‘Salgında akciğer kanseri tanısı alanların sayısı arttı’

17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op.

‘Salgında akciğer kanseri tanısı alanların sayısı arttı’

17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tayfun Kermenli açıklamada bulundu.

Akciğer kanserinin en büyük düşmanının sigara olduğunu anımsatan Dr. Tayfun Kermenli, “Bu ay vesilesiyle hastalarımıza özellikle sigara içenlere akciğer kanserini hatırlatmak istiyoruz. Amacımız, aslında 20 yıldan fazla sigara içen herkese mutlaka akciğer kanseri taraması yaptırılması. Çünkü akciğer kanserinin en büyük risk faktörü maalesef sigara.” dedi.

KANSER TANISI ALANLARIN SAYISI ARTTI

Covid-19 salgınından sonra tedbir amaçlı tomografi çektirmeye gelen birçok vatandaşa kanser teşhisi koyduklarını ifade eden Op. Dr. Kermenli, “Özellikle bu Covid-19 döneminde akciğer tomografisi çeken hastamızın sayı ve oranı arttı. Covid-19 vesilesiyle beklenmedik şekilde hiçbir şikayeti olmadığı halde akciğer kanseri saptanan hastalarımız arttı. Bu aslında tamamen tomografi çekim sayısının artmasıyla alakalı bir gelişmedir. Pandemi sürecinde bizim en çok korktuğumuz olay, hastalarımıza akciğer kanserinin yanında bir de Covid-19 teşhisinin konulması durumu. Bazı hastalarımızda iki durum birlikte olduğu zaman çok ciddi sıkıntılar oluşabiliyor. O yüzden mutlaka tedbir, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmasını öneriyoruz. Belirtileri olan hastalarımıza tomografi çektirmelerini öneriyoruz. Çünkü akciğer kanseri erken evrede yakalandığında tanısı ve tedavisi olan bir kanser türü. Birinci veya ikinci evrede yakalanan hastalarda ameliyatla tedavi mümkün olabileceği gibi bazı hastalar ise hiç tedaviye gerek kalmadan da sağlıklı bir hayata kavuşabilirler” diye konuştu.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Sözlerini sürdüren Op. Dr. Kermenli, “Bazı hastalarımızı solunum cihazına bağlamadan, entübe etmeden narkozsuz anestezi ile ameliyat yapıyoruz, bu da hastalarımız açısından büyük bir avantaj. Çünkü narkoz aldığımız zaman iyileşme süreci bir veya iki günü bulabilirken, narkozsuz hasta 2 veya 3 saat sonrasında normal hayatlarına dönebiliyorlar. Bizim için en önemlisi, hastaya erken tanı ve tedavi imkânı sağlamak. Hastalarımızda göğüs ağrısı, geçmeyen nefes darlıkları ve öksürükler, ağızdan balgam ve kan gelmesi, ses kısıklığı, kaburga ağrısı ile omuz ağrısı şikayetleri tamamen akciğer kanserinin bulguları şeklinde ortaya çıkıyor. Bu bulgular varsa mutlaka bir akciğer filmi çektirmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı. (İHA)

İlginizi ÇekebilirCorona virüsünün akciğerdeki tahribatı çok büyük: Yapısını bozarak haftalarca direniyorCorona virüsünün akciğerdeki tahribatı çok büyük: Yapısını bozarak haftalarca direniyor
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER