‘Pilli bebek’ Pelin’in 16 yılda tam 6 kez pili değiştirildi

Hemen Şimdi 11 yaşındayken soğuk algınlığı ve sinüzite tabi olarak beyninde apse büyüyen 28 yaşındaki Pelin Köroğlu, 2003 yılında iki defa beyin ameliyatı geçirdi.

‘Pilli bebek’ Pelin’in 16 yılda tam 6 kez pili değiştirildi

Hemen Şimdi 11 yaşındayken soğuk algınlığı ve sinüzite tabi olarak beyninde apse büyüyen 28 yaşındaki Pelin Köroğlu, 2003 yılında iki defa beyin ameliyatı geçirdi. Apsesi temizlendi lakin beynindeki hasar sebebiyle sol tarafında şiddetli titreme ve kasılmalar başladı. Sol eliyle kadeh zeka tutamayan, uyurken kolunu bacaklarının arasına sıkmak zorunda kalan Pelin’e ilaçlar da üstünlük etmeyince 2 yıl sonra beyin pili takıldı. O günden bu yandan bütün 6 kez pili değiştirilen Pelin Köroğlu, dördüncü pilini hatıra olarak saklıyor.

Sabancı Üniversitesi’nde Toplumsal Hassaslık Projesfi ekibinde çalışan ve aynı zamanda seyahat ve yemek yemek üstüne blogger’lık yapan 28 yaşındaki Pelin Köroğlu’nun hayatı, 9 Mart 2003’de aniden ateşlenmesiyle alt üstteki oldu.

Hemen Şimdi 11 yaşındaydı ve böylece şiddetli bir baş ağrısı çekiyordu ama ailesi acile götürdü. Ertesi sabahtan beyninde çıban oluştuğu anlaşıldı. Şu Anda ameliyata alındı ve çıban boşaltıldı. Birkaç gün sonra ikinci kere ameliyat edildi. Soğuk algınlığı ve sinüzite tabi artan beyin apsesini atlatsa da kısa bir süre sonradan sol tarafında istemsiz kasılma ve fazla titremeler baş gösterdi.

Yaşı fazla minik olduğu için fizik çare ve ilaçlarla tedavi sağlanmaya çalışıldı. Fakat 2 sene süren ilaç tedavisinden hiçbir avantaj görmedi. Pelin az önce ilköğretim öğrencisiydi ve hastalığı yüzünden tahtada ders anlatamamaya, elinde defter kalem dahi tutamamaya başlamıştı. Hatta geceleri uyurken onunla beraber yatan annesini uyandırmamak için, sol kolunu bacaklarının arasına baskı yapmak zorunda kalıyordu.

Sonunda doktorları Pelin’e beyin pili takılmasına karar verdi. 2005´de az önce 13 yaşındayken Türkiye’de beyin pili takılan birincil çocuk hasta olarak hayatı bir kez daha değişti ve kibrit kutusu büyüklüğündeki küçücük bir cihaz doğruca eski haline kavuşabildi. Ama “batarya” macerası bununla da bitmedi.

‘KENDİSİ UFACIK FAKAT HAYATIMA ETKİSİ KOSKOCOMAN’

Instagram’da “pillibebegindunyasi” sayfası ile hem gezi ve yemek paylaşımları ayrıca de tedavisiyle ilgili yaşadıklarını binlerce takipçisi ile paylaşan Pelin Köroğlu, o günleri anlatarak “Vaktiyle çok iyi koşardım, bu süreçten sonradan koşamadım mesela. Sol bacağımda da sekmeler oluyordu çünkü.

13 yaşında beyin pili takılan ilk çocuk hasta bendim Türkiye’de. Hem ben hem ailem açısından hayatımız çok farklılaşmıştı. Defalarca birbirimizi motive etmeye çalıştık hiçbir süre hayata küsmedik. Hatta hastanede yatarken şiddetli titremelerim olduğunda hemencecik elimden tutup benimle halay çekmeye başlıyorlardı. Oyunlaştırmaya çalışıyorduk durumu. Göğüs kafesimin altına takılan ufacık bir cihazla hayata bağlandım diyebilirim. Kendisi ufacık lakin hayatıma etkisi koskocoman” dedi.

DÖRDÜNCÜ PİLİNİ HATIRA OLARAK ALDI

İlk beyin pilinin 4-5 sene sonradan yenisiyle değiştirilmesi gerektiği söylense de Pelin’in pili yalnızca bir sene dayandı. Ertesi yıl yani 2006’da bir defa daha ameliyat masasına yattı ve beynindeki hasarlı bölgeden kaynaklanan titremeleri engelleyen elektrotların deri altına takılan pili, ufak bir operasyonla değiştirildi.

Daha sonra 4 kere daha pili değiştirilen Pelin’e en son metamorfoz ameliyatı iki hafta önce yapıldı. Pelin, artık dayanamayıp dördüncü pilini doktorundan hatıra olarak istediğini söyleyerek “2 ila 4 sene aralarla pil ameliyatları geçirdim. acilen da altıncı pilim takılı. Beşinci batarya ameliyatımda doktoruma ‘Artık şu cihazı bakmak istiyorum, tamam internetten falan görüyorum ama millet sorduğunda elimde gösterebileceğim bir şey olsun; çıkardıktan sonradan hatıra olarak alabilir miyim?’ dedim.

Kolye yaparım diye düşünüyordum fakat bu zaten yeterince tartı yapıyor, ikinci bir ağırlığa gerek yok diye vazgeçtim. Yalnızca X-ray cihazlarından uzak duruyorum. Çünkü pilin kısa devre yapmasına yol açabiliyor. Onun dışarıda hayatımda herhangi bir kısıtlamaya yol açmıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

‘PELİN HER AÇIDAN FAZLA NADİR VE ÖZEL BİR HASTA’

Pelin’in tedavisini 11 yaşından beri takip eden doktoru Koç Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Asap Cerrahisi Anabilim Dalı, Gamma Knife Radyocerrahisi ve Hareket Bozuklukları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, Pelin´in fazla özel bir hasta olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi:

“Pelin bize ilk kere 16-17 yıl önce geldi. Beyninin bütün orta bölgesinde çıban tespit edildi. Üst solunum yolunda, burunda ve sinüslerde olan bir enfeksiyon ilerlemiş ve beyninde apseye yol açmıştı. Çare için önce apseyi ince bir iğne ile boşalttık.

Ameliyatın ardından antibiyotik tedavisiyle enfeksiyonu atlattı. Lakin apsenin bulunduğu yerde yarattığı tahribat nedeniyle sol kolunda istemsiz hareketler olmaya başladı. Rubral tremor dediğimiz bu şart ayrıca çocuklarda ayrıca de erişkinlerde çok nadir görülen bir rahatsızlık gerçekte. Takriben 2 yıl hap tedavisi fark etti. Lakin menfaat görmedi.

O yaştaki bir çocukta beyin pili endikasyonu çok rastlanan bir şey değildi fakat diğer seçeneğimiz yoktu. Diğer cerrahi yöntemler yaşı sebebiyle komplikasyon açısından riskli olabilirdi. 13 yaşındayken birincil beyin pilini taktık. Bu hastalarda pilden sürekli olarak beyne yerleştirilen elektrotlara bir elektrik akımı verilir. Dolayısıyla pilin emin bir  ömrü vardır. Bir Takım hastalarda 2-3 yıl, bazılarında 5-6 yıl gider. Ama pili mutlaka değiştirmek gerekir bu sürelerden sonradan. Köprücük kemiğinin altından küçük bir ameliyat ile batarya değişim işlemi yapılır.” DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER