Sağlık çalışanları isyan etti: Her gün bir uçak dolusu yurttaşımızı toprağa veriyoruz

Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği; başta İstanbul, Ankara’da olmak üze.

Sağlık çalışanları isyan etti: Her gün bir uçak dolusu yurttaşımızı toprağa veriyoruz

Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği; başta İstanbul, Ankara’da olmak üzere pek çok şehirde ortak basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Nisan'da açıkladığı kısmi kapanmanın, 1 Mart'tan bu yana uygulanan “kontrolsüz normalleşme” sürecinin “başarısız” olduğunun ispatı olduğunu belirten sağlık çalışanları, “Yeni kısıtlamalar adı altında alınan önlemler de iktidarın pandemi sürecine dönük bilimdışı bir anlayışın ürünüdür. Alındığı söylenen önlemler, ölümleri durdurmayacak, sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlu koşulları değiştirmeyecektir” dedi.

“BU, HALKI OYALAMA PAKETİDİR”

Covid-19 salgınının yoksulları ve işçileri daha çok etkilediğine dikkat çeken sağlık çalışanları, “Her gün bir uçak dolusu yurttaşımızı toprağa veriyoruz. Her gün yurttaşların on binlercesini hasta eden pandemiyle ve pandeminin kötü yönetimiyle karşı karşıyayız. İktidar bilimin, meslek örgütlerinin sesine kulağını tıkamakta, sermayenin çıkarlarına uygun kararları uygulamaktadır. Bu tedbirler paketi halkı oyalama paketidir” ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarının İstanbul'da sağlık müdürlüğü önünde yapmak istediği basın açıklaması, polis tarafından engellendi, arbede yaşandı. Sağlıkçılar, açıklamalarını Çemberlitaş tramvay durağında gerçekleştirdi. “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz” sloganı atıldı.

HASTANELER DOLDU, YOĞUN BAKIMLARDA YER YOK

Salgının üçüncü ve en büyük pikini yaptığını söyleyen sağlık çalışanları, günlük vaka sayılarının 60 bine dayandığını, can kayıplarının ise resmi rakamlara göre bile 250’yi aştığını vurguladı. Hastanelerin corona virüsü hastalarıyla dolduğunu ifade eden sağlık çalışanları, şunları söyledi: Yeni açılan servisler dahi ihtiyacı karşılamaya yetmiyor, yoğun bakımlarda yer bulunamıyor. Her gün çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükeniyoruz. Bu tablodan sadece Covid-19 hastaları değil, Covid-19 dışı hastalarımız da mağdur oluyor, ertelenemez sağlık sorunları için gereken hizmete ulaşamıyorlar.

Sağlık çalışanları, atılması gereken acil adımları şöyle sıraladı:

Mevcut sağlık politikalarının başarısız olduğu artık kabul edilmeli; sağlığa bütüncül bakan toplum ve sağlık örgütlerinin katılımıyla dayanışma içerisinde yeni bir sağlık sistemi kurulmalıdır.Pandemi ile mücadele, derhal geniş katılımlı yerel pandemi kurullarına devredilmelidir. Bu kurullara yerel yönetimler, sağlık emek ve meslek örgütleri ve toplum dahil edilmelidir.Bilimsel kriterlere uygun filyasyon çalışmalarına hızla başlanıp salgının ilk kaynağına ulaşılmalı, bireyler hastalanmadan veya hastaneye gelmeden gerekli adımlar atılmalıdır.Çalışanlar sosyal ve ekonomik hiçbir kayba uğratılmadan; AVM, fabrika, lokanta, atölye, şantiye gibi kalabalık ve kapalı alanlar derhal kapatılmalıdır. En az 14 gün, tercihen 28 gün zorunlu üretim alanları dışında çalışanlar hiçbir şekilde mağdur edilmeden çarklar durdurulmalıdır. Zorunlu üretim alanlarında çalışanlar için işyerine ulaşmada ve iş yerlerinde fiziksel önlemler alınmalı, dönüşümlü çalışma modelleri ile çalışma ortamlarında bulunan sayısı azaltılmalıdır.Uluslararası dolaşım en aza indirgenmeli ve yalnızca çok gerekli şartlarda olmalı, yurtdışı seyahatlerinde 14 gün karantina uygulanmalıdır.Aşılamada hedef toplumsal bağışıklık olmalıdır. Etkili bir aşılama programı uygulanmalıdır. Aşı temini ile ilgili süreç şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalı, toplumun önüne net bir aşı takvimi konulmalıdır. Mevcut durumda hızlı aşılama salgınla mücadelenin en önemli parçasıdır. Aşıda patenti ortadan kaldıracak uluslararası adımlar atılmalıdır.İlginizi ÇekebilirVaka sayıları düşmezse hangi tedbirler alınacak? Bilim Kurulu üyesi açıkladıVaka sayıları düşmezse hangi tedbirler alınacak? Bilim Kurulu üyesi açıkladıİlginizi ÇekebilirCHP'li Emir'den çarpıcı iddia: Özel hastaneler corona hastasından günlük 5 bin TL istiyorCHP'li Emir'den çarpıcı iddia: Özel hastaneler corona hastasından günlük 5 bin TL istiyor
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER