Mineral eksikliği belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

İnsan vücudu sağlıklı kalmak için her mineralin ayrı miktarlarına gereksinim duyar.

Mineral eksikliği belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

İnsan vücudu sağlıklı kalmak için her mineralin ayrı miktarlarına gereksinim duyar. Kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller iskelet ve diş yapısında yer alır. Demir, kobalt gibi mineraller kan yapımında, çinko ise bağışıklık sistemi için önemlidir. Mineral eksiklikleri kemik kaybı, takâtsizlik ya da bağışıklık sistemi bozuklukları gibi çeşitli sıhhat sorunlarına yol açabilir. Peki, mineral eksikliği belirtileri nelerdir? Nasıl çare edilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

MİNERAL EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Beş belli başlı mineral eksikliği kategorisi vardır:

Kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve çinko.

Mineral eksikliği belirtileri şunlardır:

– Kalsiyum eksikliği

Güçlü kemikler ve dişler için kalsiyum çok önemlidir. Hem kan damarlarınızın, kaslarınızın, sinirlerinizin ve hormonlarınızın düzgün çalışmasını destekler. Doğal kalsiyum kaynakları arasında süt, yoğurt, peynir ve kemik, fasulye ve bezelye yer alan ufak balıklar bulunur. Kalsiyum eksikliği kısa vadede çok az keskin bulgu üretir. Çünkü vücudunuz kandaki kalsiyum miktarını dikkatlice düzenler. Uzun vadede kalsiyum eksikliği osteopeni adı bahşedilen kemik mineral yoğunluğunun azalmasına neden olabilir. Tedavi edilmezse osteopeni osteoporoza dönüşebilir. Bu, bilhassa yaşlı erişkinlerde kemik kırığı riskini artırır. Şiddetli kalsiyum eksikliği belirtileri arasında, kas krampları, duyumsuzlaşma, parmaklarda karıncalanma, takâtsizlik, iştahsızlık, kalp ritimlerinde bağdaşmazlık, çocuklarda artma geriliği ve raşitizm, vardır.

– Demir eksikliği

Vücudunuzdaki demirin yarısından fazlası kırmızı kan hücrelerinde bulunur. Demir, dokularınıza oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobinin manâlı bir parçasıdır. Demir keza vücudunuzu sağlıklı tutan diğer proteinlerin ve enzimlerin bir parçasıdır. En iyi demir kaynakları et, kümes hayvanları veya balıktır. Fasulye veya mercimek gibi bitki bazlı gıdalar da iyi kaynaklardır. Demir eksikliği yavaş gelişir ve anemiye neden olabilir. Demir eksikliği aralarında, zaaf, yorgunluk, bağışıklık sistemi bozukluğu vardır.

Foto: shutterstock

– Magnezyum eksikliği

Vücudun yüzlerce kimyasal reaksiyon için magnezyum ihtiyacı vardır. Bunlar kan şekeri seviyelerini ve kan basıncını teftiş etmektir. Kasların ve sinirlerin akıcı şekilde çalışması, beyin fonksiyonu, enerji metabolizması ve protein üretimi de magnezyum kadar denetim edilir. Vücudun magnezyumunun yaklaşık yüzde 60’ı kemiklerde, yaklaşık yüzde 40’ı kas ve yumuşak doku hücrelerinde bulunur. En iyi magnezyum kaynakları, bakliyat, fındık, tahıllar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. Magnezyum eksikliği sağlıklı insanlarda fazla nadirdir. Böbrekler, magnezyumun vücudu idrardan terk etmesini engelleyebilir. yine de, bir takım ilaçlar ve alkolizm gibi kronik sıhhat sorunları magnezyum eksikliğine niçin olabilir. Magnezyum eksikliğinin erken belirtileri arasında, dermansızlık, zayıflık, iştah kaybı, mide bulantısı, kusma ve çocuklarda artış geriliği vardır. Magnezyum eksikliği, tedavi edilmezse aşağıdaki semptomlara da neden olabilir.

Bunlar:

– Hissizlik
– Karıncalanma
– Adale krampları
– Nöbetler
– Olağandışı kalp ritmi

Potasyum eksikliği

Potasyum, elektrolit görevi görebilen bir mineraldir. Adale kasılması, uygun kalp fonksiyonu ve asap sinyallerinin iletimi için gereklidir. Vücudunuzun karbonhidratları enerjiye dönüştürmesine muavin olan ve biri de potasyum edinmek üzere birkaç enzime ihtiyacı vardır. En iyi potasyum kaynakları muz, avokado, koyu yapraklı yeşillikler, pancar, patates ve erik gibi meyve ve sebzelerdir. Potasyum eksikliğinin en yaygın nedeni aşırı istikrarsız kaybıdır. Örnekler arasında uzun süreli kusma, böbrek hastalığı veya diüretikler gibi bazı ilaçların kullanımı sayılabilir. Potasyum eksikliği belirtileri adale krampları ve halsizliktir. Diğer semptomlar, bağırsak felçlerinin niçin olduğu kabızlık, şişkinlik veya karın ağrısı olarak ortaya çıkar. Şiddetli potasyum eksikliği, kaslarda felce ya da ölüme yol açabilecek kalp ritminde düzensizliğe neden olabilir.

Çinko eksikliği

Çinko, beden metabolizmasında birçok yönüyle rol oynar.

Bunlar:

– Protein sentezi
– Bağışıklık sistemi fonksiyonu
– Yara iyileşmesi
– DNA sentezi

Hamilelik, çocukluk ve ergenlik döneminde uygun büyüme ve gelişme için de önemlidir. Çinko istiridye, kırmızı et ve kümes hayvanları gibi hayvansal ürünlerde bulunur.

Öteki çinko kaynakları şunlardır:

– Fasulyeler
– Fındık
– Kepekli tahıllar
– Süt Ürünleri

Çinko eksikliği iştah, lezzet veya koku kaybına neden olabilir. Bağışıklık sisteminin işlevinin azalması ve büyümenin yavaşlaması öteki semptomlardır. Şiddetli çinko eksikliği de ishale, saç dökülmesine ve iktidarsızlığa niçin olabilir. Hem vücutta oluşan yaraların iyileşme sürecini uzatabilir.

Foto: shutterstock

MİNERAL EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bir mineral eksikliğinin tedavisi, eksikliğin tipine ve şiddetine bağlıdır. Eksikliğe yol açan altta yatan öteki koşullar da bir faktördür. Mineral eksikliğinin tedavisine geçmeden önce doktorunuz bir takım testler isteyebilir. Bu öteki hastalıkların tedavisini ya da kullanılan ilaçlardaki değişikliği içerebilir.

Diyet değişiklikleri

Az miktarda bir mineral eksikliğiniz varsa gıda alışkanlıklarındaki bir değiştirme, eksikliği gidermeye asistan olabilir. Demir eksikliği anemisi olan kişilerden daha fazla kırmızı et, beyaz et, yumurta ve demirle güçlendirilmiş tahıllar yemeleri istenebilir. Mineral eksikliği şiddetli olanlar bilirkişi bir diyetisyene yönlendirilebilir. Beslenme Uzmanı meyve, sebze ve kepekli tahıllar açısından zengin ve dengeli bir diyet ile ilgili besin programı hazırlayabilir. Keza, hangi yiyecekleri yediğinizi ve ilerlemenizi takip etmek için bir yiyecek günlüğü tutmanızı isteyebilir.

Takviyeler

Bazı mineral eksiklikleri sadece diyetle çare edilemez. Bir multivitamin veya mineral takviyesi almanız gerekebilir. Bunlar tek başına veya vücudun mineralleri emmesine ya da kullanmasına yardımcı olan diğer takviyelerle alınabilir. Örneğin D vitamini çoğunlukla kalsiyum ile birlikte alınır. Doktorunuz ya da sağlık uzmanınız ne değin ve ne sıklıkla yardım almanız gerektiğine karar verecektir. Bu sırada sıhhat uzmanınızın talimatlarını peşine düşüp takip etmek çok önemlidir, çünkü bir takım takviyelerin aşırı alımı zararlı olabilir.

Acil çare

Çok önemli mineral eksikliği vakalarında hastaneye yatış gerekebilir. Mineraller ve öteki besinler intravenöz olarak uygulanabilir.

İLGİLİ HABERKalsiyum eksikliği testi nasıl yapılır? Kalsiyum eksikliği belirtileri...Kalsiyum eksikliği testi nasıl yapılır? Kalsiyum eksikliği belirtileri... İLGİLİ HABERD vitamini eksikliği o hastalığı tetikliyorD vitamini eksikliği o hastalığı tetikliyor İLGİLİ HABERİşte B12 vitamini eksikliğinin çaresiİşte B12 vitamini eksikliğinin çaresi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER