Prof. Dr. Usluer uyardı: Corona virüsü pusuda!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Prof. Dr. Usluer uyardı: Corona virüsü pusuda!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Amaç Usluer, corona virüsü ile ilgili yeni dönemi değerlendirdi.

Usluer, sosyal mesafe, maske ve ellerin sık sık yıkanması gibi tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini belirterek “Salgın bitmedi, corona virüsü yanımızda, pusuda bekliyor. Peki, niçin vaka sayısı azaldı? Çünkü hepimiz evdeyiz. Sosyal yaşamlarımız değil, evden çıkmıyoruz, sokağa çıkma yasakları var. Fakat normalleştiğimiz anda o pusudaki corona virüsü bizleri enfekte etmeye başlayacak” dedi.

SALGIN BİTMEDİ

Daha önce yapılan sıcakların başlaması ile virüs salgınının biteceği yöndeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Usluer, “Türkiye'de 11 Mart tarihinde başlayan dünyada ise 2019 yılının sonunda ortaya çıkan global bir sağlık durumu sorunu ile, bir salgın ile savaşmaktayız. Savaşmaktayız diyorum, fakat 1 Haziran tarihinde dünyada, Avrupa ülkelerinde ve Türkiye'de bir normalleşme süreci başladı. Bu normalleşmeyle birlikte Türkiye'de doğrusu 65 yaş üstü ve 20 yaş altı haricen her şey normale döndü biranda.

Öncelikle şunu sormak isterim: Salgın bitti mi? Salgın bitmedi. Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte corona virüsü olmayacak mı? Corona virüsü mevsimsel grip gibi yok. Mevsimsel bir hastalık olmadığını biliyoruz. Ve eğer sıcak aylarda corona virüsü bitecek olsaydı, bugün dünyanın en sıcak yerleri olan Brezilya gibi, Arjantin gibi, Hindistan gibi, Peru gibi ülkelerde giderek artan rakamlarda corona virüsü olgularıyla karşılaşmazdık” dedi.

İLGİLİ HABERProf. Dr. Mehmet Ceyhan cevapladı: Corona yazın biter mi?Prof. Dr. Mehmet Ceyhan cevapladı: Corona yazın biter mi?

BİRDEN NORMALE DÖNMEK ALIŞILAGELMIŞ DEĞİL

1 Haziran tarihinde yasakların birdenbire kalktığını ve normale dönüldüğünü ancak bu normalleşmenin alişilagelmiş olmadığını bildiren Usluer, “Derhal yeni normale geçerken bir kalıp elbise değil. Yani her ülkeye sipariş verilecek bir elbise veya herkesin giyeceği iki taraflı elbise yok. Her ülke kendi elbisesini, her ülke kendi normalini kendisi aranje etmek zorunda.

Bunu yaparken kendi vakalarına bakacak, bölgesel dağılımlara bakacak. O toplumun kültürel yapısı, o toplumun gelenekleri yeni normali belirleyecek. Ve yeni normale geçerken biranda tüm kilitleri açarak ‘haydi defalarca birlikte normalleşelim' değil, faz safha en az riskliden başlayıp en yüksek riskli olana doğru ve her açtığımız kilitten sonra bir 14 gün bekleyip, açılan kilidin sonuçlarını bakmak üzere ne yazık oysa Türkiye'de aniden bütün kilitler açıldı. Bakın 65 yaş üstü için yasak kaldırılmazken, toplu nakliye araçlarında yüzde 50 taşıma kuralı bir anda kaldırıldı” biçiminde konuştu.

CORONA VİRÜSÜ YANIMIZDA, PUSUDA

Açıklanan test sayılarını değerlendiren Prof. Dr. Usluer şunları söyledi:

“Salgının sorun kısmı sağlığa olan etkileri ama bugün geldiğimiz noktada ekonomiye olan etkileri. Yani duran ekonomiyi tekrar dönen ekonomiye, tüketemeyen ekonomiyi tüketen, üreten ekonomiye dönüştürmek istiyoruz. Oysa bunu yaparken merkeze ekonomiyi yok merkeze insanı koyacağız. Merkeze ekonomiyi nasıl hızlı seri döndürürüz yok, merkeze insanı koyarak insan sağlığını nasıl koruruz ona bakacağız.

Bugün Türkiye hangi noktada? Daima birlikte vahşi rakamları, yalın barbar rakamları her akşam izliyoruz. Bakın 20 bin test yapıldığı gün de vaka sayısı 800-900'lerde 50 binin üstünde test yapıldığında da vaka sayısı 800-900 aralarında. Halbuki normalleşen Avrupa ülkelerinde jurnal olgu sayıları 200 ila 300 aralarında değişmekte. böylece ben sizlere şu mesajı belirlemek istiyorum: Birincisi salgın bitmedi, corona virüsü yanımızda, pusuda bekliyor. Peki niçin olgu sayısı azaldı. Çünkü hepimiz evdeyiz. Sosyal yaşamlarımız değil, evden çıkmıyoruz, sokağa çıkma yasakları var. Fakat normalleştiğimiz anda o pusudaki corona virüsü bizleri enfekte etmeye başlayacak.”

KORUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Usluer, Afiyet Bakanlığının ve hükümetin bir test politikasının olmadığını da açıklama ederek yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

* Normalleşen bütün ülkeler daha fazla deneme, niyet testlerle açıkladılar normalleşme süreçlerini.

* Sıhhat personeli, bakımevlerinde kalanlar, cezaevlerinde kalanlar, bunların çalışanları, toplu taşıma şoförleri bunlar amaç gruplar.

* Süreci iyi yöneten ülkeler jurnal test sayılarını 1 milyonlu rakamlara çıkardılar.

* Türkiye'de ise başından itibaren toplam test sayımız halen 3 milyonun aşağıda.

*  Hızlı süratli normalleşmeyeceğiz.

* Kapılar, kilitler açılabilir. Bu çağrıda bulunmak değil fakat biz yaşama normal yaşama geri döneceğiz.

* En önemli korunma önlemleri maske kullanmak, 1,5 metre fiziki uzaklık ve el yıkamaya dikkat etmek.

* Bir Zamanlar yıkadığımızdan daha artı ellerimizi yıkayacağız.

* Eğer ellerimizi yıkayamıyorsak kolonya veya alkol bazlı el dezenfekteleri kullanabiliriz.

İLGİLİ HABERBayram için köye gittiler, 16 kişide corona çıktıBayram için köye gittiler, 16 kişide corona çıktı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER