Prof. Dr. Alabaz: Corona sağlıklı çocuklarda da ani ölümlere neden olabiliyor

Pandeminin ilk aylarında hastalığı hafif geçirdiği ya da bulgu göstermeden atlattığı görülen çocuk vakalarda son dönemde ağır tablolarla karşılaştıklarına dikkati çeken ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.

Prof. Dr. Alabaz: Corona sağlıklı çocuklarda da ani ölümlere neden olabiliyor

Pandeminin ilk aylarında hastalığı hafif geçirdiği ya da bulgu göstermeden atlattığı görülen çocuk vakalarda son dönemde ağır tablolarla karşılaştıklarına dikkati çeken ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, ebeveynlere hastalığı hafife almamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Alabaz, bağışıklık sistemi düşük çocuklarda daha ağır seyrettiği ve bunların daha çok hastaneye yattığı imajının aksine çok sağlıklı, daha önce herhangi bir sağlık problemi olmayan çocukların da artık corona virüsü nedeniyle çok ağır yoğun bakım şartlarına geldiği hatta kaybedilen vakaların olduğunu gözlemlediklerinin altını çizdi.

ERİŞKİNLERLE BERABER ÇOCUK VAKALAR DA ARTIYOR

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz  FOTO: DHA

Enfekte olan çocuk vakaların hayatlarının ileriki yıllarında ne gibi tablolarla karşılaşacaklarının hala bilinmediği uyarısında bulunan Prof. Dr. Derya Alabaz, “Corona virüsü vakalarında artış İstanbul, İzmir ve Ankara’dan sonra bizde de erişkinlerle beraber çocuk vakalar da artıyor. Bunlar sadece okullarla alakalı değil. Çünkü gelen birçok çocuğun aslında okul teması yokken aile fertlerinin dışarıdan getirdiği, annelerin gezmelerden, babaların işlerden alıp getirdiğini gözlemliyoruz” diye konuştu.

“HASTANEYE GEÇ GELİP KAYBEDİLEN VAKALAR OLUYOR”

Çocukların semptomlarının az olması nedeniyle geç gelebilen vakalar olduğunu belirten Prof. Dr. Alabaz, şöyle konuştu:

“Covid olduğunu düşünmedikleri bulgular yani çok ağır ateş, öksürük ya da pnomoni gibi tablosu olmayan çocukları aileler ister istemez hastaneye getirmek, yeni bir enfeksiyon ajanı almak istemiyorlar. Sonuçta bir virüs hastalığı ve sadece erişkinleri tutan bir hastalık olmadığını artık herkesin anlaması gerekiyor. Çocukları da etkiliyor ve ölümlere neden oluyor. Bize gelen vakalar yoğun bakımda çok başarılı bir şekilde tedavi ettiğimiz vakalar ama geç gelip kaybedilmiş vakalar da var. Bunlar sadece sağlıklı olmayan çocuklar değil sağlıklı çocuklardan da gelemeden kaybedilmiş ani kayıplar oluyor. Çocuk vakalar bu yönden de risk altında.”

ÇOCUKLARIN DA AŞILANMASI GEREKECEK

Hafta sonu kısıtlamalarının bu duruma biraz fayda sağladığını ancak aşılama başladığında çocukların da mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alabaz, “Çocukların da dikkate alınarak aşı geldiğinde onların da aşılanması gerekecek. Önce hafif ateş, ishal ve öksürük ile gelen vakaları yakın izlemiştik. Bunlar kolay geçiriyor oluyordu. Ama son zamanlardaki vakalarımız daha önce corona geçirmiş, üzerinden bir ay zaman geçtikten sonra multisistem, tüm organları tutarak bağışıklık sisteminin yarattığı yan etkiler ile bize kalp, bağırsak sistemi ve diğer damarların tutulumu ile geliyorlar. Bunların yönetimi oldukça zor ve çok da tehlikeli” diye konuştu.

İlginizi ÇekebilirBilim Kurulu Üyesi Kara'dan 'Çocuklar aşılanacak mı?' sorusuna yanıtBilim Kurulu Üyesi Kara'dan 'Çocuklar aşılanacak mı?' sorusuna yanıt

ÇOCUKLARDA BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Ailelerin dikkat etmeleri gereken konular ile ilgili bilgi veren ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, “Çocuklarda tekrarlayan ateşler çıkabilir, halsizlik, iştahsızlık, ishaller, baş ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma, öksürük ve cilt döküntüsüne kadar varabilen durumlar ortaya çıkabilir. Böyle Covid-19 geçirmiş ailelerin sağlıklı çocuklarında ortaya çıkabilen yeni tablolarda da herhangi bir tanıya gidilemezse mutlaka corona virüsü arkası sendromlarının düşünülmelidir. Çocuklara ortak kullanılan top, kalem gibi cisimlerin tehlikelerinin ve maske kullanımının öneminin aileler tarafından anlatılması ve öncelikle ailelerin kurallara uyarak örnek teşkil etmesi gerekir” diye konuştu. (DHA)

İlginizi ÇekebilirCorona'da ikinci dalgayla çocuk vakalar arttıCorona'da ikinci dalgayla çocuk vakalar arttı İlginizi ÇekebilirCorona ile birlikte çocukları bekleyen tehlike: MIS-CCorona ile birlikte çocukları bekleyen tehlike: MIS-C
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER