Prof. Dr. Tufan Tükek cevapladı: Corona virüsü mutasyona mı uğruyor?

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Ögretim Üyesi ve Türkiye İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Idare Heyeti Üyesi Prof.

Prof. Dr. Tufan Tükek cevapladı: Corona virüsü mutasyona mı uğruyor?

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Ögretim Üyesi ve Türkiye İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Idare Heyeti Üyesi Prof. Dr. Tufan Tükek, corona virüsü salgınında ve COVID-19 hastalığının genel tablosunda gelinen son noktayı yorumladı.

“AŞIDAN DAHA HIZLI OLACAK GİBİ”

Prof. Tükek sosyal ağ hesabından “Virüsün mutasyona uğrayıp şiddetli rahatsızlık yapma ihtimalinin azalması sözde aşı geliştirmekten daha çabuk olacak gibi. Şimdilerde gördüğümüz hastalık şiddetinin azalması acaba ondan mı?” açıklamasını yapmıştı. Konu ile ilgili sozcu.com.tr’ye bilgiler veren Prof. Dr. Tükek, Türkiye’de ve dünyadaki corona virüsü hastalığının genel tablosunda yavaşça değişiklikler olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek

NORMAL BİR GRİP GİBİ ATLATABİLİRİZ

Bahsettiğim durumdaki mutasyonu olgu sayısındaki düşüşe değil ama rahatsızlık tablosunun hafiflemesine, ağır vakaların görülmesindeki azalmaya bağlayabiliriz. Olgu sayısındaki düşüş sosyal izolasyonla sağlanmaya çalışılıyor ama virüsün ağır rahatsızlık yapma özelliğinin ortadan ağır ağır kalktığını görüyoruz. bu nedenle salgının, ilk başladığında çok ağır, zatürreye varan sonuçlar yaratırken, şu an çoğu hastada asemptomatik, adi bir grip veya nezle gibi seyredebildiğini görüyoruz.

Virüsün mutasyonlarında RNA’dan kopma, parça değişikliği ile oluyor. Virüs antijenik özelliğini kaybettiği için, hücre içine girse de yabancı bir durum gibi algılanmıyor ve bu nedenle rahatsızlık ayakta geçirilebiliyor.

AĞIR VAKA SAYILARI AZALDI

Bize bu durumu söyleten şey şu ancak; bundan böyle Mart ayındaki ağır vakaları fazla artı görmüyoruz. Olgu sayısı yarıya düştü fakat hastaneye yatan hasta sayısında artma değil. Birkaç gün önce de ABD’de bu konu ile ilgili, virüsün RNA’sında kırılmalar oldu şeklinde bir yazı çıktı. Neler olacağını bize süre gösterecek.

Peki bu kırılma ne sağlayacak? Bu Nedenle toplumda birçok kişi hastalığı farketmeden geçirecek. Virüs kısa bir süre içinde ortadan kalkmayacağına kadar insanlar bağışıklandıkça virüs de çoğalabileceği bir organizma bulamayacak. Tıpkı çiçek virüsü gibi… Aşılanma tamamen bu gibi virüslerden korunabiliyoruz. Yan bunlar yıllar içinde oluyor fakat aşı doğru rahatsızlık yapmıyor. İnfluenza da her sene kendini değiştirdiği için rahatsızlık yapma özelliği devam ediyor fakat biz bunu tekrar aşılarla kontrol altına alabiliyoruz.

MUTASYON İYİ DE OLABİLİR FENA DE

Şunu unutmamak lüzumlu; bu mutasyon iyi de olabilir kötü de. Şu lahza bütün dünyada aşı çalışmaları yapılıyor; olur ya 1 sene sonradan çıkacak. Oysa virüs kendini değiştirdiğinde aşının etkisiz olma ihtimali var. Bu durumda toplum bağışıklığının artması daha dinç bir yöntem. Yan fakat aşılanması gereken yaşlılar, kronik hastalar gibi bir grup hep olacak.

OLGU SAYILARI BENİ KORKUTUYOR

Prof. Dr. Tükek, Türkiye’deki olgu sayıları ile ilgili de manâlı açıklamalar yaptı:

Türkiye’deki son vaka sayılarından memnun değilim. Dün 2 binden artı olgu vardı. Bu beni korkutuyor. Keza sokakların, marketlerin kalabalığı da beni ürkütüyor açıkçası.

İnsanlar dürüst şekilde maske takmıyor ancak maske takmayanlar da çoğunlukta. İnsanlar yarı bundan böyle corona virüsünden korkmuyor. Bu fazla yanlış. Bu meslek uzadıkça, kökünü kazımadıkça hiçbirimize gizli değil. Bu salgını ama birlikte yenebiliriz. Her bireyin sorumluluğu var.

MAYIS AYI FAZLA ERKEN, HAZİRAN’I BEKLEMELİYİZ

Ben insanlara Haziran ayına değin birazcık daha dikkatli olmaları gerektiğini bildirmek istiyorum. Eğer jurnal olgu sayısı 100’ün altına düşerse tedbirleri kısmi olarak gevşetebiliriz. Fakat bu olmadığı sürece sıkı tedbirleri elden bırakmamalıyız. Mayıs ayı gevşemek için fazla erken.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER