Oyun alanları ve parklardaki tehlike

Covid-19 hastalığına aleyhinde etkili ilaç ve/veya aşı bulunana kadar pandemi hayatımızı etkilemeye devam edecek… Ülkemizde pandemi sürecinde uzun vakit evde kalan 18 yaş altı çocuklar sosyal olarak maksimum etkilenen grup oldu.

Oyun alanları ve parklardaki tehlike

Covid-19 hastalığına aleyhinde etkili ilaç ve/veya aşı bulunana kadar pandemi hayatımızı etkilemeye devam edecek… Ülkemizde pandemi sürecinde uzun vakit evde kalan 18 yaş altı çocuklar sosyal olarak maksimum etkilenen grup oldu. Çocuklarımız ev içinde yeterince hareket edemedi, enerjilerini harcayamadı ve sıkıldılar. Yeni normal ile birlikte çocuk parkları ve oyun alanlarında aşırılık yaşanmaya başladı. Fakat önlemler alarak “yeni normale” armoni karşılamak zorundayız. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Çiçek; bu alanlardaki riskleri ve uyarı edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı…

Prof. Dr. Müslüm Çiçek

RİSKLİ ORTAMLARDIR

Çocuk oyun alanları ve parklar çocukların karşılıklı kullandığı alanlardır. Çocukların hareketli olmaları, kısa sürede fazla yere bağlantı etmeleri, öteki çocuklarla yakın temas halinde olmaları gibi nedenlerle virüsün bulaşması açısından riskli ortamlardır. Çocukların el yıkama, maske takma, sosyal mesafeye uymaları zordur. böylece oyun alanları ve parklarda oynayan çocukların sağlığı için pandemi ile ilgili önlemlerin alınmasında ailelere kayda değer görevler düşmektedir.

YAKIN TAKİBE ALIN

Ebeveynler parkta yanlarında el antiseptiği, kolonya, nemli çaput ve peçete bulundurmalıdır. Oyun esnasında çocukların hareket ve davranışlarını yakından izlemeli, muhtemel olduğunca çevre alanlara bağlantı azaltılmalı, çocuklar gerektiğinde uyarılmalıdır. Çocuk sayısının fazla olduğu oyun alanı ve parklarda koruyucu önlemleri olmak olası olmayacağından yoğunluğu eksilmek için ayrı süre dilimleri kullanılmalıdır.

YAŞLILARDAN UZAKTAN TUTUN

Çocukların kıyafetleri eve dönüşte çıkarılmalı. Banyo yaptırıldıktan sonradan odalara geçmeleri sağlanmalıdır. Çocuklar, Covid-19 virüsü ile nadiren hastalanırken taşıyıcı olarak evdeki yaşlı ve öteki sağlık sorunu olan kişiler için manâlı risk oluştururlar. Bu açıdan ev içinde öteki bireylerle özellikle yaşlılarla yakın teması mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

SIK SIK TEMİZLENMELİ

Belediyeler, site ve AVM yönetimleri kadar bu alanlar günde asgari üç kere temizlenmelidir. İhtiyaç halinde temizleme sayısı artırılmalıdır. Bu alanlardaki tuvalet ve lavabolar sık temizlenmeli, tuvalet kağıdı, değişken sabun ve kağıt havlu mutlaka bulundurulmalıdır. Çocuklar mümkünse tuvaletleri kullanmamalıdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER