Prof. Dr. Yıldız: Coronada mayıs ayı belirleyici olacak

ERÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Başlıca Dalı Başkanı Prof.

Prof. Dr. Yıldız: Coronada mayıs ayı belirleyici olacak

ERÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Başlıca Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, corona virüsü, gen haritası ve aşı çalışmaları hakkında değerlendirme yaptı.

Türkiye’nin İtalya, İspanya gibi kontrolsüz durumda olan ülkelerden çok daha iyi olduğunu söyleyen Yıldız, “Türkiye ile diğer dünya ülkeleri kıyaslandığında biz bu işin ortalarında yer alıyoruz. Biz, İtalya, İspanya gibi kontrolsüz durumda kalan bir ülke değiliz. Yaptığımız hatalar olduğu gibi, başarılı olduğumuz noktalar da var. Hastaların tedavisi ve takibi konusunda epeyce başarılı bir durumdayız” dedi.

Hastalığın yavaşlamasına karşın insanların ‘Evde kal’ çağrısına uyması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Ventilatör ve yoğun bakım yatağı konusunda öyle çok Avrupa ülkesinden daha iyi gidiyoruz. mükemmel saha kontrolü yapıyoruz. Bütün bunlar hastalığın hızını nispeten yavaşlattı. Hastalıkta yavaşlama insanları gevşetmemelidir.

CORONADAN NASIL ÖLDÜKLERİNİ GÖRSELER…

Bazı halk müziği devletin ısrarla ‘Evde kal’ çağrılarına rağmen durmaması büyük sıkıntı. Evde kalma çağrısına uymayan kişilerin, corona virüsü hastalarının nasıl ağır tedavi gördüğünü keşke görmesi olası olsa. Hastalar, aşamalı olarak şuurularını kaybediyorlar, solunum zorluğu çekiyorlar, hava açlığı başlıyor. Doğrusu benim hastane görevim olmasa işin bitti deseler, corona virüsünden ölenlerin nasıl öldüğünü gördüğüm için kapımı kilitler kimseye açmam” diye konuştu.

‘ÇALIŞMA İÇİN ELİMİZDE KORONAVİRÜS VAR’

Gen haritası ve izole çalışmalarının ERÜ’de başarılı ile yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Orhan Yıldız şunarı kaydetti:

“Biz bu hastalığı vermek için PCR testi yapıyoruz. Virüsü ortaya dışlamak detaylı bir şey. Hastalık yapan virüsü saptamaktır. Bunun için güvenlik düzeyi 4 olan laboratuvarlara gereklilik var. Erciyes Üniversitesi de bu laboratuvarlara sahip bir yer. Çalışan kişiler riske atılmadan bu virüs üstünde çalışılabiliniyor.

İzole etmek tüm virüsü denetleme altına edinmek değildir. Mevcut rahatsızlık yapan virüsü çoğaltmak anlamına gelir. Niçin çoğaltıyoruz, aşı geliştirecek bu virüse ihtiyacımız var. Erciyes Üniversitesi olarak çıkardığımız gen haritası da virüsün dokümanını çıkarmaktır. Nasıl genetik yapısı var, mutasyonları nelerdir?

Virüsü yalıtmak zordur lakin, izole edilen bir virüsün gen haritasını dahil etmemek kolaydır. Virüsü izole etmenin hastalığı kontrol altına almakla hiçbir alakası yoktur. Erciyes Üniversitesi labrotuvarında şu lahza egzersiz yaptığımız corona virüsümüz var. Aşı çalışmaları için yaptığımız bir şey. Bu virüs yeni bir virüs değildir. 20 takvim bir virüstür. Aşı geliştirmek hiç basit yok. Batıda da aşı ile ilgili araştırmalar devam ediyor fakat hala bir gelişme değil.”

‘AŞI İÇİN VİRÜSÜN ZAYIF YÖNLERİ ARAŞTIRILIYOR’

ERÜ’de sürekli aşı çalışmaları hakkında da veri veren Prof. Dr. Yıldız, “Virüsün alınması ve laboratuvar ortamına alınması konusunda destek sunduk. Aşı için virüs tanımlandı, genetik haritası çıkarıldı. Oysa neresi niyet alınacak, virüsün cılız yönü nedir, virüsten virüse değişmez noktası nelerdir inceleniyor. Aşıyı yakın zamanda beklememek gerekir. Aşıyı bugün bulduk desek bile kullanıma geçmesi 3-4 ayı bulur” dedi. DHA

İLGİLİ HABER'Tüberküloz aşısı beklenen corona aşısı olabilir''Tüberküloz aşısı beklenen corona aşısı olabilir'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER