Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Olgu artma hızı gitgide artarak artmaya başladı

Prof.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Olgu artma hızı gitgide artarak artmaya başladı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, corona virüsüne aleyhinde toplumsal bağışıklığa ilişkin tanımlama yaptı. Prof. Dr. Ceyhan, corona virüsünün bitmesi için toplumsal bağışıklığın oluşması, aşının bulunması veya virüsün mutasyona uğramasının gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Ceyhan, 20’nci yüzyılın başından itibaren salgınların hiçbirinin toplumsal bağışıklığın oluşmasıyla bitmediğine uyarı çekerek, şöyle konuştu:

“Bu hastalıkta ne kadar toplumsal bağışıklık gerekir’ diye düşündüğümüzde bunun çok kolay bir formülü var. Toplumun yüzde 50’sinin bağışık ülkü gelmesi gerekir ki salgın sona ersin. ‘Ne dek birey bağışık ayla gelmiş’ derseniz yaptığımız modelleme çalışmaları ile Türkiye’de şimdi sıradan bağışıklık olan insan sayısı yüzde 2’yi geçmez.

İSTANBUL 7 SALGIN DAHA GEÇİRİRSE…

Bu İstanbul’da daha yüksektir; çünkü vakaların büyük kısmı orada oldu. İstanbul’da bile şu andaki duruma göre maksimum yüzde 6,7 birey bağışık ülkü gelmiştir diye hesaplıyorum. 200 bin vakaya çıktığımızda bu oysa yüzde 7,5 çıkabilir, Türkiye’de de yüzde 2,5’e çıkabilir. Çağırmak ancak bizim yüzde 50’ye ulaşmamız için İstanbul’un minimum 7 defa bu büyüklükte salgın dalgası geçirmesi gerekli.

Türkiye’nin geneli için düşündüğümüzde minimum 25 tane bu büyüklükte salgın geçirmemiz gerekli. Seslenmek ama toplumsal bağışıklık bir hayal, bu salgın toplumsal bağışıklıkla bitmeyecek” dedi.

‘SALGIN, ÖZELLİĞİNİ 2 YILA KALMADAN KAYBEDEBİLİR’

Prof. Dr. Ceyhan, geçmişe bakıldığında bu tip virüslerin hiçbirinin 2 yıldan uzun sürmediğini belirterek, “Geçmiş deneyimlere dayanarak bu virüsün de salgın özelliğini 2 yıla kalmadan kaybedeceğini düşünebiliriz, bu natürel ümidimiz.

“OLGU ARTIŞ HIZI GİDEREK ARTMAYA BAŞLADI

‘Yaz aylarında azalacak mı?’ şu anda artıyor vakalar. Herkes ölüm oranlarına bakarak yanılıyor; lakin gerçekte vefat oranları düşüyor, tüm dünyanın karşılıklı rakamlarında; ama vaka büyüme hızı giderek artmaya başladı, bir hareketsiz dönemden daha sonra” diye konuştu.

‘HAVA SICAKLIĞINA BAĞLI AZALMA DÜŞÜNMÜYORUM’

Prof. Dr. Ceyhan, koronavirüsün yaz aylarında etkisini kaybedip kaybetmeyeceğine ilişkin de, “Ben yaz aylarında hava sıcaklığına bağlı azalma düşünmüyorum. Oysa Hindistan gibi büyük bir ülkede eğer vakalar bir kaç ay içerisinde azalmaya başlarsa yaz aylarında azalır. Yoksa bütün dünya genelinde bu artış devam eder, veya yan çizer grafik.

Eğer böyle olursa sonbaharda tedbirli davranmazsak, tedbirlere uymazsak ikinci dalga olmaz; ama vaka artışı olur. Ama eğer uyarı edersek ikinci bir dalga olacağını düşünmüyorum” ifadesini kaybetti.

İLGİLİ HABERSon dakika... Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca'dan flaş açıklamalarSon dakika... Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca'dan flaş açıklamalar

‘AZALMA HIZINI YAVAŞLATABİLİR’

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 1 Haziran’dan itibaren bir takım kısıtlamaların kalkmasıyla sokaklarda oluşan yoğunluğun vaka sayılarına olan etkilerinin önümüzdeki haftalarda görülebileceğine dikkat çekerek, “Hemen Şimdi daha o dönemin yansımalarını bakmak için ummak gerekli, bir kuluçka süresi var çünkü. Onun etkilerini önümüzdeki haftadan başlayıp iki hafta içerisinde göreceğiz. Eğer rakamlar artarsa var diyeceğiz. Gerçekte yalnızca çoğalma da olmayabilir. Yükselme hızını da yavaşlatabilir, o dalgalanmalar.

Dikkat ederseniz fazla süratli bir düşüşten daha sonra az çok 19 Mayıs’tan beri 1000’li rakamlarda oldukça süre takıldık. Hemen tekrar bir azalma yaşıyoruz. Açılmalar, tedbirlerin kaldırılması ara sıra de azalma hızı devam ediyorsa onu yavaşlatır. Ben 10’lu rakamların altına 4-6 haftada inebiliriz diye hesapladım; ama bu tip şeyler onu geciktirebilir. Onu fakat önümüzdeki hafta sonlarına dürüst konuşabiliriz” ifadelerini kullandı. DHA

İLGİLİ HABERProf. Dr. Mehmet Ceyhan: Toplumsal bağışıklığın gelişmesini beklemek hayalProf. Dr. Mehmet Ceyhan: Toplumsal bağışıklığın gelişmesini ummak düş
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER