Salgın döneminde Türkiye’nin akciğer taraması yapıldı

Kovid-19 salgının Türkiye'de etkisini göstermesinden sonradan, tanı aşamasında en fazla kullanılan afiyet ekipmanlarının başında ‘Bilgisayarlı Tomografi' (BT) geldi.

Salgın döneminde Türkiye’nin akciğer taraması yapıldı

Kovid-19 salgının Türkiye'de etkisini göstermesinden sonradan, tanı aşamasında en fazla kullanılan afiyet ekipmanlarının başında ‘Bilgisayarlı Tomografi' (BT) geldi. Beyin, kalp-damar, kas-iskelet, akciğerler gibi organların ve organ sistemlerinin görüntülenmesinde çoğunlukla BT sistemleri bir tanı arabulucu olarak kullanılıyor. Yapılan bilgilendirmede; Siemens Healthineers tarafından da üretilen yeni cins BT sistemleri, kovid-19 salgınında hastalığın akciğer bulgularının tespitinde, takibinde ve tedavinin planlanmasında yoğun olarak kullanılıyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Toraks Radyolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Savaş, BT'lerin etkili olarak kullanıldığını şu rakamlarla açıklama etti: "Salgın döneminde çekilen akciğer BT tetkik adedi net olarak bilinmemekle beraber bu sayının 600-700 bin civarında olduğunu varsayım ediyoruz. Kovid-19 salgınında çekilen yüksek sayıda akciğer tomografileri bir anlamda 'akciğer taraması' olarak da görülebilir."

Radyasyon riski
Kovid-19 teşhisi ile en az bir BT çekimi ve ardındaki yürütülen tedavinin takibinde bir hastaya takriben 3 ile 6 defa BT çekimi yapılabiliyor. Bu çekimler de hastalara bahşedilen radyasyon dozunda muhakkak soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Mehmet Ertürk, yeni cins teknolojilerde radyasyon miktarının asgari düzeyde olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda araştırmalar bulunuyor ve önemli mesafeler de kat edildi. Örneğin, maruz kalınan dozu önemli derecede azaltan kalay filtre sistemi bulunuyor. Bu sistem bir uçtan bir uca kovid-19 pnömonisi veya akciğer kanseri şüphesi ile akciğer tomografisine ihtiyaç duyulan hastalarda radyasyon dozunun adeta bir akciğer röntgeni seviyesine kadar indirilebildi. Hem, raporların etkili okunmasını sağlayan yapay akıl uygulamaları da hastaya verilecek ilacın en üye indirilmesini sağlayarak bu anlamda riski azaltmaya yarıyor." dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER