Oruç tutanlar için uzmanından beslenme önerileri: 'Yumurta bağışıklığı güçlendiriyor'

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Beslenme ve Metabolizma Esas Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof.

Oruç tutanlar için uzmanından beslenme önerileri: 'Yumurta bağışıklığı güçlendiriyor'

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Beslenme ve Metabolizma Esas Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selda Fatma Bülbül, oruç tutanlara yönelik yaptığı değerlendirmede, "Derhal pat diye bire 15 saat aç kalıyoruz bu dönemde. Ondan daha sonra ansızın midemizi tıka basa doldurursak eğer o vakit burada sindirimde bozukluklar oluşacak. Pat Diye bütün enerji, kan bağırsaklara ve mideyi göçecek ve hipotansif ataklar oluşabilecek" diye konuştu.

"Yumurta bağışıklığı güçlendiriyor"

Besin ile ilgili önerilerde yer alan Bülbül, şunları kaydetti:

"Önce hafif iftariyelik dediğimiz, cümbür cemaat kesesine uygun peynirinden, bugünkü olağan pideyi düşünürsek 8'de 1'i değin pidenin bir tutam pide, peynir, zeytin, birazcık da domates, salatalık, istiyorsa et ürünleri olabilir. Bunun içinde kuru et ürünleri kahvaltılık. Bunlarla bir iftariyelik. Bir bekleyip, bir yarım saat, bir saat. Bu sohbet olabilir, bir namaz olabilir. Ondan daha sonra gelip belli başlı yemeğini yemesi benim önerdiğim esas olan. Yatmadan önce meyvesi olabilir burada. Ara öğün olarak ancak bu dönemde portakal mandalina, muz ve elma benim en fazla önerdiğim. Bilhassa bağışıklık istemini güçlendirecek C vitamini, öteki B kompleksini ve A vitamini içerdiği için bunları öneriyorum. Bunlardan böyle bir karma tabak gece yatmadan önce. Sahurda da yeniden hafif beslenerek ve bir yumurta sahiden uzun zaman tok tutan bir besindir. O yüzden yumurtanın sahurda mutlaka bulunması, keza kaliteli protein olması açısından, ayrıca bağışıklığı desteklemek, ayrıca de uzun süreli tok tutması açısından bizim önerdiğimiz bir şey."

"Oruç vücuttaki safra hücreleri ve patavatsız hücreleri temizliyor"

Orucun metabolizmayı hızlandırdığını ama bir takım şartlarının olduğunu hatırlatan Bülbül, "Acilen oruç metabolizmayı hızlandırıyor. Lakin eğer bizim tuttuğumuz gibi yapmasak. Şöyle, gün boyu uyuyor bu dönemde uzun zaman olan Müminler, daha sonra gece sabaha değin yiyor. Bu hızlandırmaz. Bu kilo da verdirmez dediğim gibi hani gün boyu aç kaldık üstüne aniden bire gece sahura kadar aralıksız yemek hiç metabolizma ile ilişkisi yok. İftarla sahur arasında en düşük 3 veya 4 öğün olacak şekilde aralara bölersek eğer çünkü uyku sırasında ve gece dediğim ağırlıklı besin ışıkla etkileniyor demiştim gece aç kalmamız bizim için manâlı olan. Böyle hani biz gündüz uyuyup aç kalıp gece bol bol yersek hiçbir etkisini göremeyiz. Onun için biz bunun yardımsever etkilerinden adet edinmek istiyorsak o vakit dediğim şekilde mutlaka aralıklı beslenilmesi gerekiyor. Açlıkla hani bağışıklık sisteminin fazla fazla ilişkisi değil gerçekten. Aç kalma bağışıklığı artırmıyor lakin şöyle vücudun direncini artırıyor. Yani bu yalnızca Müslümanlıkta, Budizm'de de var. bunun dışında Yahudilikte de var. Yani hemencecik her dinde oruç var. Çünkü aslında bizim direnme gücümüzü artıran bir kullanım bu. O yüzden de bağışıklık sistemi T hücreleri, B hücreleri üstünde açlığın fazla etkisi değil. Ama vücuttaki safra hücreleri, patavatsız hücreleri, temizlemesi açısından yararı var denebilir" ifadelerini kullandı.

Hasan Ay - Emre Acar
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER