Menenjit hastalığı bulaşıcı mı? Menenjit belirtileri ve tedavisi…

Viral enfeksiyonlar menenjitin en yaygın nedenidir, bunu bakteriyel enfeksiyonlar ve nadiren mantar enfeksiyonları takip eder.

Menenjit hastalığı bulaşıcı mı? Menenjit belirtileri ve tedavisi…

Viral enfeksiyonlar menenjitin en yaygın nedenidir, bunu bakteriyel enfeksiyonlar ve nadiren mantar enfeksiyonları takip eder. Menenjit ayrıca kimyasal reaksiyonlar, ilaç alerjileri, bir takım kanser türleri ve sarkoidoz gibi enflamatuar hastalıklardan da kaynaklanabilir. Peki, menenjit hastalığı bulaşıcı ? Menenjit belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

MENENJİT NEDİR?

Menenjit, beyin ve omuriliği kaplayan koruyucu zarların iltihaplanmasıdır (şişmesidir). Beyni ve omuriliği çevreleyen sıvının bakteriyel veya viral bir enfeksiyonu genelde şişmeye niçin olur. bununla beraber, yaralanmalar, kanser, bir takım ilaçlar ve diğer enfeksiyon türleri de menenjite niçin olabilir. Menenjitin spesifik nedenini kavramak önemlidir, çünkü çare nedene alt olarak değişir.

MENENJİT TÜRLERİ

Menenjitin ansızın pozitif türü bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları;

Bakteriyel menenjit

Meningokok, pnömokok ve hemofilus influenza bakterilerilerinin sebep olduğu menenjit türü.

Viral menenjit

Herpes simplex virüs, enterovirüs, zona, kabakulak, su çiçeği gibi hastalıklara niçin olan varicella zoster virüsü ve HIV virüsünün neden olduğu menenjit türüdür.

Verem menenjiti

Fungal menenjit

Mantar kaynaklı menenjit diye de aşina bu tür menenjite yol açan en yaygın mantar çeşitleri; Cryptococcus neoformans, histoplasma capsulatum, coccidioides immitis, blastomyces dermatitidis, ve candida türleridir.

Bakteriyel menenjit hayatı tehdit edebilen bir durumdur ve insandan insana bulaşabilir. Viral menenjit, bakteriyel menenjite göre daha zararsızdır, çoğu insan tedaviye ihtiyaç duymadan viral menenjitten kurtulabilir. Tüberküloz menenjiti çok önemli bir hastalıktır ve gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerde görülür, tedavi gerektirir. Fungal menenjit ise nadir görülür ve genel olarak bağışıklık sistemi düşük olan kimselerde görülür.

Foto: shutterstock

MENENJİT HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?

Viral ve bakteriyel menenjit bulaşıcıdır. Temas, öksürük, hapşırık yoluyla insandan insana bulaşabilir. Menenjit herkese bulaşabilir, ama beş yaşın altındaki çocuklarda, 16-25 yaş arası gençlerde ve 55 yaş üstü kimselerde daha sık görülmektedir. İnsanların birbirlerine yakın yaşadığı kalabalık bölgelerde sık görülen bir durumdur. Buna yan olarak da yatılı okullarda okuyan çocuklara ve askerlere bulaşma ihtimali daha yüksektir.

MENENJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erken menenjit belirtileri gribi (influenza) taklit edebilir. Semptomlar birkaç saat içinde veya birkaç gün içinde gelişebilir.

2 yaşından büyük herhangi bir kişide mümkün semptom ve bulgular şunları içerir:

– Baş ağrısı,
– Yüksek alev,
– Boyun tutulması,
– Ense sertliği,
– Mide bulantısı ve kusma,
– Aydınlık ışığa bakmaktan kaçınma,
– Fikir bulanıklığı,
– Havale,
– Soğuk el ve ayaklar,
– Titreme,
– Hızlı soluk alıp verme,
– Eklem ve adale ağrıları,
– 2 yaşından ufak çocuklarda az yemek yemek yeme, ağıt ya da fazla tiz ağlama, solgun ve lekeli bir görünüş, kafada bulunan bıngıldağın aşırı gergin ve şiş olması, kaskatı olma.

Foto: shutterstock

Yenidoğanlarda belirtiler

Yenidoğan ve bebeklerde aşağıdaki belirtiler görülebilir.

Bunlar:

– Yüksek ateş
– Kesintisiz ağlama
– Aşırı uyku hali ya da çabuk sinirlenme
– Durağanlık ya da halsizlik
– Beceriksiz beslenme
– Bebeğin kafasının üstündeki yumuşak noktada (bıngıldak) bir çıkıntı (fontanel)
– Vücudunda ve boynunda sertlik

MENENJİT TEDAVİSİ

Tedavi menenjit tipine bağlıdır.

Bakteriyel menenjit

Akut bakteriyel menenjit derhal intravenöz antibiyotiklerle ve bazen kortikosteroidlerle tedavi edilmelidir. Bu iyileşmeyi sağlamaya ve beyin şişmesi ve nöbetler gibi komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olur.

Antibiyotik veya antibiyotik kombinasyonu, enfeksiyona neden olan bakteri türüne bağlıdır. Doktorunuz menenjitin emin nedenini belirleyene dek geniş spektrumlu bir antibiyotik önerebilir.

Viral menenjit

Antibiyotikler viral menenjiti tedavi edemez ve çoğu olgu birkaç hafta içinde kendi kendine düzelir.

Hafif viral menenjit vakalarının tedavisi çoğunlukla şunları içerir:

– Yatak istirahati
– Bol akışkan
– Ateşi düşürmeye ve cisim ağrılarını hafifletmeye muavin olan reçetesiz de satılan analjezik ilaçlar

Doktorunuz beyindeki şişmeyi eksilmek için kortikosteroidleri ve nöbetleri denetlemek için antikonvülsan bir hap reçete edebilir. Bir herpes virüsü menenjitinize neden olduysa, antiviral bir ilaç mevcuttur.

Diğer menenjit türleri

Menenjitin nedeni bütün olarak muhakkak değilse, doktorunuz neden belirlenirken antiviral ve antibiyotik tedavisine başlayabilir.

Kronik menenjit tedavisi altta yatan nedene dayanmaktadır. Antifungal ilaçlar mantar menenjitini tedavi eder ve spesifik antibiyotiklerin bir kombinasyonu da verem menenjiti çare edebilir. bununla beraber, bu ilaçların ciddi ast etkileri olabilir, böylece bir laboratuvar testi nedenin mantar olduğunu doğrulayana kadar tedavi ertelenebilir.

Alerjik reaksiyona veya otoimmün hastalığa ast enfeksiyöz olmayan menenjit kortikosteroidlerle çare edilebilir. Bir Takım durumlarda, şart kendiliğinden iyileşebileceğinden çare gerekmez. Kansere bağlı menenjitte, spesifik kanser tedavisi gerekir.

İLGİLİ HABERMenenjit hastalığı neden olur?Menenjit hastalığı niçin olur?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER