Sağlık Bakanlığı açıkladı: Berber, kuaför ve güzellik salonlarında alınması gereken önlemler

Afiyet Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü ile mücadelede ilk dönemin geride kaldığını ve ikinci döneme ‘Kontrollü Sosyal Hayat’ adının verildiğini açıklamıştı.Normalleşme sürecinde berberler, kuaförler ve güzellik salonları ile ilgili yeni kurallar açıklandı.

Sağlık Bakanlığı açıkladı: Berber, kuaför ve güzellik salonlarında alınması gereken önlemler

Afiyet Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü ile mücadelede ilk dönemin geride kaldığını ve ikinci döneme ‘Kontrollü Sosyal Hayat’ adının verildiğini açıklamıştı.

Normalleşme sürecinde berberler, kuaförler ve güzellik salonları ile ilgili yeni kurallar açıklandı. Bu kuralları bir bir sıralayan Sağlık Bakanlığı, iş yeri sahiplerinden müşterilere değin alınacak önlemler hakkında bilgilendirdi.

ÖNLEMLERLE İLGİLİ AFİŞLER ASILACAK

Berber, kuaför ve çekicilik salonlarında, iş yeri alanlarının minik olması ve çalışma koşulları nedeniyle müşterilerle yakın temas (1 metreden yakın, 15 dakikadan uzun) laf konusu olabilir. böylece keza iş yeri çalışanı ayrıca de müşteri, COVID-19
salgını süresince geçerli almak üzere korunma önlemleri olarak aşağıdaki kurallara uyulmalıdır. Her meslek yerinin görünür bir yerine önlemlerle ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve meslek uygun uyulması gereken kurallar) asılmalıdır.

PERSONEL SAYISI AZALACAK

İş yeri ile ilgili alınması gereken önlemler
*İş yerinde topluluk oluşmasını alıkoymak için, müşteriler randevu ile kabul edilmelidir. Müşterilerin randevu saatinde gelmeleri istenmelidir.
*Müşteriye olabildiğince az sayıda personel ile hizmet verilmeli ve bunlar tescil altına alınmalıdır. Bu kullanım, müşterinin ya da personelin COVID-19 çıkması durumunda temaslı taramasını kolaylaştıracaktır.
*İş yerinin dışarıda da sosyal uzaklık korunmalı, topluluk olmasını engelleyecek önlemler alınmalıdır.
*İş yerinde hizmet verilecek koltuk/ bölüm sayısı, kişiler arası sosyal mesafeyi koruyacak şekilde (örneğin koltuk sayıları azaltılmalı, birer koltuk atlanarak tip oturtulmalı) düzenlenmelidir.

MASKESİZ MÜŞTERİ ALINMAYACAK

*İş yerindeki koltuk/birim sayısı dek içeriye herif kabul edilmelidir.
*İş yerine maskesiz müşteri alınmamalıdır. Müşteriler operasyon esnasına değin maske kullanmalı, fakat yapılacak işlemin özelliğine göre kısa süreli maskeyi çıkarabilir.
*İş yerine tip ve çalışan haricen kimse bulunmamalı, konuk alınmamalıdır.
*İş yeri içinde su ve sabuna erişim basit olmalı ve burada tek kullanımlık kâğıt havlular bulundurulmalıdır.
*İş yeri girişinde müşteriler tarafından kullanılmak üzere el antiseptiği bulundurulmalı ve sürekliliği sağlanmalıdır.
*Müşteriler, iş yerine girmesini takiben ellerini yıkaması ya da el antiseptiği kullanması konusunda uyarılmalıdır.
*İş uygun satışa sunulan şampuan, kozmetik gibi ürünleri mümkün olduğunca cam ya da tezgâhların peşinde korumaya alınmalıdır, ortalıkta bırakılmamalıdır.

YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ YAPILMAYACAK

Berber, Kuaför ve Güzellik Salonlarında Alınması Gereken Önlemler:

*Müşterilere hizmet verilirken yiyecek ve içecek (su hariç) servisi yapılmamalıdır.

*İçeride iki taraflı uygulama amacıyla gazete, dergi vb. şeyler bulundurulmamalıdır.

*Her tip için tek kullanımlık malzeme kullanılmalı, tek kullanımlık araç gereç sağlanamadığı durumlarda her başvuru ardından dokuma malzemeleri en düşük 600C'de yıkanmalıdır. Kullanılan aletlerin üzerinde kan veya sekresyon yoksa,
yüzde 70'lik içki ile silinmelidir. Kullanılan aletlerin üstünde kan veya sekresyon varsa, ön temizlik yapıldıktan ve kuruduktan sonradan yüzde 70'lik alkol ile silinmelidir.

*Manikür, pedikür, epilasyon gibi işlemlerde kullanılan aletlerin şahsi olması sağlanmalıdır. şahsi cihaz kullanımı sağlanamadığı durumlarda, her müşteriden sonradan kullanılan aletlerin temizleme ve sterilizasyonu sağlanmalıdır. Yapılan işlem eldiven kullanmayı gerektiriyorsa tek kullanımlık eldiven kullanılmalıdır. Eldivenli ellerle çevreye dokunulmamalıdır.

İLGİLİ HABERSon dakika... Bakan Koca salgınla mücadelede ikinci dönemi açıkladı: 'Kontrollü Sosyal Hayat'Son dakika... Bakan Koca salgınla mücadelede ikinci dönemi açıkladı: 'Kontrollü Sosyal Hayat'

FÖN MAKİNESİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA KULLANILMAMALI

*Fön makinesi olası olduğunca kullanılmamalıdır. Fön makinesi gibi yüksek hava akımı yaratan cihazları kullanırken, düşük hızda, yandaki müşteriyi etkilemeyecek yönde veya öteki müşterilerden öbür bir alanda kullanılmasına itina gösterilmelidir.

*Saç kesimi esnasında yüze ve baş bölgesinde kalan kesilmiş saçların ve kullanılan araç ve gereçlerin geçici süreliğine temizlenmesi için kullanılan ense fırçasının kullanımı geçici süreliğine durdurulmalıdır.

*Hanımefendi kuaförleri ve güzellik merkezlerinde deri bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetinin sunumu geçici süreliğine durdurulmalıdır.

*Kasa önünde sıra beklerken, durulması gereken yerler zeminde sosyal mesafeyi sağlayacak şekilde işaretlenmelidir.

*Müşterilerden tercihen temassız olmak üzere, nakit olmayan ödeme yapmaları istenmelidir.

RANDEVU İLE GİDİLECEK

Müşterilere Karşın Önlemler:
*İş yerinde belirlenen kurallara uyulmalıdır.
*Öteki müşterilerle aradaki sosyal mesafeye (en düşük 3-4 adım) dikkat edilmelidir.
*Randevu ile gidilmeli ve randevu saatine uyulmalıdır.
*Maske (tercihen tıbbi) kullanılmalıdır.
*İş yerine girdikten daha sonra eller yıkanmalı veya el antiseptiği kullanılmalıdır.
*İş yeri içinde gerekli olmadıkça yüzeylere dokunulmamalıdır.
*Çevreye bağlantı sonrası el antiseptiği kullanılmalıdır.
*Yemek ve içmek (su hariç) için talepte bulunulmamalıdır.

Personeli Korumaya Karşın Önlemler:
*Hasta personel (ateş, öksürük, nezle, nefes darlığı gibi belirtileri olan) çalıştırılmamalıdır.

*Personel çalışırken ateş, öksürük, nezle, solunum yetmezliği gibi belirtiler gelişirse, maskesi takılı olarak pandemi hastanesine yönlendirilmelidir.

*Personel vardiyalı çalıştırılmalı, çalışma ortamında aynı anda daha az personelin bulunması sağlanmalıdır.

*Çalışan personelin tümünün kuralına uygun maske takması sağlanmalıdır. Maske ıslandıkça ya da kirlendikçe değiştirilmelidir.

*Herif ile 1 metreden yakın ve 15 dakikadan uzun bağlantı olasılığı olan personelin yüz koruyucu kullanması sağlanmalıdır. Yüz koruyucu her müşteri sonrasında yüzde 70'lik içki ile silinerek yeniden kullanılabilir.

*Çalışan personelin el hijyenine dikkat etmelerini sağlanmalıdır. Bunun için, eller sık sık en düşük 20 saniye her tarafında su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabun olmadığı durumlarda içki bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya lüzum yoktur, alışılagelmiş sabun yeterlidir.

*Personelin dinlenme alanlarında sosyal mesafenin korunması ve maske takılmasının sürdürülmesi sağlanmalıdır. Yemek yerken ya da akarsu/kahve içilirken, maske çıkarılacağı için, bunun yapıldığı kapalı alanda aynı anda aniden artı kişinin olmaması sağlanmalıdır.

*Çalışan personelin temaslı veya izolasyonda olmadığından belirli olunmalıdır.

TUVALETLER NASIL TEMİZLENECEK?

Etraf Temizliği, Dezenfeksiyonu ve Havalandırma:
*Temizlik günlük olarak yapılmalıdır. Fakat, sık kullanılan alanlar daha sık temizlenmelidir.

*İş yerlerinin temizliğinde bilhassa sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım ufak dere bardağı) sodyum hipoklorit taşıyan çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dirençli yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.

*Klor bileşiklerinin yerinde olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri yüzde 70'lik alkolle silerek dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

*Egzersiz tezgahları, ekipmanları ve aletleri düzenli olarak temizlenmeli, yüzde 70'lik alkol ile dezenfekte edilmelidir.

*Müşteriler ödeme terminalini kullanır ve dokunurlarsa, hemen arkasından yüzde 70'lik alkol ile dezenfekte edilmelidir.

*Temizleme yapan personelin maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Temizleme ardından personelin maske ve eldivenlerini çıkartıp meslek yerindeki çöpe atması, yıkanabilir kumaş maske kullandıysa yenisiyle değiştirmesini ve ellerini asgari 20 saniye her tarafında su ve sabunla yıkaması, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalaması sağlanmalıdır.
*İş yeri sık sık havalandırılmalıdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER