marketlerde nelere dikkat etmek gerekiyor? Bilim Kurulu üyesinden önemli açıklamalar

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Marketlerde nelere dikkat etmek gerekiyor? Bilim Kurulu üyesinden önemli açıklamalar

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, pandemi sürecinde marketlerde uyarı edilmesi gerekenlere ilişkin uyarılarda bulundu.

“HASTAYLA TEMAS EDİYOR GİBİ DÜŞÜNECEKSİNİZ”

Marketlere maske takarak girdiğini ve görevlilerin istedikleri ürünü artık poşetle verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tezer, “Lakin marketlerde başka poşetlerle bağlanti ederken burada birincil kaide, bunu hastayla bağlanti ediyormuş gibi düşüneceksiniz. Elinizi nasıl yıkayacaksanız, nasıl dezenfektana götürecekseniz benzer işlemi tekrar yapacaksınız. Bunu yarı hastaymış gibi düşünüp, ardından temastan sonra aynı işlemi yapmanız gerekiyor. Meyveleri de aldıktan daha sonra en ince ayrıntısına kadar yıkamamız gerekiyor fakat yıkadıktan sonra zaten bulaşma şansı da değil. Yeniden kıyafetler gibi 60 derecede pişirme işlemi yaptığımızda mikroorganizmaların da en ince ayrıntısına kadar öldüğünü biliyoruz. Bu açıdan herhangi bir problem yok” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Tezer, her sabahleyin 08.00’de hastaneye geldiğini, arkasında kıyafetini değiştirip, ellerini yıkayıp, maskesini ve icabında gözlüğünü takarak serviste yatan hastaları ziyaret ettiğini söyledi.

“KIYAFETLER YIKANIYOR”

Prof. Dr. Tezer, hastanede hemen corona virüsü ve adi hastalarının bulunduğu iki kısmın yer aldığını belirterek, bundan nedeniyle gün içerisinde baktığı toplam hasta sayısının değiştiğini açıklama etti.

Prof. Dr. Tezer, hastayla temasının hem öncesi keza ardından emin el dezenfektanı kullandığını kaydederek, “Bugün şuana kadar elime, hastaları gezme sırasında 40 kez dezenfektan sıkmışımdır ve 4 kez da sabunlu suyla yıkadım. Bunun azı yok ola ki daha fazlası da olabilir” diye konuştu.

“KIYAFETLERİMİ BALKONDA BIRAKIYORUM”

Günün arkasından kıyafetini hemen çıkardığını bildiren Prof. Dr. Tezer, şunları söyledi:

* Benzer kıyafetlerle eve gitmiyorum. Hastanenin bize verdiği kıyafetleri çıkarıp teslim ediyoruz. Onlar geceleri yıkanıyor ve pak bir şekilde biz de sabahları giyme şansını yakalıyoruz. Eve gittiğimde ayakkabılarımı kapının önünde bırakıyorum.

* Zaten yoğun bakım kıyafetlerimizi hastanede yıkamaya bıraktığımız için kendi kıyafetlerimle eve gidiyorum. Ancak yine de riski eksilmek nedeniyle bilhassa ceketlerimi balkona bırakıyorum.

* Değiştirerek eve geldiğim kıyafetlerimi de tekrar balkonda bırakıyorum veya kirlendiğini de düşünüyorsam çamaşırlığa atıp en az 60 derecede yıkanmasını sağlıyorum. Eğer tekrardan o kıyafetleri giyeceksem 5-8 saat balkonda duruyor. (DHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER