Prof. Dr. Ceyhan: ‘Vakalardaki azalışın durmasında süper bulaştırıcılar rol oynuyor’

Sağlık Durumu Bakanı Fahrettin Koca dün akşam yaptığı açıklamada vakaların azalma seyrinin yavaş olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Ceyhan: ‘Vakalardaki azalışın durmasında süper bulaştırıcılar rol oynuyor’

Sağlık Durumu Bakanı Fahrettin Koca dün akşam yaptığı açıklamada vakaların azalma seyrinin yavaş olduğunu açıkladı. “Yoğun bakım hasta sayımızda, önceki günlerden aralıksız bir yükselme var.” bilgisini veren Koca, iyileşen toplam hasta sayısını 180 bine yaklaştığını, iyileşme sürecindeki hasta sayısının ise 20 bin civarında olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERSon dakika… Sağlık Bakanı Koca, güncel corona virüsü verilerini açıkladı!Son dakika… Sağlık Bakanı Koca, aktüel corona virüsü verilerini açıkladı!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan olgu sayılarındaki azalışın durmasında süper bulaştırıcıların büyük rol oynadığını söyledi.

Konu ile ilgili direktifler yapan Prof. Dr. Ceyhan,  “Tabi süper bulaştırıcının kim olduğunu bilemiyoruz; fakat riski artırabilecek meslekler var. Afiyet personeli, gişe ve danışman memurları, kasiyerler, kuaför-berberler, uçaklardaki kabin memurları, şoförler gibi. Bunları tarayarak, bu kişileri mümkün olduğu değin yakalamaya çalışılmalı. Yüzde 50 yakalarsanız yüzde 50 etki eder. Çok eksik bir kısmı süper bulaştırıcı” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yaptığı açıklamada, mayıs ayında yapılan tahminlerde salgının yaz aylarında biteceği öngörülerinin olduğunu hatırlattı. Ceyhan, “Bir Takım hatalı öngörüler vardı. Bunlardan bir adam başına belirtisiz vakaların bulaşı ne oranda devam ettireceği tahmin edilemedi. Ben hep ’10 katı’ diyordum, böyle belirtisi olmayan olgu var. Bu pozitif bulunuyordu, önemsenmiyordu. Ama gördük oysa siz vakaları izole edip onların temaslılarını da bulup izole ettiğinizde de bu belirtisiz kişiler bulaştırmaya devam ettiriyor. Emin bir sayının altına inmenizi önlüyor” diye konuştu.

‘HER ÜLKE BİR YERLERDE TAKILDI’

Prof. Dr. Ceyhan, ikinci yanlış öngörünün ise sıcak havanın bulaşı bitireceği yönünde olduğunu belirterek, “Bundan hem vatandaşlar hem de hükümetler etkilendi. Yazın normalleşeceğini düşündüler. Öngörülemeyen bir şey vardı; pandeminin mevsimi olmaz. Çünkü bir insandan çıkıp saniyeler içinde diğer bir insana bulaşıyor virüs. Bu da yazın başlarında hemen hemen dünyadaki bütün ülkelerin normalleşme çabalarına yansıdı.

Bir taraftan da ekonomik güçlükler ülkeleri, tedbirleri tez kaldırmaya yönlendirdi. Gördük ama her ülke bir yerlerde takıldı. Kimi 300-400’lerde takıldı, kimi bizim gibi 1000’ler civarında takıldı. Şimdi ondan altında indiremiyoruz” dedi.

‘SÜPER BULAŞTIRICILAR BU DÖNEMDE ÇOK ÖNEMLİ’

Prof. Dr. Ceyhan, süper bulaştırıcıların bu dönemde fazla önemli olduğunu dile getirerek, “Siz vakaları azaltıyorsunuz, bir noktada duruyor. Orada işte süper bulaştırıcılar büyük rol oynuyor. Alt süper bulaştırıcının kim olduğunu bilemiyoruz; lakin bunların olabileceği ve riski artırabileceği meslekler var.

Sağlık Durumu personeli, gişe ve danışman memurları, kasiyerler, kuaför, berberler, uçaklardaki kabin memurları, şoförler gibi. Bunları tarayarak, bu kişileri muhtemel olduğu dek yakalamaya çalışılmalı. Yüzde 50 yakalarsanız yüzde 50 etki eder. Fazla az bir kısmı süper bulaştırıcı.

Bir Takım özellikleri var; bir seferde ağızlarından, burunlarından fazla pozitif virüs çıkarıyorlar. Öksürükte, hapşırıkta o damlacıkları fazla daha uzun mesafeye gönderebiliyorlar. Virüsü fazla daha uzun vakit yayabiliyorlar. Adi bir birey 2 hafta yayıyorsa bunlar daha uzun süre yayıyorlar. Bunlar muhakkak meslekler içinde olduğu zaman risk oluşturduğunu bildiğimiz için o meslekleri tarayarak artı olanları izole edebiliriz” diye konuştu.

‘EKSTRA BİR ŞEYLER YERINE GETIRMEK LAZIM’

Prof. Dr. Ceyhan, vakaları devirmek için bir takım önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Görünen O Ki o oysa ekstra bir şeyler yerine getirmek lazım. Sokak yasakları veya iş yerlerinin kapatılması gibi önlemlerle olmaz. Her Tarafta ekonomiyi durduramazsınız, sosyal hayatı ortadan kaldıramazsınız. Bunlar devam ederken yapılabilecek bazı şeyler var.

Bunların başında toplanmalara rakam kısıtlaması getirilmesi geliyor. Örneğin akraba, dost toplantılarına 10 birey sınırlaması olabilir. Baş Sağlığı evlerine denir oysa ‘aniden maksimum 15 birey olacak, onlar çıkınca muhakkak yerler dezenfekte edilecek, sonradan 15 birey alınacak’ gibi. ya da ‘askere uğurlama töreninde en fazla 20 kişi olabilir’ diye.

Çünkü biz bunların acısını çok çekiyoruz. Bir taziye evinden 200 olgu çıkıyor, bir askere yolcu etme töreninde 50-60 olgu çıkıyor, bir nişan yemeğinden 100 vaka çıkıyor.”

‘ANADOLU’YA GİDECEKLERE TEST YAPILABİLİR’

Prof. Dr. Ceyhan, Anadolu’da bilhassa vaka artışına neden olan en manâlı faktörlerden birinin de corona virüsünün yoğun görüldüğü illerden daha düşük bölgelere gidenler olduğunu belirtti. Ceyhan, “Bu illerden o illere giden kişilere gitmeden önceki hafta içinde bir test yapılabilir ve negatifse gitmelerine müsade verilebilir.

Bir de 65 yaş ve üzerini mümkün olduğu kadar gözetmek lüzumlu; fakat onları kısıtlayarak yok. Tehlikesiz alanlar saptama edilmeli. Bunu bazen hatalı anlıyorlar, ‘oraya gidebilir, buraya gidemez’ yok. Bakın ‘bu semtte şu parklar, şu sahil alanları sizin için tehlikesiz’ dersiniz. Bu halk müziği tedbirlere uyuyorlar; uymayan, onlara yaklaşan gençler” dedi. DHA

İLGİLİ HABERBakan Koca'nın uyarısının ardından vali açıkladı: Artık her düğünde görevlendirilecek!Bakan Koca'nın uyarısının gerisinde vali açıkladı: Artık her düğünde görevlendirilecek!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER