Maymun çiçeği Türkiye'de!

Sağlık Bakanı Koca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi.

Maymun çiçeği Türkiye'de!

Sağlık Bakanı Koca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor.” ifadelerini kullandı.

 

Genelde Afrika’nın orta ve batı bölgelerinde tespit edilmesine rağmen Mayıs ayıyla birlikte başta Avrupa ülkeleri olmak üzere onlarca ülkede tespit edilen maymun çiçeği ilk olarak 1970’lerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde insanlarda görüldü.

Hastalık, klinik olarak, ateş, halsizlik, yaygın kas ağrısı, deri döküntüleri ve büyümüş lenf bezleri ile kendini gösteriyor. 1980 yılında, aşı ile dünya çapında ortadan kaldırılan çiçek hastalığı virüsüyle aynı aileden gelen bir DNA virüsü olan maymun çiçeği ile suçiçeği virüsünün döküntüleri birbirine benzer ancak vücuttaki yerleşimleri, hastalığın seyri birbirinden farklı…

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER